Fair Trade

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Eeuwenlang hebben Europese bedrijven en later ook bedrijven uit de Verenigde Staten, boeren uit Azië en Afrika heel hard laten werken om bepaalde producten (o.a. bananen, koffie, thee, cacaobonen) te verbouwen. Deze bedrijven betaalden de boeren maar heel weinig en verkochten het vervolgens zelf voor heel veel geld in de rijke landen. Dat was en is niet eerlijk (Engels - not fair).

Tegenwoordig proberen we deze boeren een hogere prijs voor hun producten te geven. Dit is eerlijke handel, in het Engels noem je dat fair trade. De stichting Max Havelaar keurt producten in Nederland. Als de producten voor minstens 20% fair trade zijn, voorziet de stichting deze producten na een controle van het Max Havelaar keurmerk. Deze naam kwam van een persoon uit een heel beroemd boek van Multatuli. De stichting Max Havelaar maakt geen producten en verkoopt ze ook niet.

Tony Chocolonely is één van de bedrijven die fair trade chocolade verkoopt. Hieronder staan de normen waar producten met het keurmerk aan voldoen met enkele voorbeelden:

  1. De mensenrechten: -bij het maken van het product zijn er volwassen mensen ingezet, geen kinderen onder de 15 jaar -mensen verdienen voldoende geld met de verkoop van de producten

2. Het milieu:

-er mag niet worden gewerkt met schadelijke pesticiden, dit zijn chemische stoffen die ziekten, plagen en onkruid tegengaan. Pesticiden zijn o.a. slecht voor water en

bodem

-boeren krijgen een training om zo te leren hoe ze het beste met het milieu om kunnen gaan

-de boeren verminderen het watergebruik

3. Het dierenwelzijn:

-de dieren hebben genoeg ruimte om te leven waardoor ze goed kunnen bewegen

-ze krijgen voldoende voedsel zodat ze gezond blijven

Het product mag dus pas fair trade worden genoemd, wanneer het rekening houdt met de mensenrechten, het milieu en het dierenwelzijn.

Op deze bananen is het Max Havelaar keurmerk te zien. Wanneer je deze bananen koopt, help je de boeren in ontwikkelingslanden aan een hoger loon.

Naast ons voedsel zijn er fair trade spullen te koop in de Wereldwinkel, hiervan zijn er 60 in Nederland.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Fair_Trade&oldid=614265"