West-Vlaanderen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
West-Vlaanderen
Flag of West Flanders.svg Wapen van West-Vlaanderen.svg

Provincie West-Vlaanderen in Belgium.svg

Hoofdstad Brugge
Eigenschappen
Oppervlakte 3.144 km²
Hoeveelheid inwoners 1.175.508 (2014)
Gouverneur Carl Decaluwe (CD&V)
Arrondissementen 8
Gemeenten 64
Gewest Vlaams Gewest
Meer informatie www.west-vlaanderen.be
Portaal Portal.svg België

West-Vlaanderen is één van de vijf Vlaamse provincies van België. West-Vlaanderen is de westelijkste provincie van België. De hoofdstad van West -Vlaanderen is Brugge. In het noorden grenst de provincie aan de Nederlandse provincie Zeeland, in het oosten aan Oost-Vlaanderen, in het zuiden aan Frankrijk en Henegouwen en in het westen aan de Noordzee.

Naam

Brugge, de hoofdstad van West-Vlaanderen.

De naam West-Vlaanderen kan in twee delen worden verdeeld, dus West en Vlaanderen. Het stukje "west" staat in de naam om het niet te verwarren met Oost-Vlaanderen. Ook ligt West-Vlaanderen in het westen. Het stukje Vlaanderen verwijst naar niet naar het Vlaams Gewest, maar naar het graafschap Vlaanderen. Dit graafschap was net zo groot als de provincies Oost- en West-Vlaanderen samen. Zo is de provincie Oost-Vlaanderen in principe ook aan zijn naam gekomen.

Geschiedenis

Tot en met de Franse bezetting hoorde West-Vlaanderen bij het graafschap Vlaanderen. De Fransen verdeelde het graafschap. Op de plek waar nu West-Vlaanderen ligt, lag vroeger het Leiedepartement. In 1815 werden de Fransen uit België verjaagd en werd het land bij Nederland gevoegd. Toen is West-Vlaanderen ontstaan, ook al was er in 1713 ook al een provincie met de naam West-Vlaanderen. Na de Belgische Revolutie van 1830 bleef West-Vlaanderen een provincie, maar dit maal van België.

Geografie

Het strand bij De Panne.

West-Vlaanderen ligt als enige Belgische provincie aan de Noordzee. Het noorden en westen van de provincie bestaat uit polders. De rivier de IJzer stroomt door dit gebied. Meer naar het zuiden en het oosten toe komen er meer heuvels in het landschap. Het zuiden van West-Vlaanderen hoort bij het West-Vlaams Heuvelland. Hier ligt ook het hoogste punt van de provincie, de Kemmelberg met 156 meter. Hier stromen onder meer de Schelde en de Leie. West-Vlaanderen grenst als enige Vlaamse provincie zowel aan Frankrijk als aan Nederland. 22% van de provincie bestaat uit stad en 68% uit akkers, weiden, bos en water. West-Vlaanderen heeft niet één grootste stad, maar eigenlijk vier grote steden. Dit zijn Brugge, Kortrijk, Oostende en Roeselare.

Bestuurlijke indeling

Arrondissementen

West-Vlaanderen is verdeeld in acht arrondissementen:

  1. Arrondissement Brugge
  2. Arrondissement Diksmuide
  3. Arrondissement Ieper
  4. Arrondissement Kortrijk
  5. Arrondissement Oostende
  6. Arrondissement Roeselare
  7. Arrondissement Tielt
  8. Arrondissement Veurne

Gemeenten

De gemeenten van West-Vlaanderen

West-Vlaanderen telt 64 gemeenten. Hieronder staat een lijstje met deze gemeente, met het nummer voor de naam kan je op de afbeelding hiernaast kijken waar de gemeente precies ligt. Sommige gemeente mag je een stad noemen, daarom staat er dan stad tussen haakjes en schuingedrukt achter.

1. Alveringem
2. Anzegem
3. Ardooie
4. Avelgem
5. Beernem
6. Blankenberge (stad)
7. Bredene
8. Brugge (stad)
9. Damme (stad)
10. De Haan
11. De Panne
12. Deerlijk
13. Dentergem
14. Diksmuide (stad)
15. Gistel (stad)
16. Harelbeke (stad)
17. Heuvelland
18. Hooglede
19. Houthulst
20. Ichtegem
21. Ieper (stad)

22. Ingelmunster
23. Izegem (stad)
24. Jabbeke
25. Knokke-Heist
26. Koekelare
27. Koksijde
28. Kortemark
29. Kortrijk (stad)
30. Kuurne
31. Langemark-Poelkapelle
32. Ledegem
33. Lendelede
34. Lichtervelde
35. Lo-Reninge (stad)
36. Menen (stad)
37. Mesen (stad)
38. Meulebeke
39. Middelkerke
40. Moorslede
41. Nieuwpoort (stad)
42. Oostende (stad)

43. Oostkamp
44. Oostrozebeke
45. Oudenburg (stad)
46. Pittem
47. Poperinge (stad)
48. Roeselare (stad)
49. Ruiselede
50. Spiere-Helkijn
51. Staden
52. Tielt (stad)
53. Torhout (stad)
54. Veurne (stad)
55. Vleteren
56. Waregem (stad)
57. Wervik (stad)
58. Wevelgem
59. Wielsbeke
60. Wingene
61. Zedelgem
62. Zonnebeke
63. Zuienkerke
64. Zwevegem

Cultuur

Het Nederlands is er de officiële taal in West-Vlaanderen. Tegen de grens met Henegouwen en Frankrijk zijn er twee faciliteitengemeenten, dit zijn Spiere-Helkijn en Mesen. Hier kan je ook dingen in het Frans aangeboden krijgen. West-Vlaanderen heeft ook zijn eigen dialect, namelijk het West-Vlaams. West-Vlaams wordt door veel inwoners gesproken en is de meest gesproken streektaal van België. West-Vlaanderen heeft zijn eigen bisdom, namelijk bisdom Brugge.

Verkeer en Vervoer

Het openbaar vervoer wordt vooral door en rond de steden Kortrijk en Brugge geregeld. De bussen en trams worden verzorgd door de Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn. Het vervoer en verkeer over de spoorwegen wordt geregeld door Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen.

Politiek

De huidige gouverneur Vraagteken2.png van West-Vlaanderen is Carl Decaluwe. De gouverneur is voorzitter van de deputatie Vraagteken2.png. De deputatie bestuurt de provincie dagelijks en bestaat uit vier leden. De partijen CD&V, Open VLD en Vooruit zitten tegenwoordig in de deputatie. De provincieraad Vraagteken2.png bestaat uit 36 zetels. CD&V heeft 10 zetels, de N-VA heeft 7 zetels, de Vooruit heeft 5 zetels, Open Vld heeft 5 zetels, Vlaams Belang heeft 5 zetels en Groen heeft 4 zetels. De laatste verkiezingen waren in 2018 en de volgende zijn er in 2024.

Zie ook


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=West-Vlaanderen&oldid=796739"