Bart De Wever

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bart De Wever
BartDeWever.jpg
Naam voluit
Geboren 1970
Geboren te Mortsel
Overleden
Overleden te
Gehuwd met
Relatie met
Partij N-VA
Religie
Stroming
Functie
Aantreden Als leider van de N-VA: 2004, als burgemeester: 2012
Aftreden
Voorganger Patrick Janssens
Opvolger
Functie(s)
Leider van de N-VA, burgemeester van Antwerpen
Portaal Portal.svg Politiek

Bart Albert Liliane De Wever (Mortsel, 1970) is een Vlaams politicus. De Wever is de voorzitter van de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) en is ook de huidige burgemeester van Antwerpen.

Politieke carrière

Bart begon als 23-jarige zijn carrière. Eerst studeerde hij voor historicus, maar ze vroegen hem om voor de Volksunie. Hij ging daarna bij de N-VA, en hij is daar sinds 2004 voorzitter. In 2010 leidde hij zijn partij naar de overwinning. Bij de Franstalingen werd Elio Di Rupo verkozen, en zij moesten samen een regering vormen. Dit ging niet goed, want ze hadden totaal andere ideeën. Daardoor duurde het erg lang voordat België een regering had. Uiteindelijk wou Bart niet meer met hem onderhandelen en is er toch een regering gekomen. In 2012 stelde hij zich kandidaat om burgemeester te worden van Antwerpen. Het werd een spannende strijd, die hij uiteindelijk won tegen Patrick Janssens.

Tussen 2007 en 2009 was De Wever lid van de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Hierna werd hij tussen 2009 en 2014 lid van het Vlaams Parlement, waarna hij in 2014 weer de overstap maakte naar de Kamer van Volksvertegenwoordiging. Onder De Wever behaalde de N-VA in 2014 meer dan 50 zetels in het Vlaams Parlement en kon de N-VA daarom meeregeren. Bij de verkiezingen van 2019 bleef de N-VA de grootste, maar verloor veel zetels aan Vlaams Belang.

Privé

Bart is sinds 12 januari 2008 getrouwd met Veerle Hegge. Op 11 juli 2009 trouwden zij voor de kerk. Hij heeft 4 kinderen en woont in Mortsel. Hij heeft een broer, Bruno De Wever en een zus, Karina De Wever. De Wever spreekt naast Nederlands ook nog Frans, Duits en Engels. Volgens hem is het spreken van Frans in België belangrijk, aangezien de Franstalige Belgen je anders niet serieus nemen. In de jaren 90 deed hij twee weken vakantiewerk in Baskenland en sprak in 2013 op een persconferentie daar uitstekend Baskisch.

Eerst woog hij 142 kg, en had al lang dood kunnen zijn, volgens de dokter. Maar, naar een streng dieet en veel sporten is Bart 59 kg kwijt, en weegt dus nog maar 83 kg. Mensen hadden hem, toen hij gewonnen had bij de gemeenteraadsverkiezingen gefilmd terwijl er muziek was en hij een toespraak wou houden. Hij riep van: "Maar allez! Zet die ploat af!" enzovoort. Het is nu een hit op YouTube en er zijn al veel versies van gemaakt. Je hoeft gewoon 'Bart De Wever Zet die ploat af' te typen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bart_De_Wever&oldid=667567"