Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Flag of Ukraine.svg Zoek je informatie over Oekraïne? Neem dan een kijk op Portaal:Oekraïne! Flag of Ukraine.svg

België

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Koninkrijk België
Royaume de Belgique
Königreich Belgien

Belgische vlag Great coat of arms of Belgium.svg EU-Belgium.svg

Hoofdstad Brussel
Ontstaan 4 oktober 1830
Aantal inwoners 11.617.817 (2021)
Oppervlakte 30.528 km²
Regeringsvorm Federale constitutionele monarchie
Koning Koning Filip (sinds 2013)
Premier Alexander De Croo (sinds 2020)
Godsdienst Rooms-katholicisme (54%)
Geen religie (31%)
Islam (6%)
Overige (8%)
Talen Nederlands
Frans (français)
Duits (Deutsch)
Munteenheid Euro
Volkslied Brabançonne
Motto Eendracht maakt mach
Nationale feestdag Nationale feestdag van België (21 juni)
Landcode BEL
Portaal:Portal.svg België
Flag of Belgium.svg Over dit artikel en/of onderwerp bestaat er ook een portaal! Klik hier om het portaal te bekijken!

België (Frans: Belgique, Duits: Belgien) is een West-Europees land dat grenst aan de landen Frankrijk, Nederland, Luxemburg en Duitsland. Het ligt in de Benelux.

Het land had, verdeeld over 10 provincies én Brussel op 1 januari 2014 zo'n 11.132.269 inwoners.

De naam België werd voor het eerst gebruikt door de Romeinse krijgsheer Julius Caesar, die het gebied destijds "Belgica" noemde en de inwoners "Belgae". België werd in 1830 pas een onafhankelijk land, door de scheiding van Nederland. Het land bestaat in 3 gewesten, het Vlaams Gewest, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het Waals Gewest. De hoofdstad van België is de stad Brussel. Brussel is tegelijkertijd de hoofdstad van het Vlaams Gewest en van de Europese Unie. Symbool hiervoor staat het Atomium, een modern gebouw in de vorm van een atoom. België is een drietalig land, de talen die er worden gesproken zijn Nederlands, Frans en Duits. Andere grote steden in België zijn Antwerpen, Gent, Charleroi, Luik, Brugge en Namen. De heilige Jozef is de patroonheilige van België. België heet officieel Koninkrijk België. De grootste rivieren in België zijn de Schelde en de Maas.

Vlag

Kaart van België

De vlag van België bestaat uit 3 kleuren, vanaf de stok gezien: zwart-geel-rood. De vlag werd aangenomen in 1831, een jaar nadat België zich had afgescheiden van Nederland. De vlag was vroeger rood-geel-zwart en verticaal (zoals de Duitse vlag, in andere volgorde dus).

De vlag van België

Statistieken

België heeft een gemiddelde bevolkingsdichtheid van 349 mensen per vierkante kilometer en is daarmee een van de dichtstbevolkte landen ter wereld. Vlaanderen gaat zelfs nog verder: Op de 40% wat Vlaanderen in bezit heeft leeft wel 60% van de totale bevolking! De totale landoppervlakte bedraagt 30.528 km². Hiermee is het ¼ kleiner dan Nederland, en ongeveer zo groot als de landen Moldavië en Armenië. België grenst aan 4 landen en een zee (de Noordzee) en bereikt daarmee een grens van 1445,5 kilometer lang. Het middelpunt van België is de voormalige gemeente Nil-Saint-Vincent-Saint-Martin.

Aardrijkskunde

Landschap in België.

België bestaat uit 2 delen natuur: het Laagland, dat aan de kust ligt van de Noordzee, en de Ardennen, dat een erg groot natuurgebied is en dat zich uitstrekt over het zuiden van het land. In de Ardennen liggen harde gesteenten waarvan sommige wel meer dan 100 miljoen jaar oud zijn. In Midden-België ligt erg vruchtbare grond waardoor er gewassen makkelijk te verbouwen zijn. Vroeger was Vlaanderen enorm moerassig, maar dat is in de loop der tijd minder geworden door middel van wateringen.

De rivieren de IJzer, de Schelde en de Maas gebruiken België als belangrijk stroomgebied.

Geschiedenis

Farm-Fresh bullet go.png Zie Geschiedenis van België voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het huidige Belgie dankt zijn naam aan de tijd van het Romeinse Rijk. Het gebied van het huidige België, Zuid-Nederland en Noor-Frankrijk, werd door Julius Caesar Belgica genoemd. Toen de eerste koning van België de eed af ging leggen, deed hij dat als koning der Belgen.

