Mummie

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Egyptische mummie met de spreuken op zijn lichaam

Een mummie is een lichaam van iemand dat na zijn of haar dood héél erg goed bewaard is gebleven. Dat kan per ongeluk zo zijn gebeurd (bijvoorbeeld Ötzi de IJsmummie), of met opzet zoals de Egyptische faraos.

De god Anoebis

Herkomst mummificeren

In het oude Egypte geloofde de mensen in het terugkeren van de ziel naar het lichaam van de overleden persoon. Dit komt uit een mythe waarin zij geloofde. In de mythe heersen Osiris en Isis over een vredig rijk. Seth, de broer van Osiris, wil ook graag de macht over de wereld hebben. Hij besluit Osiris in de val te lokken. Samen met zijn volgelingen maakt hij een kist die precies groot genoeg is voor Osiris. Hij nodigt iedereen uit voor een diner. Degene die in de kist past mag deze als cadeau meenemen. Als Osiris erin gaat liggen, maken ze hem snel dicht en leggen hem op de Nijl. Zijn vrouw, Isis, hoort wat er gebeurt is en gaat op zoek naar Osiris. Zij vindt hem en brengt hem weer terug naar Egypte. Seth is hier niet blij mee en neemt het lichaam van Osiris en laat deze weer verdwijnen. Als Isis haar man weer heeft gevonden wikkelt ze samen met de jakhalsgod Anoebis, Osiris in doeken. Met haar toverkracht wekt ze hem weer tot leven en ze krijgen samen een kind, Horus. Hierna overlijd Osiris. Als Horus volwassen is vermoord hij Seth. Osiris wordt gemummificeerd door Isis. Doordat Osiris weer tot leven kwam, geloven de Egyptenaren erin dat de doden weer terugkomen naar het lichaam. Hierdoor willen ze het lichaam zo net mogelijk houden. Zo kan de overledene het lichaam snel terugvinden.

De Egyptenaren

In het Oude Egypte werden de lichamen van de koningen, faraos, gebalsemd en gemummificeerd, zodat ze goed zouden blijven na de dood. Zo geloofden de Egyptenaren dat hun leiders het eeuwige leven zouden hebben. Ze kregen dan ook eten, drinken, sieraden, kleren, zwaarden en schatten mee in hun graf. Soms zelfs hun bedienden! Veel mummies liggen in het Dal der Koningen, ook wel de Vallei der Koningen in Egypte.
Omdat veel mummies zo goed bewaard zijn gebleven kunnen we ook zien hoe de mensen er duizenden jaren geleden hebben uitgezien, en kunnen we soms zelfs zien wat hun laatste maaltijd was, of welke kleur haar ze hadden! Wetenschappers kunnen hier veel van leren.


Bekende mummies

Video

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Mummie&oldid=740551"