Thora

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Tora-rol wordt omhoog gehesen

De Thora of Tora zijn de vijf boeken van Mozes. Voor de Joden zijn dit de belangrijkste geschriften van hun geloof en het hart van hun heilige boek, de Tenach. Voor de christenen is dit het begin van de Bijbel. Voor de moslims is de Tora het onveranderbare woord van God. Er staan veel teksten in de Koran die zijn overgenomen van de Tora. Een voorbeeld hiervan is het verbod op het eten van varkensvlees.

Boeken van de Tora

De Tora begint met het boek Genesis, wat begint met het scheppingsverhaal. Daarna volgen de verhalen over de aartsvaders. Joden noemen het boek anders, namelijk Beresjit. Dat is het eerste woord van de Bijbel. Dat is Hebreeuws, de taal waarin de joodse Bijbel is geschreven. Beresjit betekent: In het begin. Ook voor de andere boeken van de Thora hebben door Joden als naam het eerste woord van het boek. Het tweede boek in de Thora heet Exodus. Dat gaat over de uittocht van de joodse volkeren uit de slavernij in Egypte onder leiding van Mozes. Daarna volgt het boek Leviticus. Dat staat vol met allerlei wetten, zoals wat joden wel of niet mogen eten. Daarna komt het boek Numeri, waarin een telling van iedereen die mee is gegaan uit Egypte staat. Ook staan er verhalen over de moeilijkheden die de joodse volken hebben gehad tijdens de woestijntocht. Het laatste boek heet Deuteronomium. Daarin staan de belangrijkste dingen uit de wetten nog een keer, met daarin centraal de 10 geboden.

Video

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Thora&oldid=784705"