Vooruit (politieke partij)

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Vooruit

Vooruit logo (2020).svg

Oprichting 2001
Opheffing
Actief in Flag of Flanders.svg Vlaanderen
Flag of the Brussels-Capital Region.svg Brussel
Richting Centrumlinks
Stroming Sociaaldemocratie
Progressivisme
Europeanisme
Presidentskandidaat
President
Vicepresidentskandidaat
Vicepresident
Oprichter(s)
Partijleider
Partijvoorzitter Melissa Depraetere
Secretaris-generaal
Fractievoorzitters
- Europees Parlement Kathleen Van Brempt
- Kamer Melissa Depraetere
- Senaat Bert Anciaux
- Vlaams Parlement Hannelore Goeman
- Brussels Parlement Fouad Ahidar
- Burgemeesters
- Commissarissen van de Koning
Zetels
- Europees Parlement
1 van 21
- Kamer
9 van 150
- Senaat
4 van 60
- Vlaams Parlement
13 van 124
- Brussels Parlement
3 van 89
- Burgemeesters
- Commissarissen van de Koning
Overig
Wetenschappelijk bureau
Jongerenorganisatie
Studentenorganisatie
Vrouwenbeweging Zij-Kant
Lhbt-vleugel Regenboog.Rood
Zusterpartij(en)
Fractie in het Benelux-parlement
Europese fractie Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten
Internationale organisatie Socialistische Internationale
Voorgaande partij(en)
Opvolgende partij(en)
Fusie van
Opgegaan in
Afsplitsing van
Afsplitsing(en)
Voortzetting van
Portaal Portal.svg Politiek

Vooruit is een Vlaamse sociaaldemocratische politieke partij. De partijvoorzitter is Melissa Depraetere. Vooruit is vergelijkbaar met de Franstalige Parti Socialiste. In Nederland is de partij vergelijkbaar met de Partij van de Arbeid (PvdA). Vooruit is vertegenwoordigt in het Vlaams Parlement, het Brussels Hoofdstedelijk Parlement en het Europees Parlement. Aanhangers van de partij worden vaak socialisten of sociaaldemocraten genoemd; het woord sossen wordt door tegenstanders gebruikt om de partij aan te duiden.

Tot aan 2021 heette Vooruit de Socialistische Partij Anders (sp.a). Onder partijleider Conner Rousseau werd de naam gewijzigd in Vooruit. Vooruit zit mee in de federale regering die op 1 oktober 2020 gevormd werd. Vooruit kreeg 2 ministerbevoegdheden; ze kozen voor Meryame Kitir en Frank Vandenbroucke.

Geschiedenis

Voorgeschiedenis

De geschiedenis van Vooruit begon 1877 met het ontstaan van de Vlaamse Socialistische Partij. Deze partij ging later met de socialistische partijen van Brussel en Wallonië op in de Belgische Werkliedenpartij (BWP) in 1885. De BWP streed voor onder andere het algemeen kiesrecht, de afschaffing van kinderarbeid en algemeen onderwijs. Op economisch gebied was de partij niet heel erg radicaal. De belangrijkste eis van de BWP was het algemeen kiesrecht, waartoe stappen werden gemaakt aan het einde van de 19e eeuw. Tijdens de bezetting werkte de partij samen met allerlei organisaties en andere politieke partijen als tegenkracht tegen de Duitse bezetting. Na de Eerste Wereldoorlog kwam de partij daardoor ook in de regering terecht. Tijdens deze periode werd onder meer de achturige werkdag ingevoerd en beperkingen op het stakingsrecht opgeheven. Tussen 1921 en 1935 zat de partij niet in de regering, maar in 1935 werd Hendrik de Man minister in de regering. De Man werd partijleider van de partij in 1939, maar een jaar later ontbond hij de partij nadat Duitsland België was binnengevallen. De Man koos de kant van de Duitse bezetter, terwijl de rest van de top van de partij het land uit vluchtte.

In 1944 werd de Belgische Socialistische Partij (BSP) opgericht als de opvolger. De BSP was samen met de Christelijke Volkspartij een van de twee grote partijen van het land. De BSP heeft een belangrijke bijdrage geleverd bij de opbouw van het land. In 1949 verloor de partij echter veel zetels, maar in 1954 werd de partij de grootste van het land, mede door de Koningskwestie. De partij verloor de macht weer in 1958, nadat de economie van het land er slecht aan toe was. In de jaren 60 werd het verschil tussen Vlamingen en Walen in de partij duidelijk. In 1978 splitste de partij in de Vlaamse Socialistische Partij en de Waalse Parti Socialiste. De partij kreeg in 1999 harde klappen doordat veel belangrijke politici van de partij opstapten na de dioxinecrisis.

