Open Vlaamse Liberalen en Democraten

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Open VLD)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Open Vlaamse Liberalen en Democraten (Open Vld)

Open VLD.svg

Oprichting 2007
Opheffing
Actief in Flag of Flanders.svg Vlaanderen
Flag of the Brussels-Capital Region.svg Brussel
Richting Centrumrechts
Stroming Liberalisme
Conservatief-liberalisme
Sociaalliberalisme
Europeanisme
Presidentskandidaat
President
Vicepresidentskandidaat
Vicepresident
Oprichter(s)
Partijleider
Partijvoorzitter Tom Ongena
Secretaris-generaal
Fractievoorzitters
- Europees Parlement Guy Verhofstadt
- Kamer Maggie De Block
- Senaat Carina Van Cauter
- Vlaams Parlement Willem-Frederik Schiltz
- Brussels Parlement Carla Dejonghe
- Burgemeesters
- Commissarissen van de Koning
Zetels
- Europees Parlement
2 van 21
- Kamer
12 van 150
- Senaat
5 van 35
- Vlaams Parlement
16 van 124
- Brussels Parlement
3 van 17
- Burgemeesters
- Commissarissen van de Koning
Overig
Wetenschappelijk bureau
Jongerenorganisatie
Studentenorganisatie
Vrouwenbeweging Open Vld Vrouwen
Lhbt-vleugel OUT of the Blue
Zusterpartij(en)
Fractie in het Benelux-parlement Liberale fractie
Europese fractie Renew Europe
Internationale organisatie Liberale Internationale
Voorgaande partij(en)
Opvolgende partij(en)
Fusie van
Opgegaan in
Afsplitsing van
Afsplitsing(en)
Voortzetting van
Portaal Portal.svg Politiek

Open Vlaamse Liberalen en Democraten (Open Vld) is een Vlaamse politieke partij. Open Vld is een liberale partij met enkele socialistische standpunten. De partijvoorzitter is Tom Ongena.

Open Vld is vergelijkbaar met het Franstalige Mouvement Réformateur (hoewel deze wel iets conservatiever is) en Démocrate Fédéraliste Indépendant. In Nederland is de partij vergelijkbaar met Democraten 66, maar ze heeft ook gelijkenissen met de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie.

Geschiedenis

Ontstaan

De Open Vld komt voort uit de Liberale Partij van België. Dit was de eerste politieke partij van België en werd opgericht in 1846. Tegen de jaren 1960 was de partij nauwelijks georganiseerd. In 1961 werd het Vlaamse gedeelte omgedoopt als de Partij voor Vrijheid en Vooruitgang (PVV) en het Waalse gedeelte als Parti pour la Liberté et du Progrès (PLP). In 1972 werden het Vlaamse en Waalse gedeelte officieel in twee delen. In deze periode liepen de spanningen tussen Vlaanderen en Wallonië hoog. Ook was er onenigheid over de koers van de partij in de twee gedeelten van België.

Willy De Clercq werd de eerste voorzitter van de PVV. In 1982 werd hij opgevolgd door Guy Verhofstadt. In deze periode hing de partij het klassiek liberalisme aan. Het was geïnspireerd door de Britse premier Margaret Thatcher. De partij wilde dat de overheid een kleine rol in de economie ging spelen en zoveel mogelijk overliet aan het bedrijfsleven.

Van VLD naar Open Vld

In 1992 werd de partij omgedoopt in de Vlaamse Liberalen en Democraten (VLD). De PVV werd namelijk als anti-Vlaams gezien. In de jaren 1990 kreeg Vlaanderen juist meer zelfbestuur. Ook kreeg de partij veel kritiek van onder andere de Volksunie (de voorloper van de N-VA). De naam PVV werd soms lachwekkend "Pest van Vlaanderen" genoemd. De VLD werd een succesvolle partij. In 1999 werd de VLD de grootste partij van Vlaanderen. VLD-voorzitter Guy Verhofstadt werd vervolgens premier van België. Tegen deze tijd was de ideologie van de partij iets veranderd. In de jaren 2000 was het een sociaalliberale partij. Onder Verhofstadt werd onder andere het homohuwelijk in België toegestaan.

Vanaf 2004 ontstonden conflicten binnen de partij. Ook begon de VLD met het verliezen van stemmen. De partij werkte toen samen met Vivant, wat toen ook in Vlaanderen actief was. In 2007 werd de naam omgevormd in Open Vld. De VLD en de Vlaamse versie van Vivant gingen toen samen. Tegenwoordig is Vivant enkel in de Duitstalige Gemeenschap actief. Ondertussen werd de Open Vld ingehaald door de CD&V en Vlaams Belang.

Sinds 2007

Sinds 2007 is de Open Vld lid geweest van verschillende regeringen. Als eerste was de partij onderdeel van regering van Yves Leterme, maar stapte hier in 2010 uit. De partij maakte hierna een klap en verloor zetels in het parlement. Na de Vlaamse verkiezingen van 2014 won de partij één zetel in het federaal parlement, maar verloor twee zetels in het Vlaams Parlement. Toch werd de Open Vld onderdeel van de Vlaamse Regering onder Geert Bourgeois en de Belgische federale regering onder Charles Michel.

Bij de verkiezingen van 2019 verloor de Open Vld opnieuw zetels. Desondanks besloot de partij opnieuw onderdeel te worden van de Vlaamse Regering als de Belgische federale regering. De Open Vld mocht zelfs Alexander De Croo als premier leveren.

Ideologie

Open Vld is een centrumrechtse, liberale partij. De ideologie van de partij is over de jaren heen veranderd. Oorspronkelijk was de Open Vld een stuk rechtser en was voorstander van een kleine overheid. Guy Verhofstadt werd toentertijd zelfs Margaret Thatcher vergeleken. Dit veranderde na de jaren 1990. Toen verplaatste de partij zich meer naar het centrum en werd sociaalliberaler en progressiever. De Open Vld zit tegenwoordig tussen de CD&V en de N-VA in qua ideologie.

De partij is voorstander van lagere belastingen en wil meer overheidstaken overlaten aan het bedrijfsleven. Toch gelooft de partij ook in een welvaartsstaat en eerlijke belastingen. De partij wil migratie regelen op de manier zoals Canada dit doet, aangezien nieuwkomers hierdoor beter kunnen integreren. In sociale kwesties in de Open Vld een progressieve partij. Zo steunt de partij het homohuwelijk, abortus en euthanasie. Op buitenlands gebied is de Open Vld voorstander van de Europese Unie (EU) en de NAVO. De partij wil zelfs verder gaan in de Europese samenwerking en integratie.

Organisatie

De Open Vld is de grootste partij van Vlaanderen qua ledenaantal. De partij had 58.000 in het jaar 2017. Het hoofdkantoor van de Open Vld staat in Brussel.

Onder de Open vld vallen verschillende andere organisaties. Jong VLD is de jongerenorganisatie van de partij en richt zich op jongeren tussen de 14 en 35 jaar. Daarnaast is de organisatie Zilver-blauw voor ouderen en Open vld vrouwen voor vrouwen.

Link

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Open_Vlaamse_Liberalen_en_Democraten&oldid=840220"