Beeldenstorm

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken

De Beeldenstorm vond plaats in 1566, van augustus tot oktober. Protestanten vernielden in de Rooms-Katholieke kerk diverse voorwerpen.

Verspreiding

De Beeldenstorm begon in Vlaanderen, verspreidde zich naar Brabant en via Holland naar Friesland.

Mensen die in die tijd kritiek hadden op de Rooms-Katholieke Kerk, hielden kerkdiensten buiten de stad. Als ze daarbij betrapt werden, werden ze voor straf gedood. Ze waren het niet eens met de leer van de Katholieken, bijvoorbeeld omdat ze tot beelden baden en rijkdom vergaarden.

Onder die mensen waren veel armen, die honger hadden. Ze uitten hun woede op de rijke Rooms-Katholieke Kerk door de beelden kapot te slaan en kostbare bekers en schalen te stelen.

Vervolging

Toen koning Filips II in Spanje hoorde over de Beeldenstorm, stuurde hij een leger onder leiding van de generaal Alva naar der Nederlanden om de daders streng te straffen.

Willem van Oranje vluchtte onmiddellijk, omdat hij protestants was.

Hij vluchtte naar Duitsland en probeerde een leger te verzamelen tegen koning Filips. Intussen werden de mensen die niet katholiek waren, en iets te maken hadden met de Beeldenstorm, gruwelijk vervolgd. Ze werden gemarteld en gedood.

Ook Egmond en Hoorne werden onthoofd, dit waren belangrijk mensen van Willem van Oranje. Toen Willem van Oranje tegen Filips in opstand kwam, begon de tachtigjarige oorlog.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Beeldenstorm&oldid=538559"