Prehistorie

De bewoning van wat nu België wordt genoemd gaat heel ver terug in de tijd. Er hebben zelfs nog Neanderthalers geleefd. Ook zijn er vuurstenen werktuigen van jagers en vissers gevonden, die uit 500.00 v.Chr dateren. Omstreeks 400 v.Chr. verschenen de eerste dorpen. Deze waren meestal klein met meestal niet meer dan 100 inwoners. Door het ontstaan van deze dorpen ontstond er een soort van economie. Later vestigden andere dorpen zich in de Kempen, de Leremstreek en in de Maasvallei. In de midden-bronstijd van ca. 1500 tot 1100 v.Chr. was er een soort van volk in België, de Famennegroep. Tijdens de ijzertijd werden de La Tène- en de Hallstatt-groep belangrijk (dat waren "Kelten"). In deze tijd werden de eerste handels- en marktplaatsen gesticht. Ook enkele forten herrezen uit het niets, waardoor België een klein 'land' was geworden.

De Romeinse Tijd

Tijdens de Romeinse Tijd werd België van de Romeinen. Die noemden het land toe "Belgae". Vanaf 57 tot 51 v.Chr. had Caesar België tot zijn beschikking en maakte hij België een deel van Gallia. Later, toen de keizer Augustus aan de macht was, noemde hij het "Belgica" en maakte hij het een deel van het Romeinse Rijk. Tot in de 1e eeuw n.Chr. bleven de Belgen vechten, maar onder de keizer Claudius kwam er een soort van vrede in België. Later kwamen er al grote landbouwbedrijven en kregen steden al een eigen karakter. Ook de kleinere dorpen bloeiden op, waardoor de handel met Italië en de rest van Gallia steeds belangrijker werd. Ook de textieleconomie beleefde goede tijden, waardoor er vele kuddes schapen werden gehouden. Vanaf 256 staken Frankische krijgers de Rijn over en werd geheel Gallia geplunderd en werden vele steden en dorpen verwoest. Uiteindelijk werd er tussen de Romeinen en deze Frankische stam rond 296 een verbond gesloten en werden ze als verdedigers van de rijksgrens tussen Nijmegen en de zee aangesteld. Rond 297 werd door een Romeinse keizer België in tweeën gesplitst.

De Merovingische en Karolingische periode

Toen er op een gegeven moment geen gezag was over het land wilden de Salische Franken België vernieuwen en daarom maakten ze Doornik hoofdstad van het nieuwe rijk. Er waren verschillende families die erg belangrijk waren, onder meer de Merovingers met als baas de machtige Chlodovech I, die vanuit de toenmalige hoofdstad Doornik het land bestuurde. Daarna kwamen zijn belangrijkste opvolgers, Chlotarius en Dagobert, die ook voor eenheid in het Frankische Rijk zorgden. In 639 werd België verdeeld in 2 gedeeltes, Austrasië en Neustrië. Van deze 2 gebieden liep de grens dwars door het latere België. De koningen verloren al snel hun enorme afzien, mede omdat de macht van andere belangrijke personen snel toenam. In 719 liet Karel Martel zich uitroepen tot baas van het rijk. Het lukte hem zelfs om meer plekken in te nemen waardoor het latere België groter werd. Na de dood van koning Theodorik IV oefende Martel in eigen naam de koninklijke macht uit. In 751 werd Karel afgezet en heette de nieuwe koning Karel de Grote. Hij zorgde ervoor dat er in het latere België een economische groei op gang kwam.

Vroege Middeleeuwen

Na de dood van de opvolger van Karel de Grote begon België de eenheid van zijn rijk te verliezen, wat resulteerde in het Verdrag van Verdun. Het rijk werd hierdoor in drieën gesplitst. Vanaf het einde van de 9e eeuw verloor de koning van Frankrijk de absolute macht over België. Toen de Noormannen kwamen invallen was dit nog beter te zien dan eerst. Enkele rijke ambtenaren zagen hun kans schoon en begonnen zelf België te besturen. In deze tijd werden dan ook de grondslagen gelegd van het hertogdom Brabant, het graafschap Henegouwen en het graafschap Vlaanderen.

Middeleeuwen tot voor de 2e Wereldoorlog

Plaatje van de Tiendaagse Veldtocht

Beroemd werd in de Middeleeuwen de Guldensporenslag in 1302, die veroorzaakt werd door de rijke ambtenaren. Rond 1050 kwam er economische bloei in België waardoor het een voorname handelsplaats was. In 1195 kwamen er zelfs al de eerste steenkolen in het toen nog afhankelijke Luik. Kooplieden uit Luik werden dan ook steeds machtiger en de kooplieden begonnen zelfs in het Verenigd Koninkrijk te handelen. "België" is dan in handen van het huis Valois-Bourgondië. Vanaf het midden van de 14e eeuw werd Europa getroffen door de pest, de zwarte dood. In de 15e eeuw kwam België in handen van de Habsburgers, waarna ze in 1795 voor de zoveelste keer werden overgenomen door de Fransen. Hun toezag over België stopte toen de machtige keizer Napoleon tijdens de Slag bij Waterloo verloor. België kwam bij Nederland, een (in die tijd) wat rustigere staat. Dit eindigde toen België in 1831 een zelfstandige Monarchie werd. Dit gebeurde tijdens de Belgische revolutie. België verloor de Tiendaagse veldtocht van Nederland, maar met de hulp van Frankrijk werd het onafhankelijk. De wapenspreuk van België werd vanaf toen Eendracht maakt macht. België slaagde er zelfs in het grote Afrikaanse land Congo als kolonie te gebruiken, waar ze vreselijk slecht waren voor de arme Congolezen die als slaven moesten werken. België werd in de Eerste Wereldoorlog bijna helemaal bezet door Duitsland, behalve een klein gebied achter de IJzer in West-Vlaanderen. Hierin voerde de toenmalige koning Albert het Belgische leger aan. Dit was het enige geallieerde stukje grond dat niet was ingenomen.

