Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Brazilië

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Federale Republiek Brazilië
República Federativa do Brasil

Flag of Brazil.svg Coat of arms of Brazil.svg Brazil (orthographic projection).svg

Hoofdstad Brasilia
Aantal inwoners 207.353.391 (2017)
Oppervlakte 8.515.767 km²
Regeringsvorm Federale republiek
President Jair Bolsonaro (sinds 2019)
Godsdienst Rooms-katholicisme (74%)
Protestantisme (15%)
Taal Portugees (português)
Munteenheid Braziliaanse real
Volkslied Hino Nacional Brasileiro
Motto Ordem e Progresso
Nationale feestdag Carnaval & 7 september
Landcode BRA


Brazilië (officieel de Federale Republiek Brazilië), is een land in Zuid-Amerika.

Het is 8,5 miljoen vierkante kilometer groot en daarmee het grootste land van Zuid-Amerika. Het is 240 keer zo groot als Nederland. Brazilië heeft ook de grootste bevolking in Zuid-Amerika en is het vijfde land in de wereld qua inwoneraantal, het inwoneraantal bedroeg in 2007 190.010.647. Het is een mengelmoes van Afrikanen, Europeanen en Indianen. Circa 3,1 miljoen Brazilianen zijn van Japanse afkomst en leven hoofdzakelijk in het zuiden. Het land heeft buiten Japan de grootste Japanse bevolking in de wereld. Het Portugees is de officiële taal. Brasilia is de hoofdstad sinds 1960; daarvoor was dit Rio de Janeiro en nog eerder, tot 1763, was het Salvador.

Geschiedenis

De eerste bewoners

Vanaf duizenden jaren voor Christus werden zowel het Amazonegebied als de kustgebieden van Brazilië bewoond door Indianen. Er waren honderden Indianenstammen die in een paar grotere etnische groepen zijn onder te verdelen, met als voornaamste de Guaraní, de Tupi en de Ge.

De ontdekking door de Portugezen

In april 1500 na Chr. werd Brazilië ontdekt’ door de Portugese zeevaarder Pedro Álvares Cabral. Vanaf 1530 kwam de kolonisatie op gang en werden in Bahia en Pernambuco de eerste suikerplantages gesticht. In 1548 werd de staat Brazilië gesticht als een provincie van Portugal. Vanaf toen kwamen er ook duizenden slaven, geketend en in overvolle boten het land binnen. Zij moesten keihard werken. Pas in 1888 schafte keizer Peter II van Brazilië de slavernij af.

Koninkrijk en Keizerrijk

De kroning van Peter II.

In de 18de eeuw kwam Markies van Pombal. Hij maakte het Portugees in Brazilië de officiële omgangstaal (voorheen werden inheemse talen zoals het Guaraní nog overal gesproken door vele Europese kolonisten) Op 29 november 1807 trok Napoleon’s leger Lissabon binnen. toen vluchtte het Portugees koninklijk huis voor het leger van Napoleon naar Brazilië.

Vanaf dat moment werd Rio de Janeiro de facto de hoofdstad van het Portugese rijk. Het Portugese rijk ging het Verenigd Koninkrijk van Portugal, Brazilië en de Algarve heten en Brazilië werd het belangrijkste deel. Het werd een koninkrijk waarvan de koning van Portugal ook koning van was. Toen koning Johan VI van Portugal weer naar Portugal trok (Napoleon was verdreven) ging zijn zoon Peter (Pedro) niet mee. Die begon samen met grote delen van de bevolking de Onafhankelijkheidsoorlog. Die oorlog leidde hij goed en Brazilië werd onafhankelijk. Het werd een keizerrijk en zo ontstond het machtige Keizerrijk Brazilië. Toen Peter in 1832 aftrad werd hij opgevolgd door zijn 6-jarige zoontje Peter II van Brazilië. Deze keizer regeerde wel 58 jaar en werd heel populair. Brazilië bloeide op en werd de grootmacht van Zuid-Amerika. Universiteiten en bibliotheken werden gesticht en hij was erg geliefd. In 1889 kwamen grote delen van het leger in opstand tegen de keizer. Niet het hele leger deed mee. Onder andere de marine bleef monarchistisch Vraagteken2.png. De opstand was waarschijnlijk alleen om de macht te grijpen, aangezien Peter goed regeerde en de bevolking tevreden was. Uiteindelijk wonnen de republikeinen en Peter deed afstand van de troon. Brazilië werd een republiek en Peter stierf 2 jaar later in Parijs.

