Tapas

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Verschillende tapas

Tapas (enkelvoud: Tapa) zijn de verzamelnaam voor kleine gerechtjes uit de Spaanse keuken. Tapas worden geserveerd op het midden van de tafel en de bedoeling is dat iedereen die aan de tafel zit van elkaar kan pakken. Hoewel tapas in Spanje zijn begonnen, zijn ze in meerdere landen te verkrijgen.

De gerechtjes zijn waarschijnlijk ontstaan rond 1500 onder keizer Karel V. Toen hij keizer was, ging er om het uur een ruiter te paard van het Zuid-Spanje naar de Zuidelijke Nederlanden (tegenwoordige België). Onderweg stopten de ruiters om iets te drinken in een herberg. Vaak bevatte het drinken alcohol en daardoor waren veel ruiters dronken. Keizer Karel V besloot daarom dat alle herbergen bij het drinken ook wat te eten moesten aanbieden. Hierdoor zou de ruiter niet op lege maag drinken en zo dus niet of minder dronken worden. De herbergen serveerden kleine hapjes, genaamd tapas. In Spanje bleef men dit ook daarna nog doen en werd het een onderdeel van de cultuur. Nog steeds, voornamelijk in Andalusië, is het gebruikelijk om hapjes bij het drinken te serveren. Soms zijn de eerste (paar) zelfs gratis.

Er zijn honderden soorten tapas en ze verschillen per regio. Eenvoudige tapas zijn onder meer serranoham, olijven, calamares (inktvisringen), kaas, tortilla de patatas (aardappel-omelet), pinchos (kleine belegde broodjes), aioli, chorizo, ansjovis en albondigas. Sommige tapasrestaurants, zoals in Spanje als daarbuiten, serveren ook lokale of niet typisch Spaanse gerechten. Zo zijn er tapasrestaurants die ook bitterballen op de kaart hebben staan, ook in Spanje.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Tapas&oldid=581868"