Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Olijf

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een olijfboom in Portugal.

De Olijf is een vrucht. Ze groeien aan olijfbomen.

Geschiedenis

Olijven komen oorspronkelijk uit het hedendaagse Israël. Zo'n 600 jaar geleden verspreidde de olijf naar Syrië , Turkije en Libanon. Rond 600 v. Chr. verspreidt de teelt (productie) van olijven naar de rest van het Middellandse Zee-gebied, waar ze ook nu nog erg populair zijn.

Er wordt al heel lang over olijven geschreven. Ze komen voor in veel verhalen uit de Griekse Mythologie. Zo zou de godin Athene een olijfboom aan de stad Athene hebben geschonken. Daarom staat er ook nu nog een olijfboom op de Akropolis 9 een heuvel in Athene wat vroeger het centrum van het Oude Athene was). Ook worden olijven genoemd in de Tenach (een soort Joodse bijbel). De olijf is volgens de joden het symbool voor vrede en geluk.

Groene- en zwarte olijven op een markt in Zuid-Frankrijk.

Olijven als voedsel

Olijven worden vaak gegeten als voedsel. Er zit een verschil tussen groene- en zwarte olijven. De groene olijven zijn eigenlijk nog niet rijp, de zwarte wel. Groene olijven zijn harder, maar er zit minder smaak aan.

Voordat jij een olijf eet, heeft deze eerst een jaar lang in een badje met zout water gelegen. Als je ze namelijk vers van de boom zou eten, zijn ze erg bitter.

In Griekenland eet men olijven vaak bij feta (geitenkaas). Ook worden ze vaak gegeten in salades, op pizza's of gewoon met als een hartig hapje op feestjes.

Ook wordt er van olijven vaak olijfolie gemaakt.

Olijfgroen

Er is ook een kleur naar olijven genoemd, olijfgroen. Deze kleur zit tussen groen en bruin in, en heeft zijn naam te danken aan de groene olijf. Olijfgroen is een kleur die het leger gebruikt als camouflagekleur.

Olijfgroen
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Olijf&oldid=737370"