Vlaanderen

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Deus Vlaanderen KL.png Over dit artikel en/of onderwerp bestaat er ook een portaal! Klik hier om het portaal te bekijken!
Vlaanderen
Vlaams Gewest
Vlaamse Gemeenschap

de Vlaamse vlag Arms of Flanders.svg Vlaamse Gemeenschap in Belgium.svg

Hoofdstad Brussel
Aantal inwoners 6.437.685 (zonder Brussel)
7.605.631 (met Brussel)
Oppervlakte 13.522 km² (zonder Brussel)
13.682 km² (met Brussel)
Minister-president Jan Jambon
Officiële Taal Nederlands
Portaal:Portal.svg België
Zie ook Bestuurlijke indeling van België

Vlaanderen is het Nederlandssprekende deel van België. De hoofdstad is Brussel. In het noorden en oosten grenst het aan Nederland, in het noordwesten aan de Noordzee, in het westen aan Frankrijk en in het zuiden aan Wallonië.

Vlaams Gewest en Vlaamse Gemeenschap

Het Vlaams Parlement in Brussel. Ligt Brussel nou wel in Vlaanderen of niet?

Vlaanderen is een deel van België. België is een federatie. In een federatie zorgt de overheid voor de financiën, buitenlandse zaken en defensie. De rest wordt geregeld door de deelstaten. Deze deelstaten hebben dus veel zelfbestuur. Andere federale landen zijn bijvoorbeeld de Verenigde Staten en Duitsland. België is een ingewikkelde federale staat. Het is opgedeeld in zowel gewesten als in gemeenschappen.

De gewesten zijn het Vlaams Gewest (zeg maar Vlaanderen), het Waals Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het Vlaams Gewest gaat over de economie, de landbouw, de infrastructuur en het openbaar vervoer. De gewesten zijn de gebiedsgebonden overheid.

De gemeenschappen zijn de Vlaamse Gemeenschap (ook Vlaanderen), de Franse Gemeenschap en de Duitstalige Gemeenschap. De gemeenschappen hebben de persoonsgebonden overheid. Dat zegt je natuurlijk vrij weinig. Waar het op neerkomt is dat het Vlaams Gewest en de Vlaamse Gemeenschap over andere dingen beslissen. De Vlaamse Gemeenschap gaat over het onderwijs, de sport, de media en cultuur.

Vlaanderen besliste in 1980 om de Vlaamse Gemeenschap en het Vlaams Gewest samen te voegen. Vlaanderen heeft daardoor nu één Vlaams Parlement en één Vlaamse Regering. Aan het hoofd van de Vlaamse regering staat de minister-president. De Vlaamse regering en het parlement zitten in Brussel. Zij gaan zowel over de gewestszaken als de gemeenschapszaken. Brussel is dus de hoofdstad van Vlaanderen. Er is alleen één klein probleempje. Brussel is namelijk tweetalig Nederlands/Frans en hoort dus zowel bij de Vlaamse Gemeenschap als bij de Franse Gemeenschap. En dat allemaal terwijl Brussel óók nog een eigen gewest is. Waar het op neer komt is dat Brussel wél bij de Vlaamse Gemeenschap hoort, maar niet bij het Vlaams Gewest. En dat, terwijl het wel de hoofdstad van Vlaanderen is. Behoorlijk ingewikkeld, die Belgische politiek!

Geschiedenis

Klik hier voor het hoofdartikel Geschiedenis van Vlaanderen
Het oude centrum van de Hanzestad Brugge.

In de middeleeuwen bestond Vlaanderen uit drie staatjes. Het Graafschap Vlaanderen lag in het westen (waar de koning van Frankrijk regeerde). In het midden lag het Hertogdom Brabant. In het oosten lag het Hertogdom Loon, wat later bij het Prinsbisdom Luik ging horen. Doordat de dochter van de laatste graaf van Vlaanderen (Lodewijk van Male) in 1369 trouwde met Filips de Stoute, kwam Vlaanderen in handen van de Bourgondiërs. In 1549 werden alle Nederlanden (nu Nederland, België en Noord-Frankrijk) samengevoegd tot de Zeventien Provinciën (ook wel de Habsburgse Nederlanden). De zeventien provinciën hoorden bij Spanje en de baas was koning Karel V. Vlaanderen en Brabant waren altijd de belangrijkste en rijkste Nederlandstalige gebieden geweest. Steden als Brugge, Gent, Brussel en Antwerpen waren ontzettend rijk. Maar dat veranderde. In 1581 verklaarden de noordelijk provincies zich onafhankelijk (het Plakkaat van Verlatinghe). Na een lange oorlog, de Tachtigjarige Oorlog, gaf Spanje het op. Er waren nu twee Nederlanden: De zuidelijke Spaanse Nederlanden en de noordelijke Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. De republiek maakte veel winst met de handel en werd zo één van de machtigste landen ter wereld op dat moment.

