Mekka

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een pelgrim in Mekka

Mekka (Arabisch: مكة المكرّمة , Makka al-Moekarrama) is een stad in Saoedi-Arabië. De stad telt 1.294.168 inwoners en is de hoofdstad van de provincie Mekka. De stad ligt in de regio Hidjaz.

In de stad mogen alleen moslims komen, omdat de stad voor moslims een heilige stad is. De Kaäba is het belangrijkste Islamitische heiligdom. In de hoek van de Kaäba zit een zwarte steen (Arabisch: ٱلْحَجَرُ ٱلْأَسْوَد; al-Ḥadjaroe al-Aswad). Uit archeologisch onderzoek is gebleken dat dit misschien een meteoriet is geweest. Een tocht naar Mekka als pelgrim is één van de vijf plichten die bij het moslim-zijn hoort. Miljoenen pelgrims maken jaarlijks de tocht naar Mekka. Hierbij lopen ze zeven rondjes lopen om de Kaäba.

De profeet Mohammed

De reden waarom de stad Mekka zo belangrijk is voor moslims, is dat volgens de traditie de laatste profeet, namelijk Mohammed door God werd gezonden. Daarvoor had God al veel andere profeten gezonden, zoals Abraham, Mozes en Jezus. Volgens de traditie zei Mohammed in het jaar 624 na Christus dat alle moslims moesten gaan bidden in de richting van Mekka. Woonde je in Mekka, dan moest je in de richting van de Kaäba bidden. Daarvoor baden Mohammed en zijn volgers in de richting van Jeruzalem. Of Mohammed echt uit Mekka kwam wordt steeds meer betwijfeld omdat er geen archeologische vondsten zijn uit de tijd van Mohammed. Nog een reden waarom Mekka een belangrijke stad is voor de moslims is want volgens de islam waren Adam en Eva verenigd bij het Vlakte van Arafat, die in Mekka ligt.

Mekka in de Koran

Slechts éénmaal wordt Mekka genoemd in de Koran (soera 48: 24). In andere verzen wordt geschreven over Bakka, de Moeder der Steden, etc., maar wordt Mekka niet genoemd. Omdat uit archeologisch onderzoek is gebleken dat er niets is gevonden dat duidt op een handelsstad in de tijd van de profeet Mohammed, twijfelt men eraan of Mekka wel die grote handelsstad was waar in de islamitische traditie sprake is. Dit wordt nog eens versterkt doordat Mekka niet te vinden is op kaarten uit de 7e eeuw en vroeger. Ook waren de moskeeën uit de 8e eeuw niet gericht op Mekka. Mekka wordt wel vaak genoemd in de soenna. Dat zijn geschriften uit de 9e eeuw over het leven van de profeet Mohammed.

Video

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Mekka&oldid=760597"