2e Wereldoorlog

Op 10 mei 1940 viel het Duitse leger België onaangekondigd binnen. Het kleine Belgische leger had geen kans tegen de massale gevechtsvoertuigen en listige operaties van het Duitse Leger. Dit resulteerde tot de Achttiendaagse Veldtocht. Hierin vochten Engeland, Frankrijk en België tegen het sterke Nazi-Duitsland. Deze veldtocht begon op de dag dat België werd aangevallen door Duitsland en eindigde op 28 mei 1940. In het totaal werd er 18 dagen gevochten totdat de Chasseurs Ardennais, in het Nederlands staan ze beter bekend als Regiment Ardense Jagers, zich overgaven omdat de munitie op was. Door de veldtocht kwamen er ongeveer 12.000 burgers en soldaten om het leven. Het Franse leger had de strijd al gestaakt op 22 mei. Van de 600.000 soldaten in België werden er wel 225.000 gevangen genomen. Het vanaf het begin groeiende verzet breidde zich echter snel uit en in 1941, na de winter, kwamen er enorm veel mensen bij. Op 2 september 1944 werd Brussel eindelijk bevrijd, en de rest van België een week later. Dit kwam door de strategische aanval, D-Day. Na de Slag om de Ardennen trok Duitsland zich definitief terug.

Bevolking

Algemeen

Een bevolkingspiramide van de Belgische bevolking

België heeft meer dan 11 miljoen inwoners, waarvan 1 miljoen mensen in en rond Brussel wonen. De inwoners van België worden Belgen genoemd. De Belgen kun je echter in drie volkeren verdelen. De Vlamingen, de Walen en de Duitstalige Belgen. Het grootste gedeelte van de inwoners is Belg, terwijl een ander gedeelte immigrant is. De meeste immigranten komen uit Europese landen, voornamelijk buurlanden zoals Nederland en Frankrijk. In de laatste jaren komen er steeds meer immigranten uit Polen, Roemenië en Bulgarije. Ook wonen er grote groepen immigranten uit Congo-Kinshasa, Turkije en Marokko in België.

Net als andere West-Europese landen heeft België met vergrijzing te maken. België heeft nog steeds te maken met een (licht) groeiende bevolking, maar dat wordt vooral door immigratie veroorzaakt. Zonder immigratie zou de Belgische bevolking zelfs krimpen. In Vlaanderen wonen er zo'n 6,6 miljoen inwoners en in Wallonië zo'n 3,6 miljoen inwoners. De rest van de inwoners woont in Brussel. De inwoners van Brussel bestaan zowel uit Walen als Vlamingen (en daarnaast is er een grote groep migranten). De Duitstalige Belgen bestaan uit slechts 900.000 inwoners, wat minder dan 1% van de bevolking is.

Taal

In Brussel zijn Frans en Nederlands beide officieel. De straatnamen worden daardoor ook in beide talen aangegeven.

België heeft drie officiële landstalen. Dit zijn Nederlands (gesproken door 60%), Frans (gesproken door 39%) en Duits (gesproken door minder dan 1%). Op federaal (landelijk) niveau zijn alle drie de talen officieel. Officiële papieren van de federale regering worden in alle drie de talen afgedrukt. In het Belgisch parlement mogen ook alle drie de talen gesproken worden. In praktijk worden echter vaak Nederlands en Frans gebruikt tijdens vergaderingen en persconferenties (met Duitse ondertiteling). Er zijn weinig Belgen die alle drie de landstalen (op een hoog niveau) spreken. In Vlaanderen is Frans een verplichte taal in het onderwijs, maar in Wallonië is dit niet het geval (slechts een paar scholen bieden Frans aan). In Brussel moeten alle leerlingen zowel Nederlands als Frans leren, maar Frans blijft meer gesproken. In de Duitstalige Gemeenschap is Frans de meest gesproken vreemde taal.

