Help mee! Maak een account of meld je aan.
In februari staat WikiKids in het teken van Turkije! Doe jij ook mee?
Stem nu op: Kolmarden Zoo

Protestantisme

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Stromingen binnen de protestantse kerk.
Het protestantisme is een stroming binnen het christendom. Protestanten zijn verder onder te verdelen in lutheranen, calvinisten, anglicanen, zwinglianen, hussieten, anabaptisten of wederdopers, mennonieten of doopsgezinden, baptisten, methodisten, darbisten, quakers, zevendedagsadventisten, pinkstergelovigen en evangelischen.

In de zestiende eeuw ontstond er veel kritiek op de macht, rijkdom en leer van de Kerk. Protestanten werden de mensen genoemd die kritiek hadden. Ze vonden dat de priesters en pastoors goed voor zichzelf zorgden, maar niet voor de arme mensen die wel wat hulp konden gebruiken. In de bijbel stond toch dat Jezus de mensen leert om voor de armen te zorgen? De Kerk gaf dus niet het goede voorbeeld, die zorgde alleen maar voor zichzelf. Bekende protestanten waren Luther, Calvijn en Zwingli. Luther was een van de eersten die echt gingen nadenken. Door zijn 95 Stellingen van kritiek op de Kerk van 1517 is het protestantisme ontstaan als stroming. Een eerdere denker was de 15e-eeuwse Tsjech Jan Hus, die naderhand ook wel een 'protestant' is genoemd.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Protestantisme&oldid=536360"