Adolf Hitler

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Hitler (links) met de Finse opperbevelhebber maarschalk Mannerheim (rechts)

Adolf Hitler (Braunau am Inn, Oostenrijk, 20 april 1889 – Berlijn, Duitsland, 30 april 1945), was een bekende Duitse dictator en de leider van de politieke partij NSDAP (Nationaal-Socialistische Duitse Arbeiders Partij). Hij was de man die gekozen werd door het volk en de macht had om de Tweede Wereldoorlog te stichten en dode meer dan tien miljoen mensen uit verschillende landen. Ook is hij bekend geworden met het boek Mein Kampf, dat hij schreef tijdens zijn gevangenschap in 1924.

Toen Hitler 30 was, (in het jaar 1919) werd hij lid van de NSDAP (toen nog DAP geheten). Toen hij 32 was (1921) werd hij leider van deze partij. Op zijn 35ste kwam de partij in het Duitse parlement (1924). De partij kreeg bij de verkiezingen van 1932 voor het eerst de meeste stemmen. Op 30 januari 1933, toen hij 43 was, werd Hitler minister-president van Duitsland (daar heette dat rijkskanselier). Binnen ongeveer twee maanden had Hitler vervolgens het democratische land omgevormd tot een dictatuur onder zijn leiding. En toen de president dood ging (weer een paar maanden later) werd hij zelf ook nog president. Maar hij wilde graag bescheiden overkomen en daarom noemde hij zich "leider". Samen met rijkskanselier was dat in het Duits "Führer und Reichskanzler" (spreek uit: Fuurer oent raigskantsler).

De familie Hitler

Adolf was de zoon van Alois Hitler en Klara Pölzl. Hij had drie broers en twee zussen: Gustav, Ida, Otto, Edmund en Paula. Daarnaast had hij nog een halfzus en halfbroer: Angela en Alois junior. Hitlers vader was een strenge man. Zijn moeder was aardig en zacht, maar ze stierf jong. Hitler hield veel van zijn moeder, maar mocht zijn vader niet. Die voedde de jonge Adolf streng op. Zijn vader vond het maar niets dat de jonge Adolf kunstzinnig was. Hij wilde dat zijn zoon een ambtenaar werd, net als Alois zelf.

Hitler is één keer getrouwd geweest en had een paar vriendinnen (Geli Raubel, Eva Braun). Het is niet bekend of hij kinderen had, maar sommigen zeggen dat hij een zoon had met een Frans meisje, de dochter van een slager, toen hij daar in de loopgraven vocht in de Eerste Wereldoorlog. Adolf Hitler was een grote en machtige man.

Jonge Hitler

Jonge Hitler was al een fanatieke Nationalist. Hij moest niets hebben van socialisten. hij bewonderde wel een ding aan hen, namelijk de manier waaop zij propaganda gebruikte om tot de massa door te dringen. Hier nam hij tijdens zijn macht een voorbeeld aan. Adolf Hitler heeft zelf in het leger gezeten. Hij was in de Eerste Wereldoorlog korporaal en daardoor wist hij veel van het leger en de oorlog. In de oorlog was hij erg dapper. Hij moest berichten van de generaal brengen van loopgraaf naar loopgraaf. Dat was gevaarlijk werk: de vijand mikte vaak op deze boodschappers. Adolf had echter geluk en kon hard rennen. Hiervoor kreeg hij medailles: het onder soldaten felbegeerde IJzeren Kruis 1ste én 2de klasse. Hij raakte er ook gewond door gifgas, dat tijdens deze oorlog veel gebruikt werd. Later wilde Hitler kunstschilder worden. Maar hij mocht niet naar de academie voor Beeldende Kunsten. Je ziet hem vaak in spotprenten als een mislukte schilder.

Hitler hield veel van dieren. Hij was geheelonthouder (dronk geen alcohol), was strikt vegetarisch (at geen vlees) en rookte niet. Hij was erg dol op zijn herdershond Blondi. Als soldaat in de loopgraven had hij ook al een hondje, dat was zomaar naar hem toe komen lopen.

Hitler in de politiek

De mensen in Duitsland hadden vanaf 1929 weinig geld, Hitler gaf de Joden hiervan de schuld. Die waren vaak rijke handelaars: volgens hem was het hun schuld dat er een economische crisis was. Ook de Amerikanen (Wall Street) kregen de schuld. Hij wilde de rijkskanselier (minister-president) van Duitsland worden. Hij beloofde aan de Duitse mensen dat hij het probleem zou oplossen, wanneer ze hem zouden kiezen. Veel mensen geloofden hierin. Dat Duitsland weinig geld had kwam niet alleen door de Joden. Duitsland had in de eerste wereldoorlog een straf gekregen, dat heette het verdrag van Versailles. Hierin stond oa. dat Duitsland geen nieuwe wapens mocht maken en geld moest betalen aan Engeland en Frankrijk. Voor dit geld was Duitsland afhankelijk van Amerika. Toen Amerika op zwarte donderdag in een klap arm werd, was dit ook een probleem voor Duitsland. Het geld was op en ze konden Engeland en Frankrijk niet mee betalen. Hierdoor werd Duitsland nog armer. Hitler beloofde dat hij dit ging oplossen en Duitsland weer sterk ging maken. mensen zagen hem hierdoor als verlosser en kozen massaal voor hem.

