Les Engagés (politieke partij)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Les Engagés (LE)
De geëngageerden
Oprichting 18 augustus 1945
Opheffing
Actief in Flag of Wallonia.svg Wallonië
Flag of the Brussels-Capital Region.svg Brussel
Richting Centrum
Stroming Sociaalliberalisme
Progressivisme
Presidentskandidaat
President
Vicepresidentskandidaat
Vicepresident
Oprichter(s)
Partijleider
Partijvoorzitter Maxime Prévot
Secretaris-generaal
Fractievoorzitters
- Europees Parlement Benoît Lutgen
- Kamer Catherine Fonck
- Senaat André Antoine
- Waals Parlement François Desquesnes
- Franse Gemeenschapsraad Benoît Dispa
- Brussels Parlement Céline Fremault
- Commissarissen van de Koning
Zetels
- Europees Parlement
1 van 21
- Kamer
5 van 150
- Senaat
2 van 60
- Waals Parlement
10 van 75
- Franse Gemeenschapsraad
11 van 94
- Brussels Parlement
6 van 72
- Commissarissen van de Koning
Overig
Wetenschappelijk bureau
Jongerenorganisatie Génération engagée
Studentenorganisatie
Vrouwenbeweging
Lhbt-vleugel
Zusterpartij(en)
Fractie in het Benelux-parlement
Europese fractie Europese Volkspartij
Internationale organisatie
Voorgaande partij(en)
Opvolgende partij(en)
Fusie van
Opgegaan in
Afsplitsing van
Afsplitsing(en)
Voortzetting van
Portaal Portal.svg Politiek

Les Engagés (Nederlands: 'De geëngageerden' of 'De toegewijden') is een Franstalige Belgische politieke partij. De partijvoorzitter is Maxime Prévot.

Les Engagés is een sociaalliberale en progressieve partij. De partij vindt dat de overheid moet ingrijpen in de economie als de ongelijkheid te groot wordt, maar ziet liever dat mensen zoveel mogelijk op eigen kracht hun leven verbeteren. Ook vindt ze dat het politieke systeem moet veranderen. LE wil dat burgers meer te zeggen krijgen dan nu.

Geschiedenis

Parti social chrétien

De partij werd op 18 augustus 1945 opgericht als de Parti social chrétien (PSC). Destijds bestond de partij ook als de Christelijke Volkspartij (CVP) in Vlaanderen, omdat er nog geen aparte Nederlandstalige en Franstalige partijen waren. Er was één partij met twee verschillende namen. Op 31 mei 1969 werd de partij wel opgericht als aparte Franstalige partij. In datzelfde jaar ging de Christelijke Volkspartij ook als aparte partij in Vlaanderen verder.

Het logo ban het cdH

Bij de Belgische federale verkiezingen 1999 verloor de partij veel stemmers. In 1995 had de partij nog bijna een kwart van de stemmen, maar vier jaar later kreeg de partij maar 17% van de stemmen in Wallonië. De Parti social chrétien zat hierdoor voor het eerst sinds 1954 niet meer in de regering. Door de ontkerkelijking was het aantal gelovige christenen snel afgenomen, waardoor veel christenen niet meer standaard op de christelijke PSC stemden. Ook verloor de partij stemmen omdat seriemoordenaar Marc Dutroux was ontsnapt en omdat de giftige stof dioxine was gevonden in kippen. De PSC zat toen in de regering.

Centre démocrate humaniste

De nieuwe voorzitter, Joëlle Milquet, wilde van PSC een humanistische partij maken, om zo meer kiezers te trekken. Op 18 mei 2002 werd de naam van de partij daarom veranderd in Centre démocrate humaniste (cdH). Hoewel het cdH eigenlijk niet meer christendemocratisch was, had het wel veel christendemocratische standpunten. Op economisch vlak was de partij links, maar op sociaal vlak juist conservatief. Hierdoor groeide de partij weer en kon weer deelnemen aan de regering in Wallonië en Brussel.

De partij bleef groeien tot aan 2007, maar begon hierna langzamerhand zetels te verliezen. In 2007 had de partij nog 10 zetels in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. In 2010 verloor de partij er eentje. Ook in het Waals en Franstalig Parlement ging het bergafwaarts. Desondanks zat de partij nog in de Waalse en Franstalige regering.

Op dit moment is Maxime Prévot de voorzitter van de partij.

In 2019 kwam er een einde aan de groei, nadat het cdH veel stemmen kwijtraakte bij de verkiezingen voor het Europees parlement, bij de federale verkiezingen en de verkiezingen voor het Waals Parlement. Het cdH kreeg in Wallonië voor het eerst minder stemmen dan Ecolo (een groene partij) en de Parti du travail de Belgique (PTB, Nederlands: Partij van de Arbeid van België', een marxistische partij).

Les Engagés

In 2020 besloot partijvoorzitter Maxime Prévot dat de partij opnieuw moest veranderen. Hij besloot het project Il fera beau demain (Nederlands: 'Morgen schijnt de zon') op te richten, om nieuwe ideeën te verzamelen voor het cdH. Op 12 maart 2022 kreeg het cdH de naam die het nu heeft, Les Engagés (LE). Op 14 mei 2022 werd een nieuw programma voor de partij bekendgemaakt. Prévot gaf hierbij een toespraak en vertelde dat LE een progressieve partij was geworden.

Ideologie

Les Engagés ziet zichzelf eerder als beweging dan als partij. De partij wil zich inzetten om België democratischer te maken en de burger meer dingen te laten bepalen. Ook wil de partij dat er meer contact komt tussen politici en stemmers. In het verleden was de partij christendemocratisch en op sociaal vlak conservatief. Tegenwoordig is Les Engagés juist een progressieve, sociaalliberale partij. Waar de partij in 2003 nog tegen het homohuwelijk stemde, is de partij tegenwoordig voorstander van lhbt-rechten . Ook is de partij voorstander van de scheiding tussen kerk en staat.

Op internationaal vlak is Les Engagés voorstander van de Europese Unie en de NAVO.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Les_Engagés_(politieke_partij)&oldid=815410"