Republiek

In 1900 beschikte São Paulo over een inwonersaantal van 240.000 mensen. De eerste president, Deodoro da Fonseca, maakte van het land een democratie en stichtte de Verenigde Staten van Brazilië. De Verenigde Staten waren een voorbeeld. In 1930 pleegde het leger weer een staatsgreep. Ze waren bang voor de fascisten en het communisme. Ze deden mee aan de kant van de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog en er vocht een groep Brazilianen in Italië. Na die oorlog werd het land weer een democratie, maar in 1964 pleegde het leger, wéér bang voor het communisme, wéér een staatsgreep. In 1984 besloten ze dat Brazilië weer een democratie moest worden en het land werd weer een democratie.

Sinds 2011 is Dilma Roussef de eerste vrouwelijke president van het land.

Landschappen

In Brazilië zijn twee soorten landschappen; de laagvlakte van het Amazonegebied en de hoogvlakte in Zuid-Brazilië. De hoogvlakte bestaat voornamelijk uit oude tafelbergen. Deze bergen bestaan uit zandsteen en hebben steile wanden waar rivieren tussendoor stromen. Er zijn veel watervallen en stroomversnellingen. De Rio Iguaçu is een van de grootse. Deze waterval is drie kilometer breed en 91 meter hoog. Elke seconde valt er 4,5 miljoen liter water over de rand.

Het Amazonegebied

De Amazone-laagvlakte is een rivierengebied dat doorloopt tot het Andesgebergte in Peru. Het Amazonegebied is het belangrijkste tropische regenwoud ter wereld. Nergens zijn zoveel soorten planten en dieren te vinden. Het Amazonegebied is ongeveer 4 miljoen km2 in oppervlakte. Dat is dus ongeveer de helft van Brazilië. Men denkt dat er in het Amazonegebied nog 800.000 indianen leven, waarvan 120.000 in Brazilië. De rest van de bevolking bestaat voornamelijk uit "mameluco's" of "cabloco's", mensen met indiaanse en Portugese voorouders.

De Amazone-rivier

De Amazone (Rio Amazonas) is het grootste riviersysteem ter wereld en heeft de grootste zoetwatervoorraad ter wereld. De monding of estuarium van de rivier is bij de stad Belém 300 kilometer breed en bestaat uit honderden eilanden en riviertjes. Opmerkelijk is dat er geen enkele brug over de Amazone ligt.

Milieuproblemen

De belangrijkste economische activiteiten in het Amazonegebied zijn de veeteelt, de mijnbouw en de, vaak illegale, houtproductie. Een nieuw gevaar voor het Amazonegebied is de ontdekking van olie. Door al deze economische activiteiten wordt het Amazonegebied bedreigt. Men noemt het Amazonegebied ook wel de “longen van de wereld” omdat de lucht er zo gezuiverd wordt door alle bomen. In korte tijd is al tussen de 10 en 15 procent van dit gebied verdwenen. Eind jaren tachtig verdween er per jaar 21.500 km2 regenwoud per jaar.

Milieuorganisaties, wetenschappers en indianen waarschuwen al vele jaren voor de vreselijke gevolgen als de ontbossing en de milieuvervuiling in dit tempo doorgaan. Gelukkig lijkt de regering van Brazilië zich steeds meer bewust te worden van de gevaarlijke situatie.

Planten en dieren

Luiaards komen ook veel voor in het regenwoud van Brazilië.
Een Jaguar in Brazilië.

Ongeveer de helft van de 5 miljoen soorten planten en dieren die op de wereld bestaan, vind je in het Amazonegebied. Ook zijn er nog duizenden dieren- en plantensoorten die nog niet eens ontdekt zijn. Het tropisch regenwoud in het Amazonegebied noemt men de Selva. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten bomen en planten. De bomen zijn bedekt met vele lianen, mossen, orchideeën, varens en epifyten of gastplanten. Deze bomen blijven het hele jaar groen. Tijdens hoogwaterperioden overstromen grote delen van het oerwoud en dan wordt het een moerasbos of igapó.

