Chocolade

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Chocola)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Chocolade

Chocola is een product dat gemaakt is van suiker en cacaobonen.

Cacaobonen werden ook wel geldamandelen genoemd.

Geschiedenis

De cacao die als basis dient voor chocolade komt oorspronkelijk uit Mexico en uit het noorden van Zuid-Amerika.In nederland groeien ook cacaobomen. De Mexicanen, Maya’s en Azteken dachten dat chocolade je speciale krachten gaf. Zij gebruikten de cacao al eeuwenlang, nog voordat Columbus Amerika ontdekte. De keizer van de Azteken, Montezuma, dronk liters chocolade. Niet alleen omdat hij het lekker vond maar ook omdat hij dacht dat hij er heel slim en sterk van werd.

In de 16e eeuw ontdekten ook de Europeanen de chocolade. In 1528 kwam de Spaanse ontdekkingsreiziger Fernando Cortez namelijk terug van zijn reis door Mexico. Hij bracht niet alleen schatten mee maar ook cacaobonen. Omdat cacaobonen in Amerika zo’n belangrijk product was had hij deze ook meegenomen. Het waren de Spanjaarden die van de cacaobonen een zoete chocoladedrank maakten door er suiker en vanille bij te doen. Het recept hielden de Spanjaarden geheim zodat zij de enige waren die wisten hoe je die drank moest maken. De chocoladedrank werd zo populair in Europa dat ook andere ontdekkingsreizigers op zoek gingen naar cacaobonen. Ze kwamen er ook achter hoe de chocoladedrank gemaakt werd en gingen dat aan iedereen in Europa vertellen. Toen werd de chocolade steeds meer gedronken. De cacaobonen waren zo belangrijk dat je er zelfs mee kon betalen! Een konijn kostte 10 cacaobonen en een slaaf kostte 100 cacaobonen.

De chocoladedrank in die tijd was niet hetzelfde als onze chocolademelk nu. Er zaten andere kruiden in en de chocolade werd niet zoet gemaakt.

De productie en de teelt (verbouwing) van chocola wordt steeds minder. Steeds meer mensen uit Azië gaan ook chocola eten en boeren stoppen met het verbouwen van cacao. Waarschijnlijk wordt chocola in 2020 heel erg duur omdat er maar weinig van is. Zal chocola nog blijven bestaan?

Herkomst van de woorden

De herkomst van de woorden 'chocolade' en 'cacao' is niet geheel duidelijk. Mogelijk zijn beide afgeleid van de taal der Azteken waarbij cacao de specifieke boom aanduidt en chocolade 'cacaowater' of 'bitterwater' betekent. Maar er zijn nog vele andere theorieën.

De cacaoboom

De gele vruchten van de boom die lijken op gele meloenen worden afgesneden van de boom en daarna opengebroken. De cacaobonen liggen in het midden van de vrucht, in het vruchtvlees. Cacaobonen zijn de zaden van de boom. Er zitten 40 of 50 cacaobonen in een vrucht en een boon weegt 1 gram. De boom vind je meestal in de zuidelijke gebieden van Afrika. Zoals Gana en Mexico. (plaatje cacaoboom)

De cacaobonen

Cacaobonenstruik
Cacaoboomvrucht

De bonen worden met nog wat aanhangend vruchtvlees op bananenbladeren gegooid en nog eens afgedekt met bananenbladeren. Het vruchtvlees schimmelt langzaam weg, daarbij is het 50 graden. Het duurt ongeveer 5 dagen. Daarna zijn de bonen taai, paars en smaken bitter. Er zijn twee soorten bonen: de forastero en de criollo. Forastero wordt in de grote hoeveelheden verbouwd voor massaproductie. Het is een winter harde boom met een ronde kolven, een hoge opbrengst en een smaak die door kenners als niet bijzondere fijn wordt omschreven. Uit de bonen kunnen planten groeien en daarom wordt de kiem gedood. Dan worden ze gedroogd. Deze manier van werken wordt vooral gebruikt in West-Afrika. De bonen worden nu naar chocoladefabrieken gebracht. De cacaoboom was oorspronkelijk het symbool van de liefde.

In de fabriek

In de fabriek worden de bonen schoon gemaakt. Dan worden ze gebrand in draaiende trommels, waarin het 140 graden is. Nu moet het schilletje er nog af, daarvoor worden de bonen gebroken. De schil wordt weggeblazen. Wat in de boon zit wordt gemalen in breekmachines. Daarna gaan de bonen in de cacaomolen. Door de warmte worden de bonen vloeibaar. Het vet komt er uit en dat noemen we cacaoboter. Er blijven dan brokken harde cacao over en dat wordt gemalen tot cacaopoeder. Dan gaat er suiker, melkpoeder en cacaoboter bij totdat we een zachte chocolademassa hebben. Nu kunnen we de chocola in allerlei vormen gieten.

Soorten

Chocola heb je in verschillende soorten en smaken. Er is witte chocola, melk chocola en pure chocola. Witte chocola is eigenlijk geen echte chocola. In witte chocola zit geen cacaomassa, het bestaat vooral uit cacaoboter. Maar omdat het zo op echte chocola lijkt mag het chocola genoemd worden. Het verschil tussen pure en melkchocola is dat er bij melkchocola melkpoeder gedaan wordt en bij pure niet.Maar er zijn ook figuren bijvoorbeeld een chocoladeletter of smarties, haasjes, eieren van chocola, sinterklaaslollie (zwartepietlollies), (kerst)kransjes, en kerstballen.

Wat kun je maken van chocolade?

Je kunt er bijvoorbeeld hagelslag, vlokken of chocoladepasta van maken. En letters, chocolade haasjes en andere figuren, foto’s en nog veel meer, zoals pralines. Je kunt het zo gek niet bedenken.

Varia

  • Chocola kan wel eens "wit uitslaan". Het lijkt dan op schimmel maar dat is het niet. Het is gewoon cacaoboter, dat naar boven komt. Het kan ook door vocht komen. Je kunt het dan nog gerust opeten. Om chocola goed te houden kun je de chocola het beste in het zilverpapiertje bewaren dat eromheen zat toen je het kocht.
  • Chocola helpt tegen stress. Er zit namelijk een stofje in waardoor je je wat prettiger voelt.
  • Chocola kan je het beste bewaren bij een temperatuur tussen de 12 en 18 graden. De plek moet droog en donker zijn. Vocht en zonlicht zijn niet goed voor chocola.
  • Cacaoboter zit ook in lippencrème.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Chocolade&oldid=588530"