Nazi

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken

Nazi's waren aanhangers van de Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij (NSDAP), die onder leiding stond van Adolf Hitler. De nazi's regeerden nazi-Duitsland van 1933 tot 1945. Ze waren onder andere verantwoordelijk voor de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust. Martin Bormann, Joseph Goebbels, Heinrich Himmler, Wilhelm Keitel, Hermann Göring en Hitler dus zijn voorbeelden van bekende nazi's. Door de nazi's zijn ongeveer 6 miljoen joden vermoord.

Na de oorlog

Waarschijnlijk zijn er na de oorlog duizenden nazi's gevlucht naar Argentinië, Peru en ook Brazilië omdat ze niet in de handen wilden vallen van de geallieerden. Slechts een klein aantal van hen, waaronder Adolf Eichmann, is na de oorlog nog veroordeeld. De toenmalige president van Argentinië, Juan Perón, bood nazi's en fascisten onderdak aan in zijn land. Al tijdens de Tweede Wereldoorlog werden diep in de jungle van Argentinië bunkers gebouwd, voor het geval de nazi's de oorlog zouden verliezen. En dat gebeurde ook, in 1945. Toch zijn ze nooit gebruikt, omdat ze zich vrij konden bewegen in Argentinië.

Tegenwoordig zijn er mensen die nog altijd de ideeën van de NSDAP goed vinden. Deze mensen worden neo-nazi's genoemd.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Nazi&oldid=500317"