Snorretje

Om meer op te vallen schoor Hitler de punten van zijn snor af, in de stijl van Charlie Chaplin, zo werd beweerd. Erg logisch is dat niet, want Hitler dacht dat Chaplin een Jood was, en daar had Hitler nu eenmaal een enorme hekel aan. Hij zou dit gedaan hebben omdat ook Hindenburg, Lenin en Stalin een opvallende knevel hadden. In Engeland heet het typische "Hitlersnorretje" een toothbrush moustache ("tandenborstel snorretje"). Hier is Hitler erg bekend mee geworden. Je ziet het ook vaak terug in spotprenten, films en posters.

Gevangenis

In 1923 probeerde Hitler met geweld de baas te worden. Hij hoopte dat de politie en het leger aan zijn kant zouden staan. Maar dat was niet zo en hij werd tegengehouden. Hij werd opgepakt en in de gevangenis gezet. De rechter veroordeelde hem tot 5 jaar gevangenisstraf. Hij zat echter maar een jaar in de gevangenis. Na zijn straf probeerde hij het op een andere manier. Hier schreef hij zijn boek mein Kampf.

Hitler aan de macht

In 1933 kwam Adolf Hitler aan de macht in Duitsland.
Hij noemde zichzelf de Führer. (leider) Hitler was leider van de Duitse regering. Duitsland veranderde van een democratie in een dictatuur.
Duizenden mensen die het niet eens waren met Hitler werden opgesloten. Hitler en zijn aanhangers haatten de joden, de zigeuners, gehandicapten (die kostten de maatschappij alleen maar geld volgens hen) en homo's. Op 9 november 1938 verwoestten de nazi's in heel Duitsland joodse winkels en synagoges in de stad Bielefeld.
Hitler en zijn partij bouwden een groot leger op. Zij wilden meer land voor het Duitse volk, het zogenaamde Lebensraum. Het Duitse leger viel Polen aan. Dit was het begin van de Tweede Wereldoorlog.

Hitler met zijn vrouw Eva Braun op de Berghof. Dat is Hitlers vakantiehuis in de Alpen. Ook Hitlers hond Blondi - Eva was jaloers omdat Hitler het dier zoveel aandacht gaf - staat op de foto

De oorlog

In 1939 viel Duitsland Tsjechië en Polen binnen. Toen ging het pas echt mis. Deze landen waren altijd onschuldig geweest en dat Hitler hen binnen viel had niets met het Verdrag van Versailles te maken. Frankrijk en Engeland verklaarde Duitsland hierom de oorlog. Op 10 mei 1940 reden Duitse tanks Nederland binnen. Vier dagen later bombardeerden Duitse vliegtuigen het centrum van Rotterdam. Meer dan 600 mensen werden gedood en 80.000 mensen werden dakloos. De Duitse legerleiding dreigde ook andere Nederlandse steden te bombarderen. Op 15 mei 1940 gaf het Nederlandse leger de strijd op; Nederland werd bezet. De koningin en de regering hadden het land al kort na de Duitse inval verlaten en hadden de wijk genomen naar Engeland. Ze kwamen pas terug in 1945, toen Nederland was bevrijd en de oorlog was afgelopen.

Hitler was van plan om heel Europa te veroveren. Dit kon hem heel goed lukken omdat hij een bondgenootschap had gesloten met Italië en Japan. Toen Duitsland in oorlog ging moesten japan en Italie meedoen. Er zou dan één groot Duitsland ontstaan. Lange tijd leek dit te lukken, maar uiteindelijk werden de geallieerden sterker. De geallieerden waren landen die met elkaar samen vochten tegen Duitsland. Hierbij zaten onder andere de Verenigde Staten, Engeland, Frankrijk en Rusland.

Holocaust

Hitler was, hoewel nooit bewezen, de bedenker van de Holocaust, de systematische moord op de Joden. De Holocaust heeft aan ongeveer zes miljoen mensen het leven gekost. De oorlog kostte trouwens aan vele andere miljoenen mensen ook het leven. Deze mensen kwamen om in concentratie- en vernietigingskampen, waarvan Auschwitz het bekendste is. Ook zijn er ruim twee miljoen door zogenaamde Einsatzgruppen gedood. Dit waren groepen Duitsers die alle Joden en communisten na de Duitse aanval op de Sovjet-Unie in (Wit-)Rusland doodschoten.

Dood

Op 30 april 1945 pleegde Hitler in zijn bunker in Berlijn, samen met zijn vrouw Eva Braun zelfmoord, door een gifpil door te slikken en daarna zichzelf in het hoofd te schieten. Hun lijken zijn daarna waarschijnlijk verbrand en in een rivier gegooid, maar niemand weet dat zeker. Volgens andere onderzoekers is Hitler toch met zijn leven doorgegaan door samen met zijn vrouw in een onderzeeër te vluchten naar Argentinië.

Videolink

Spelletje

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Adolf_Hitler&oldid=509634"