Katachtige roofdieren zijn onder meer de jaguar, de poema en de ocelot. In het Amazonegebied bestaat ook een reuzenotter aan die wel twee meter lang kan worden. Typisch Zuid-Amerikaanse soorten zijn de gordeldieren, de luiaards en de miereneters. Langs de kust, tot in de Amazone, leven zeekoeien of lamantijnen en in de rivieren zoetwaterdolfijnen, waarvan de roze variant zeer bijzonder is. Op de Braziliaanse stranden leggen nog vijf soorten zeeschildpadden jaarlijks hun eieren.

De vogelwereld is zeer rijk aan soorten zoals de kolibries, de ovenvogels, de vliegenvangers, de miervogels, de papegaaien en de toekans. Bijzonder is het papengaaieneiland "Ilha dos Papagaios" dat ligt in de monding van de Rio Guamá, recht tegenover Belém, en waar ca.. 1300 papegaaien leven. De grootste arend ter wereld, de harpij-arend, leeft in het Amazonegebied.

Ook het aantal soorten reptielen en amfibieën is omvangrijk met onder andere anaconda's (tot 12 meter lang), boa constrictors, koraalslangen, lanspuntslangen, groefkopadders en giftige kikkers.

De rivieren zijn rijk aan meervallen, karperzalmen en cichliden en hebben waarschijnlijk de rijkste zoetwatervisfauna ter wereld. Gevaarlijk zijn piranha's, sidderalen en pijlstaartroggen. Ongeveer een derde van de één miljoen insectensoorten die we kennen, komen in het Amazonegebied voor. Er zijn honderden soorten vlinders.

De grootste bedreiging voor de dierenwereld is de verdwijning van het oerbos en de ongecontroleerde jacht en dierenhandel. De natuurbescherming wint langzaam terrein, wat in veel gevallen misschien al te laat komt. Het Itatíaia nationale park in het oosten omvat o.a. een bergmassief. Momenteel wordt geëxperimenteerd met het op beschermde plaatsen uitzetten van in dierentuinen gefokte klauwaapjes of leeuwaapjes.

Klimaat

Het Amazoneregenwoud.

Het noorden van het land kent weinig grote verschillen in temperatuur. In het grootste deel van het noorden van het land heerst een tropisch regenwoudklimaat met vrij hoge gemiddelde temperaturen van meer dan 26 °C. In een groot gedeelte van het Amazonegebied valt meer dan 2000 mm neerslag per jaar. In het hoogland van Brazilië en in de noordelijkste staat Roraima heerst een savanneklimaat waar het 't hele jaar door overdag ca. 26 °C is.

Het noordoosten is een droog en heet gebied, de sertão, en daar heerst een steppeklimaat. Er valt maar af en toe regen, soms jaren achter elkaar niet.

In Brazilië overheerst het tropisch zeeklimaat. Het hele jaar door mooie temperaturen en maar af en toe regen. In het zuiden heerst een subtropisch klimaat. Er zijn hier vier seizoenen net als in Nederland. In het uiterste zuiden is zelfs sneeuwval mogelijk. Over het algemeen kan men zeggen dat de Braziliaanse winter duurt van juni tot augustus. De temperaturen blijven dan, behalve in het zuiden, vrij hoog. Het zomerseizoen duurt van december tot februari.

Economie

Strand van Copacabana.

Brazilië is de grootste producent en exporteur van koffie van de wereld. Verder produceert Brazilië veel citrusvruchten (vooral sinaasappelen), suikerriet, sojabonen, rijst, graan, cacao, katoen, tabak en bananen. Runderen, varkens en schapen zijn het talrijkste vee. Hout is ook belangrijk, hoewel veel ervan illegaal wordt gekapt.


Brazilië heeft enorme hoeveelheden mineralen, waaronder ijzererts (het is de grootste producent in de wereld), kwarts, chroomerts, mangaan, industriële diamanten, edelstenen, goud, nikkel, tin, bauxiet, uranium, platina en aardolie.


Het grootste deel van de elektriciteit van Brazilië komt uit waterkracht. De Itaipúdam is één van de grootste leveranciers van deze vorm van energie in Brazilië. Brazilië bezit een uitgebreid onaangesproken hydro-elektrisch potentieel, in het bijzonder in het bassin van de Amazone. Er is veel handel met de landen uit de Europese Unie, de Verenigde Staten, Argentinië en Japan.

