Yves Leterme

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Yves C. D. Leterme
Naam voluit
Geboren 6 oktober 1960
Geboren te Wervik
Overleden
Overleden te
Gehuwd met
Relatie met
Partij CD&V
Religie
Stroming
Functie
Aantreden 25 november 2009
Aftreden
Voorganger Herman Van Rompuy
Opvolger
Functie(s)
67ste premier van België
Portaal Portal.svg Politiek

Yves Leterme is een Belgisch politicus. Zijn volledige naam is Camille Désiré Leterme. Hij is Vlaams en werd op 6 oktober 1960 geboren in Wervik. Hij is lid van de partij CD&V (Christen-Democratisch en Vlaams). Voor die partij was hij van 2004 tot 2007 minister-president van het gewest Vlaanderen. Hij was dus de leider van het Vlaamse kabinet. Daarna werd Yves Leterme een tijdlang vicepremier en Minister van Institutionele Hervormingen, Begroting en Mobiliteit in de "federale regering" van België. De premier van de federale regering was toen nog Guy Verhofstadt. Op 20 maart 2008 kwam er een nieuwe federale regering en werd Yves Leterme zelf premier.

Val van de Regering-Leterme I

Het ging niet heel lang goed. Als op 14 juli 2008 bood hij het ontslag van zijn regering aan aan koning Albert II. Dat betekent dus dat hij vond dat zijn regering niet verder moest regeren en er een nieuwe moest komen. Maar koning Albert vond dat geen goed idee en liet de regering blijven. Maar een echte oplossing kwam er niet. Op 19 december 2008 bood Leterme opnieuw het ontslag van zijn regering aan. Een paar dagen daarna accepteerde koning Albert dat ontslag toch maar. Vanaf 22 december 2008 is de regering dus "gevallen", zoals dat dan heet. De koning vroeg wel meteen aan Yves Leterme om dan wel tijdelijk nog Eerste Minister te blijven voor zolang er nog geen nieuwe regering is. De koning stelde ook Herman Van Rompuy aan als formateur: die moet proberen een nieuwe regering te vormen. Later werd Van Rompuy ook premier.

Val van de Regering-Leterme II

Op 22 april 2010 bood Yves Leterme opnieuw het ontslag aan van zijn Regering Leterme II aan bij Albert II. Koning Albert aanvaarde dit ontslag.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Yves_Leterme&oldid=628762"