Tussen 1701–1713 was er weer een oorlog: De Spaanse Sucessieoorlog. De Spaanse koning Karel II was overleden en had geen kinderen. Veel Europese landen gingen toen oorlog met elkaar voeren. De troonopvolger van Frankrijk werd nu namelijk koning van Spanje. Spanje en Frankrijk zouden dus samen één groot en machtig land worden. De andere Europese landen werden daar bang van en gingen dus vechten. Uiteindelijk werd er in 1713 een akkoord bereikt: Spanje en Frankrijk kregen beide een andere koning en de Zuidelijke Nederlanden ging naar Oostenrijk. De Oostenrijkse Nederlanden waren geboren.

In 1792 werden de Oostenrijkse Nederlanden door Napoleon van Frankrijk veroverd. In 1815, nadat Napoleon verslagen was, werden de Noordelijke en de Zuidelijke Nederlanden samengevoegd. De Zuidelijke Nederlanden hoorden nu bij het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. De meerderheid van de bevolking in het nieuwe land was Nederlands. De Franstaligen in het zuiden vonden dat maar niks. In 1830 brak de Belgische revolutie uit. De taal van het nieuwe land België werd Frans. De Nederlandssprekende Vlamingen werden vanaf dat moment onderdrukt. In 1873 werden de taalwetten aangenomen, de Vlamingen kregen nu meer rechten, maar het Frans was nog steeds de enige landstaal. De grote verandering kwam pas in de Eerste Wereldoorlog. De taal van het leger was Frans en dat pikten de Vlaamse soldaten niet. Uiteindelijk werd er in 1963 de taalgrens vastgelegd. Sommige provincies waren nu Nederlandstalig, andere Franstalig. In 1993 werd België een federatie, Vlaanderen was nu een deelstaat en kon over zijn eigen zaken beslissen, waaronder taal.

Bevolking

Taal

Antwerpen: de grootste stad van Vlaanderen

In Vlaanderen wordt Nederlands gesproken. De stad Brussel is officieel tweetalig Nederlands/Frans. Brussel is oorspronkelijk een Nederlandse (Vlaamse stad), maar sinds de Belgische onafhankelijkheid is het aantal Nederlandstaligen sterk gedaald. De Franstaligen waren, hoewel in de minderheid, in feite de baas van het nieuwe België. Het was dus belangrijk om Frans te spreken. Inmiddels is het Nederlands nog maar de moedertaal van 7% van de Brusselaren, tegenover 57% Frans (de rest is tweetalig of immigrant). In zes gemeenten die aan Brussel grenzen zijn er faciliteiten voor Franstaligen: Drogenbos, Linkebeek, Wemmel, Sint-Genesius-Rode, Kraainem en Wezembeek-Oppem. Dit is ook het geval in zes gemeenten die aan Wallonië grenzen: Bever, Herstappe, Mesen, Ronse, Spiere-Helkijn en Voeren.

Het Nederlands klinkt in Vlaanderen iets anders dan in Nederland. In Vlaanderen spreken er meer mensen nog een dialect (streektaal), maar ook als iemand Standaardnederlands spreekt, hoor je vaak dat iemand een Vlaming is. Vlamingen hebben onder andere een zachte g en ook de letters w en ij worden anders uitgesproken. Een Vlaming en een Nederlander kunnen elkaar meestal wel moeiteloos verstaan. Er zijn ook een aantal typische Vlaamse woorden, zoals goesting (zin), plezant (plezierig) en fier (trots).

Door immigranten wordt niet alleen het Nederlands, maar ook andere talen gesproken: vooral Frans, Turks, Italiaans en Arabisch.

Provincies

Vlaanderen bestaat uit vijf provincies:

Provincie Hoofdplaats Bevolking Oppervlakte Kaart
1 Flag of Antwerp.svg Antwerpen Antwerpen 1.715.707 2.867 km² VlaanderenProvincies.png
2 Flag of Limburg (Belgium).svg Limburg Hasselt 826.690 2.414 km²
3 Flag of Oost-Vlaanderen.svg Oost-Vlaanderen Gent 1.408.484 2.991 km²
4 Flag of Flemish Brabant.svg Vlaams-Brabant Leuven 1.060.232 2.106 km²
5 Flag of West Flanders.svg West-Vlaanderen Brugge 1.150.487 3.125 km²

Grootste steden

Gent: de op één na grootste stad van Vlaanderen

Dit zijn de grootste steden van Vlaanderen (zonder Brussel):

Stad Inwoners Provincie
1 Antwerpen 510.610 Antwerpen
2 Gent 251.133 Oost-Vlaanderen
3 Brugge 117.377 West-Vlaanderen
4 Leuven 98.292 Vlaams-Brabant
5 Aalst 83.347 Oost-Vlaanderen
6 Mechelen 83.194 Antwerpen
7 Hasselt 75.991 Limburg
8 Kortrijk 75.128 West-Vlaanderen

Religie

Fotogalerij


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vlaanderen&oldid=842864"