De taalsituatie in België heeft ook invloed op de Belgische politiek en samenleving. In België is er de zogeheten taalgrens, de grens tussen de verschillende talen. In sommige gemeenten aan deze taalgrens wordt zowel Nederlands als Frans als taal aangeboden (een faciliteitengemeente). In België worden geen minderheidstalen erkend door de regering, maar dit betekent niet dat deze er niet zijn. In Vlaanderen zijn het Limburgs en het West-Vlaams de belangrijkste minderheidstalen. In Vlaanderen wordt het plaatselijke dialect het Vlaams genoemd, dat qua woordenschat soms iets afwijkt van het Nederlands in Nederland. Het Franse dialect gesproken in Wallonië wordt het Waals genoemd. Zo'n 11.000 mensen spreken gebarentaal. Nederlandse gebarentaal wordt door 60% van de gebarentaalsprekers gesproken en Franse gebarentaal door 40%.

Religie

Een kerk in Mechelen.

België heeft verschillende geloven, zo verdeeld:

  • Agnost, atheïst, vrijzinnig - 27%
  • Moslim - 4%
  • Protestant - 1%
  • Jood - Minder dan 1 %

België is traditioneel een katholiek land, goed te zien aan de vele kathedralen en kerken die België telt. Het aantal katholieke dopelingen bedroeg in 1995 nog 70% van de totale Belgische bevolking. Dat is erg veel, gezien België een dichtbevolkt land is. In werkelijkheid noemt, volgens het jaarrapport uit 2018 van de katholieke kerk in België, slechts 52,76% van de Belgische bevolking zichzelf katholiek... In België gaat ook slechts 7% van de totale bevolking wekelijks naar de kerk. Dit is erg gedaald, gezien België een jaar eerder 2% meer mensen in de kerk kreeg. Er leven zo'n 5 bisschoppen in België. Veel bekende Belgen hebben een katholieke achtergrond. Pater Damiaan heeft zich in zijn leven ingezet voor de lepralijders in Hawaï. Een ander voorbeeld is Georges Lemaitre, een priester die de Big bang (ofwel de Oerknal) heeft bedacht. Ook is er een vrouw, Jeanne Devos, die zich inzet voor de armen in een arm land: India. Zij gaat naar Bombay om kinderen in sloppenwijken te steunen. Ze werd in 2005 genomineerd voor de Nobelprijs van de Vrede. Kerkelijke huwelijken komen nog maar weinig voor in België. Anno 2007 waren het nog maar 27% die in de kerk huwden. Toch worden mensen het liefst in de kerk begraven. Maar liefst 61% vindt dat een fijne rustplaats.

De Grootste Belg

In 2005 mochten de Belgen stemmen over de vraag wie de grootste Belg uit de geschiedenis was. Er was een aparte Vlaamse en een aparte Waalse versie. In Vlaanderen was dat pater Damiaan, iemand van de Rooms-Katholieke Kerk die naar Hawaï ging om de melaatsen te helpen. Hij werd daarbij zelf melaats. In Wallonië werd zanger Jacques Brel als grootste Belg uitgeroepen.

Cultuur

Belgische 'patat', in Vlaanderen bekend als "frieten"

Culinair

De Belgische heeft enkele gerechten, die internationaal bekend zijn. In België spreekt men van friet in plaats van patat (patat is een aardappel). De Belgische frieten zijn dik en zijn door het hele land te verkrijgen. Vaak worden deze met mayonaise gegeten. De mayonaise in België heeft vaak een citroensmaak; men gebruikt dan ook de Franse mayonaise. De Nederlandse mayonaise wordt vaak frietensaus genoemd. België staat ook bekend om haar chocolade. Brugge staat bekend als de chocoladestad van België. In België komt chocola vaak in de vorm van pralines (bonbons). Jean Neuhaus bedacht in 1912 de eerste gevulde chocoladebonbon. Dit zijn chocolaatje met verschillende vullingen. Bekende praline-merken zijn Leonidas, Godiva en Neuhaus. Ook de magnum komt uit België.

De gemiddelde Belg is een bierliefhebber. Naast het gewone ‘pintje’ (pils) kent België enorm veel speciale bieren. België heeft ook 's werelds grootste hoofdkantoor van de bierbrouwerij in Leuven. Dat bedrijf heet InBev. Daarnaast zijn wafels nog bekend. De meest gekende Belgische wafels zijn de Brusselse wafels. Dat zijn wafels met grote vierkante ruiten, vaak geserveerd met slagroom. Daarnaast heb je ook nog de Luikse wafels. Andere bekende Belgische gerechten zijn mossels en Paling in 't Groen. In België zijn er 2 restaurants met 3 Michelinsterren, 10 met 2 sterren en wel 89 met 1 ster.