Het bnp per hoofd, dat is het gemiddelde inkomen per persoon per jaar, is ongeveer €7760. Er zijn echter grote verschillen in rijkdom en armoede. In het regenwoud leven nog veel mensen van de zelfvoorzienende landbouw. Dat wil zeggen dat de mensen in een eigen tuin hun gewassen verbouwen. Veel mensen, vooral Europeanen zoals Portugezen, zijn erg rijk en wonen in prachtige huizen. De meeste mensen wonen echter in de zogenaamde favela's (sloppenwijken) aan de rand van de grote steden. Hier heerst veel armoede en criminaliteit. Het gaat wel steeds beter met Brazilië. Veel mensen werken niet meer in de landbouw, maar in de industrie of dienstensector Vraagteken2.png.

Politiek

Brazilië heeft een president, die voor vier jaar wordt gekozen. De president kan slechts eenmaal worden herkozen.

Op 27 oktober 2002 werd de voormalige vakbondsleider, de socialist Luiz Inácio Lula da Silva ('Lula'), leider van de PT (Partido dos Trabalhadores, arbeiderspartij) gekozen tot president van de republiek en was daarmee de eerste uitgesproken linkse president van Brazilië. In november 2006 werd Lula herkozen. Dilma Vana Rousseff werd op 1 januari 2011 beëdigd als de eerste vrouwelijke president in de geschiedenis van Brazilië. In oktober 2014 werden er in Brazilië nieuwe presidentsverkiezingen gehouden, waarbij zittend president Rousseff grote concurrentie kreeg van Aécio Neves van de Sociaaldemocratische partij (PSDB). Rousseff wist met 41% van de stemmen de eerste ronde te winnen (tegen 34% voor Neves), maar in de tweede ronde was het verschil veel kleiner: 52% voor Rousseff tegen 48% voor Neves.

Er is een wetgevende macht die uit een hogere federale senaat en een Huis van Afgevaardigden bestaat. De 81 senatoren worden verkozen voor acht jaar en de 513 afgevaardigden worden verkozen voor vier jaar. Elke staat heeft zijn eigen gouverneur en wetgevende macht.

Onderwijs

Veel Brazilianen genieten hoog onderwijs. Het land kent een zeer groot aantal universiteiten, waarvan het merendeel in de laatste decennia is gesticht. Eén daarvan is de Federale Universiteit van Rio de Janeiro, waar bijna 50.000 studenten studeren.

Sport

Het Maracanãstadion in Rio de Janeiro, één van de grootste stadions ter wereld.

Sport is in Brazilië heel belangrijk. Je hebt 2 echte bekende sporten in Brazilië. Dat zijn voetbal en capoeira. Het Wereldkampioenschap voetbal 2014 is in Brazilië gehouden en Brazilië was toen 4e

Voetbal

Voetbal is heel bekend in Brazilië, want heel veel straatkinderen hebben niks te doen en gaan dan voetballen en dan vergeten ze de vervelende dingen. Dat is een betere manier dan drugs te gebruiken. Het is ook een goede manier om mensen bij elkaar te brengen.

Er komen ook (relatief) goede spelers uit Brazilië, een paar voorbeelden:

 • Edson Arantes do Nascimento, ook wel bekend als Pelé
  • Geboorteplaats: Trés Corçoes
 • Roberto Carlos
  • Geboorteplaats: Sáo Paulo
 • Ronaldo (niet te verwarren met Cristiano Ronaldo)
  • Geboorteplaats: Rio de Janeiro
 • Ronaldinho
  • Geboorteplaats: Porto Alegre
 • Robinho
  • Geboorteplaats: Sáo Vicente
 • Kaká
  • Geboorteplaats: Brasilia
 • Dida (keeper)
  • Geboorteplaats: Irara
 • Neymar
  • Geboorteplaats: Mogi das Cruzes

Capoeira

Veel mensen weten niet wat capoeira voor sport het is, maar het is een danssport. Niet een gewone dans maar een vechtdans. Je moet creatief zijn. Je maakt hoge salto's en karatetrappen.Je doet het met zijn tweeën. Er is geen winnaar en geen verliezer, maar het gaat wel meestal om wie de snelste bewegingen maakt en het creatiefst is. Deze sport is ook om de mensen bij elkaar te brengen.

Fotogallerij

Externe links


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Brazilië&oldid=648662"