Socialistische Partij Anders

Het logo van de sp.a

De Socialistische Partij had een nieuwe start nodig. In 2001 liet Patrick Janssen de naam veranderen in de Socialistische Partij Anders (s.pa) met slagzin Sociaal Progressief Alternatief. Janssen werd in 2003 opgevolgd door Steve Stevaert, die de vernieuwing van de partij voorzette. De sp.a behaalde een grote overwinning bij de verkiezingen dat jaar en werden de tweede partij van Vlaanderen. In 2007 leed de sp.a echter een grote nederlaag. In 2009 werd de sp.a de derde partij van Vlaanderen en ging in de Vlaamse regering. In 2011 deed de partij ook mee aan de Belgische regering van Elio Di Rupo.

Tijdens de verkiezingen van 2014 was er een grote strijd tussen de PVDA, sp.a en Groen. Daarnaast was er ook een strijd tussen de Nieuw-Vlaamse Alliantie en de drie partijen. Mede hierdoor verloor de sp.a flink. Hierna bleef de partij hangen op hetzelfde aantal zetels.

Vooruit

In 2019 werd Conner Rousseau als nieuwe voorzitter van de partij. Hierna werd besloten de naam te veranderen in Vooruit om de partij te vernieuwen. Rousseau trad op 17 november 2023 af als partijvoorzitter van Vooruit na enkele racistische uitspraken over Roma. Hij werd één dag later opgevolgd door Melissa Depraetere.

Ideologie

Vooruit bij een klimaatprotest in 2021

Vooruit is een centrumlinkse, sociaaldemocratische partij. De partij is ongeveer even links als Groen. De partij is linkser dan CD&V en Open VLD, maar weer een stuk centristischer dan de PVDA. Net als Groen en PVDA is Vooruit een progressieve partij. De Franstalige zusterpartij van Vooruit is de Parti Socialiste (PS).

Qua ideologie is Vooruit een typische sociaaldemocratische partij. Belangrijke thema's voor de partij zijn gelijke rechten en de verzorgingsstaat. Zo wil Vooruit meer geld voor en verbetering van het onderwijs, de gezondheidszorg en de sociale zekerheid. De partij vindt dat de overheid moet ingrijpen in de economie. Daarnaast is Vooruit ook progressief in sociale thema's. Zo is de partij voorstander van abortus, euthanasie en het homohuwelijk.

Op het gebied van immigratie en integratie is de partij in de laatste jaren rechtser geworden. Onder Conner Rouseau wil Vooruit namelijk stemmers weghalen bij Vlaams Belang. Zo wil de partij immigratie meer beperken en moet integratie verbeterd worden. Vooruit krijgt hierop zowel veel kritiek als lof. Op buitenland vlak is Vooruit zowel een voorstander van de Europese Unie (EU) als de NAVO.

Standpunten

Hieronder vindt je enkele standpunten uit het partijprogramma van Vooruit:

 • Armere Vlamingen moet (financieel) meer gesteund worden. Pensioenen en uitkeringen moeten omhoog.
 • Belastingen moeten een eerlijker; grote bedrijven moeten meer belasting betalen.
 • Kleine en middelgrote ondernemers moeten meer gesteund worden.
 • Gezondheidszorg moet betaalbaarder worden en beschikbaar zijn voor iedereen.
 • Er moet meer geld uitgegeven worden aan onderwijs en jeugdzorg.
 • Er moet meer gedaan worden aan de bestrijding van klimaatverandering.
 • Er moet meer geld uitgegeven worden aan beter en goedkoper openbaar vervoer.
 • Vervuilers moeten voor hun vervuiling betalen.
 • De Vlaamse overheid moet de immigranten beter integreren.
 • Immigratie moet over een eerlijke en efficiënte manier geregeld worden.
 • Discriminatie moet bestreden worden.

Organisatie

In 2021 had Vooruit zo'n 35.000 leden. Het hoofdkantoor van de partij staat in Brussel.

Vooruit heeft verschillende politieke organisaties onder zich. Als eerste zijn er de Jongsocialisten. Dit is de politieke jongerenbeweging van Vooruit. De organisatie richt zich op personen tussen de 14 en 30 jaar oud. Hoewel Jongsocialisten verbonden is met Vooruit, is de organisatie volledig zelfstandig. De organisatie werd opgericht in 1944 en heette tot 2013 Animo. Daarnaast is er ZIJkant. Dit is de vrouwenorganisatie van de partij. De organisatie bestaat al sinds 1919. Ook is er Curieus. Dit is de culturele organisatie van Vooruit.

Weetje

 • In Vlaanderen worden de leden van Vooruit vaak "socialisten" of "sociaaldemocraten" genoemd. Er bestaat ook het woord "sossen", wat vaak door rechtse Vlaamse politici wordt gebruikt om kwaad te spreken over Vooruit.

Link


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vooruit_(politieke_partij)&oldid=840433"