Schilderkunst

België staat ook bekend om haar schilderkunst. In Vlaanderen was er groep schilders genaamd de Vlaamse Primitieven. De bekendste vertegenwoordigers van deze groep zijn de broers Jan en Hubert van Eyck. Zij zijn bekend van het altaarstuk Het Lam Gods, dat in de kathedraal van Gent staat. Internationaal is Peter Paul Rubens de bekendste Belgische schilder. Hij schilderde in de barokstijl. Onder meer de Kruisoprichting is een bekend werk van hem. De Belgische mensen aten vroeger niet al te netjes, goed uitgebeeld in het schilderij Boerenbruiloft van Pieter Bruegel de Oude.

Andere bekende Belgische kunstschilders zijn Antoon van Dyck, James Ensor en René Magritte.

Overig

- Wielrennen: Wielrennen is in België volkssport nummer één.

- Striptekenaars: Beroemde Belgische strips zijn Kuifje van Hergé, Suske & Wiske van Willy Vandersteen, de Smurfen van Peyo, Robbedoes en Kwabbernoot, Lucky Luke, Nero, Guust en Buck Danny.

Op het grondgebied van het huidige België leefden en werkten in de loop der tijden heel wat internationaal befaamde schilders. Enkele bekende kustenaars zijn

Daarnaast heeft een andere Belg, Maurice Maeterlinck, de Nobelprijs voor de literatuur gewonnen. Jacques Brel, een bekende muzikant, is ook in België geboren. Zijn liedje Ne me quitte pas is een van de meest emotionele liedjes ter wereld. Adolphe Sax, de uitvinder van de saxofoon, is ook in België geboren.

Hoofdstad

Manneke Pis, het monument van Brussel

De hoofdstad van België is Brussel. Deze stad is internationaal bekend doordat het de hoofdstad van de Europese Unie is. Symbool daarvoor staat het Atomium, dat een ijzerkristal voorstelt die 150 miljard keer is vergroot.

Ook bekend is de Grote Markt, een enorme markt die een van de belangrijkste bezienswaardigheden van België is. Hij staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Maar het bekendst is misschien nog wel Manneke Pis, een klein bronzen beeldje van een jongetje dat volgens een verhaal een stad heeft gered door een vuur uit te plassen. Het beeld is talloze malen gestolen, waarna het huidige beeld neer is gezet. Het beeldje lijkt veel groter op foto's wat het zelfde geval is bij de Mona Lisa. In Brussel staat ook Autoworld.

Bekende Brusselaars zijn onder anderen Jacques Brel, Peyo en Hergé. Partnersteden zijn onder andere Amsterdam, Parijs en Peking. Brussel ligt zelf in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Bestuurlijke indeling

België heeft een ingewikkelde bestuurlijke indeling. Het land is verdeeld in 3 gemeenschappen, 3 gewesten en 10 provincies. De grenzen van deze gebieden lopen vaak door elkaar heen. Sommige taken worden gedeeld en sommige niet.

De reden voor deze ingewikkelde bestuurlijke indeling is dat België drie nationale talen heeft. De nationale overheid heeft hierdoor taken overgedragen aan de gewesten en gemeenschappen. België is hierdoor een zogeheten federatie. Hiervoor was België een eenheidstaat met negen provincies (Vlaams- en Waals-Brabant waren toen één provincie).

Goud: Vlaams Gewest, Rood: Waals Gewest en Blauw: Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Gewesten en gemeenschappen

België is als eerste verdeeld in drie gewesten. De gewesten houden zich bezig met de gebiedsgebonden taken, zoals natuur, economie en infrastructuur (wegen, etc.). Deze gewesten zijn:

Vlag Gewest Bevolking Hoofdstad
Flag Belgium brussels.svg Brussels Hoofdstedelijk Gewest 1.163.486 Brussel
Flag of Flanders.svg Vlaams Gewest 6.117.440 Brussel
Flag of Wallonia.svg Waals Gewest 3.456.775 Namen

Daarnaast zijn er nog de drie gemeenschappen. De gemeenschappen houden zich bezig met de persoonsgebonden zaken, zoals onderwijs en cultuur. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest behoort zowel bij de Franse als de Vlaamse Gemeenschap. De drie gemeenschappen zijn:

Goud: Vlaamse Gemeenschap, Rood: Franse Gemeenschap en Blauw: Duitstalige Gemeenschap
Vlag Gewest Bevolking Hoofdstad
Flag of the German Community in Belgium.svg Duitstalige Gemeenschap
Oost-België
76.328 Eupen
Flag of Flanders.svg Vlaamse Gemeenschap 6.600.000 Brussel
Flag of Wallonia.svg Franse Gemeenschap 4.226.744 Brussel

Elke gemeenschap en elk gewest heeft zijn eigen regering, minister-president en parlement. Het Vlaams Gewest en de Vlaamse Gemeenschap hebben echter dezelfde regering, dezelfde minister-president en hetzelfde parlement. Dit is om kosten te besparen.

