Agnosticisme

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken

Agnosticisme is de stelling dat je niet kunt weten of er goden bestaan. Mensen die dit vinden heten agnosten of agnostici. Agnosten doen geen bevestigende of ontkennende uitspraken over het bestaan van "bovennatuurlijke" verschijnselen.

Agnosticisme verschilt van atheïsme: het laatste is het niet geloven in het bestaan van goden. Je kunt een atheïstisch agnost zijn, dat wil zeggen, je weet niet zeker of er goden bestaan, maar je gelooft er niet in. Sommige agnosten, die we theïstische agnosten noemen, geloven wel in een god, maar zijn van mening dat mensen verder niks kunnen weten over een god omdat het nu eenmaal niet waarneembaar is.

Er zijn over de hele wereld miljoenen agnosten. In Nederland was in 2007 26% agnost, in 2015 31%. In België was in 2012 20% agnost.

Woordherkomst

Het woord agnosticisme komt van de Griekse woord γνῶσις (gnōsis), wat 'kennis' betekent, het voorvoegsel 'α-' (a-) dat 'niet' of 'zonder' betekent en het achtervoegsel '-isme' dat een manier van denken aangeeft. Agnost betekent letterlijk vertaald "'iemand die (het) niet weet", hiermee wordt bedoeld "iemand die niet weet of er een God is of niet". Het woord 'agnost' werd in 1869 uitgevonden door de Engelse wetenschapper Thomas Huxley. Zijn goede vriend en collega Charles Darwin was een bekende agnost.

Zie ook

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Agnosticisme&oldid=551132"