Provincies

Farm-Fresh bullet go.png Zie Provincies van België
De provincies van België
Vlag Provincie Bevolking Hoofdstad
Flag of Antwerp.svg Antwerpen 1.813.282 Antwerpen
Flag of Limburg (Belgium).svg Limburg 860.204 Hasselt
Vlag van Oost-Vlaanderen.svg Oost-Vlaanderen 1.477.346 Gent
Flag of West Flanders.svg West-Vlaanderen 1.178.996 Brugge
Vlaams-BrabantVlag.gif Vlaams-Brabant 1.114.299 Leuven
Flag of the province of Liège.gif Luik (Liège) 1.094.791 Luik (Liège)
Official flag of the Province of Luxembourg.svg Luxemburg (Luxembourg) 278.748 Aarlen (Arlon)
VlagNamen.png Namen (Namur) 487.145 Namen (Namur)
Flag of Hainaut.svg Henegouwen (Hainaut) 1.335.360 Bergen (Mons)
Drapeau de la province du Brabant Wallon.png Waals-Brabant (Brabant wallon) 393.700 Waver (Wavre)

Politiek

Koningshuis

Koning Filips

België is een monarchie, dus heeft het een koning als staatshoofd. De koning der Belgen heet Filip. De kroonprinses van België is Elisabeth van België. Kroonprinses zijn betekent dat wanneer de huidige koning dood gaat of aftreedt, de kroonprinses de opvolger is. Net als Nederland is België bovendien een constitutionele monarchie. Dit betekent dat België een grondwet heeft. Iedereen moet zich hieraan houden, of het nu een burger of de president is. België is ook een volksmonarchie, dit betekent dat de koning(in) niet "Koning van België" heet, maar "Koning der Belgen". Vroeger waren er best veel volksmonarchieën, maar tegenwoordig is België de enige overgebleven.

De voorganger van Albert II was Boudewijn. Albert volgde in 1993 zijn broer Boudewijn op nadat die was gestorven. Albert is de langstlevende vorst van België ooit.

Koning Filip was de eerste kroonprins die naar een doodgewone school ging. Albert heeft nog twee andere kinderen: prinses Astrid en prins Laurent. Die hebben ook kinderen. Astrid heeft er 5 en Laurent heeft er 3. Koning Filip heeft 4 kinderen.

Staatsinrichting

De macht in België is handen van de regering en het parlement. Aan het hoofd van de regering staat een premier. De huidige premier is Alexander De Croo van de Open Vld. De regering wordt altijd gevormd door aantal Nederlandstalige en Franstalige partijen. Hierdoor duurt het vormen van een regering erg lang. Er zijn namelijk niet echt partijen (op de PVDA na) die landelijk actief zijn. Hierdoor stemt Wallonië anders dan Vlaanderen.

Het Paleis der Natie, waar het Belgische parlement zetelt.

Het Belgische parlement wordt het federale parlement genoemd. Het bestaat uit twee kamers. Dit zijn:

  • De Kamer van Volksvertegenwoordigers bestaande uit 150 leden. Deze worden gekozen door middel van rechtstreekse verkiezingen. Een lid moet minimaal 18 jaar oud zijn om gekozen te worden.
  • De Senaat bestaande uit 60 leden. Deze worden gekozen door de gewesten en gemeenschappen. De Senaat komt tegenwoordig nog maar 10 keer per jaar samen.

De twee kamers zetelen in het Paleis der Natie in Brussel.

Politieke partijen en verkiezingen

België is een democratie en heeft meerdere politieke partijen. Sinds de jaren 70 zijn er (bijna) geen partijen meer die in heel het land actief zijn. Er zijn aparte Vlaamse, Waalse en Duitstalige partijen. De oorspronkelijk partijen hebben zich gedurende de 20e eeuw gesplitst in een Waalse en Vlaamse afdeling. De Duitstalige afdeling is vaak meer verbonden met de Waalse afdeling, dan de Waalse afdeling met de Vlaamse afdeling. Deze afdelingen zijn daadwerkelijk verschillende partijen. Hoewel ze vaak dezelfde ideologie en overlappende standpunten hebben, zijn er ook veel verschillen. De belangrijkste politieke partijen zijn van rechts naar links:

Groep Vlaamse partij Waalse partij Duitstalige partij
Nationalisten Nieuw-Vlaamse Alliantie
Vlaams Belang
ProDG
Liberalen Open Vld Mouvement Réformateur Partei für Freiheit und Fortschritt
Christendemocraten CD&V Les Engagés Christlich Soziale Partei
Sociaalliberalen DéFI Vivant
Sociaaldemocraten Vooruit Parti Socialiste Sozialistische Partei
Groenen Groen Ecolo
Socialisten PVDA-PTB

In België geldt de opkomstplicht. Dit betekent dat iedere Belg naar het stemloket moet komen, tenzij hij/zij zich heeft afgemeld (of een goede reden heeft, zoals op vakantie zijn). Mensen die vergeten die dag te stemmen kunnen een boete krijgen. Het hangt per gebied af of die boete ook wordt gegeven. De opkomstplicht betekent niet dat iemand verplicht is om te stemmen, het stembiljet mag namelijk ook leeg worden ingeleverd. In Vlaanderen is de opkomstplicht voor de lokale verkiezingen inmiddels afgeschaft. Traditioneel worden alle verkiezingen op dezelfde dag als de Europese Parlementsverkiezingen gehouden. Een uitzondering zijn de gemeenteraadsverkiezingen, die één jaar later worden gehouden. Alle verkiezingen vinden eens in de vijf jaar plaats daardoor.

Splitsing van België?

Na de federale verkiezingen wordt er vaak lang over gedaan om een regering te vormen. Traditioneel stemt Wallonië namelijk erg links, terwijl Vlaanderen erg rechts stemt. In Wallonië is de Parti Socialiste vaak de grootste partij en in Vlaanderen is dit tegenwoordig vaak de N-VA (in het verleden ook de Open Vld of de CD&V). Deze twee partijen verschillen op bijna elk vlak van elkaar. In België kan het soms weleens een of twee jaar duren voordat er een regering is gevormd. In die tijd wordt een tijdelijke regering aangesteld, zoals nu (anno 2020) aan de hand is.

Door de spanning tussen Vlaanderen en Wallonië bestaat er een idee dat België uiteenvalt. In Vlaanderen zijn er meer mensen voor onafhankelijkheid, dan in Wallonië. Deze groep worden de Vlaams-nationalisten genoemd. De N-VA en ook Vlaams Belang zijn belangrijke organisaties voor een onafhankelijk Vlaanderen. Mocht Vlaanderen zich ooit afscheiden van België, dan willen de meeste Vlaams-nationalisten van Vlaanderen een eigen land maken. Sommige Vlamingen zijn voor een aansluiting bij Nederland, terwijl sommige Walen voor een aansluiting bij Frankrijk zijn. Toch zijn de meeste Belgen (85%) voorstander van een gezamenlijk België.

Internationale relaties

België is in de internationale politiek een belangrijk land. In de hoofdstad Brussel zitten namelijk zowel de Europese Unie als de NAVO gevestigd. België is lange tijd een neutraal land geweest, dat zich niet met de internationale politiek bemoeide. Na de Eerste Wereldoorlog kwam daar verandering in. België was één van de stichtende leden van zowel de EU als de NAVO. Beide organisaties kozen België vanwege de centrale ligging tussen de Europese grootmachten (Duitsland, Frankrijk en het VK).

België heeft een goede band met zijn buren. De Vlamingen zien vaak Nederland als hun beste vriend, de Walen vaak Frankrijk en de Duitstaligen vaak Duitsland. In het algemeen zien alle Belgen echter buurland Luxemburg als hun beste vriend. In 1921 sloten beide landen de Belgisch-Luxemburgse Economische Unie. Dit betekende dat men met de Luxemburgse frank ook in België kon betalen en met de Belgische frank ook in Luxemburg. Hoewel beide landen tegenwoordig de euro gebruiken en zo'n unie niet meer nodig is, werd de unie in 2002 toch nog verlengd. België, Nederland en Luxemburg vormen de Benelux en werken op het gebied van misdaadbestrijding en internationale zaken nauw samen. Een Belgische ambassade vertegenwoordigt ook vaak Nederland en Luxemburg (als er geen eigen ambassade is).

Internationaal heeft België niet echt conflicten met landen. De banden met de voormalige kolonie Congo-Kinshasa en de voormalige mandaatgebieden Burundi en Rwanda is stormachtig. Aan de ene kant helpt België de landen door middel van ontwikkelingshulp, maar er is ook kritiek op de Belgische misdaden gedurende de koloniale periode.

Sport

Het Belgische voetbalelftal, de Rode Duivels.

Voetbal is verreweg de meest bekende sport onder jongeren. Er zijn veel relatief goede clubs in België. Sinds het begin van de 20e eeuw zijn de Belgen geïnteresseerd in wielrennen en voetbal. Symbool voor dit staat Eddy Merckx, een van de beste wielrenners ooit. Ook zijn zoon Axel Merckx en Tom Boonen zijn ook goede wielrenners. De voetbalclub met de meeste titels is Royal Sporting Club Anderlecht, of afgekort RSC Anderlecht. Ook is er een hele goede veldrijder, Sven Nys. Zijn bijnaam is De Kannibaal uit Baal. Ook kent België een handjevol bekende biljartspelers. Een daarvan, Raymond Ceulemans, is wel 35 keer wereldkampioen geworden! Ook is België bekend in het motorcrossen. Bij tennis zitten ook erg bekende mensen. Bij de vrouwen domineerden de vrouwen Justine Henin en Kim Clijsters. Henin stond 117 weken op nummer 1 in de wereldranglijst van tennis en is van Wallonië. Ook een bekende tennisster is de Vlaamse Kim Clijsters. Zij won de US Open in 2005. Ze heeft ook op nr.1 gestaan. De Olympische spelen van 1920 werden in Antwerpen gehouden. België heeft ook succes in de sport judo.

Natuur

Zo'n 21,4 % van het landoppervlak van België bestaat uit natuur. De natuur ligt voornamelijk in Wallonië.

Dieren

De Kempen is een natuurgebied op de grens van Nederland en België. Hier de Kempen in Belgisch-Limburg.

Net als in Nederland dreigen vele dieren te verdwijnen door de grootschalige projecten van steden. Hierdoor worden dorpjes in de nabije omgeving opgeslurpt door de grote steden. Vroeger leefden er nog in België wolven, raven, tuimelaars, steuren en zalmen, maar die zijn in de loop van de tijd verdwenen door de bouw. De wilde kat, de roerdomp, de aalscholver en de otter dreigen te verdwijnen. Gelukkig leven er nog wel andere zoogdieren die niet bedreigd zijn, zoals een paar spitsmuis soorten, egels en mollen. Ook leven er nog enkele muizen-, ratten- en woelmuis soorten. Je kan er ook hamster vinden, maar op bepaalde plekken. Je kan er ook nog eekhoorns vinden, en hazen en konijnen zijn er ook nog te zien. Ook zijn er zo'n 350 vogels te vinden in Nederland, waaronder de aalscholver, de alk, kraai en de huiszwaluw. Ook zijn er kuifaalscholvers en kuifeenden te vinden. Verder zijn er de bekendste vogels zoals de wilde eend en de Grauw gans. Roofvogels zijn onder andere de steenuil, de buizerd, de blauwe kiekendief, de sperwer, de torenvalk en de slechtvalk. Ook zijn er veel amfibieën zoals de vuursalamander, de batsaardkikker, de bruine kikker en de hazelworm. Ook leven er zo'n 150 vissen en een paar slangen.

Planten en bomen

De Ardennen.

Er komen erg veel planten en bomen in België voor, sommige groter dan de andere. Er komen veel bekende planten voor, zoals de paardenbloem, het madeliefje en de vergeet-me-niet. Ook komen er veel bomen voor, zoals de eik, de berk, de beuk en de kastanjeboom. Ook zijn er appelbomen, de braam, de framboos en perenbomen. Ook is er de berenklauw, een plant waarvan je ernstige blaren van kan krijgen.

Ardennen

Een wild zwijn (everzwijn). Dit dier is in het wild te vinden in de Ardennen.

De Ardennen is een bebost laaggebergte in België. Ook ligt er een stukje in Frankrijk en Luxemburg. Je hebt 2 soorten Ardennen: De Lage Ardennen en de Hoge Ardennen. Hier, in de Ardennen, liggen gesteenten waarvan sommige wel meer dan 100 miljoen jaar oud zijn. Toen leefden er nog dinosauriërs! Het ligt erg dicht bij het in Duitsland gelegen Eiffelgebergte. In het gebied zijn enkele kastelen te vinden. Er stromen enkele bekende rivieren doorheen, waaronder de Maas en de Ourthe. Er leven veel dieren in de Ardennen, waaronder wilde zwijnen en roofvogels. Een bekende stad in de Ardennen is Bastenaken (Bastogne). Hier staat een museum over de oorlog.

Rivieren, kanalen en zeeën

De Schelde. Een van de langste rivieren in België.

Er zijn veel rivieren in België te vinden, onder andere de Maas en de Schelde. Sommige rivieren, zoals de Moezel, de Seine en de Rijn stromen niet door België maar kleine zijrivieren van die rivieren stromen door België. Ook zijn er enkele grote zeeën zoals de Noordzee. België ligt ook dichtbij de Straat van Dover. het ligt dicht bij Het Kanaal (waarmee je een overstap kan maken van Frankrijk naar Engeland). De IJzer is eveneens een bekende rivier in België. Een deel van België ligt beneden zeeniveau, dat betekent dat het zonder oplossingen onder water zou liggen. Doordat België onder water ligt behoort het tot de Lage Landen. Bekende kanalen zijn het Albertkanaal en het Boudewijn-kanaal. België ligt niet zo veel als Nederland onder zeeniveau (de hoogte van het water van de zee). Natuurlijk zijn er in België veel slootjes te vinden en stroompjes kan je ook vinden. Zuiver water is vooral te vinden in de Ardennen: daar is het water glashelder. In de Ardennen liggen ook altijd stenen naast de rivier. Sommige rivieren hebben de rotsen gesleten: Daarom zie je soms tekens op rotsen. De belangrijkste en erg lange rivier is de Schelde die uitmondt in de Noordzee via de Westerschelde. De Schelde stroomt door de steden Gent en Antwerpen en ontspringt ergens in het noorden van Frankrijk.

Video

Spelletje


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=België&oldid=710598"