Nederlands

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken

Nederlands is de taal die gesproken wordt in Nederland, Suriname, de Nederlandse Antillen en Vlaanderen. Het alfabet heeft 26 letters. In Nederland heeft een kleine 90% van de bevolking Nederlands als moedertaal. In België (voornamelijk Vlaanderen) spreekt 60% Nederlands. Op Aruba spreekt 5,8% Nederlands. Op de eilanden van de Nederlandse Antillen spreekt 7,3% Nederlands.

Geschiedenis van de Nederlandse taal

In 700 na Christus waren er drie grote taalgebieden in Europa: Latijn, Keltisch en Germaans. De Latijnse taal is veranderd in de Romaanse talen. Vormen van Keltisch worden alleen nog gesproken op sommige plekken in Groot-Brittannië en Ierland. Uit de Germaanse taalgroep ontwikkelden zich o.m. Engels, Duits, Nederlands en de Scandinavische talen. De talen werden in die tijd alleen gesproken. Er bestond dus nog geen schrift. Schrift is de geschreven taal, zoals je op school leert. Vroeger konden de meeste mensen namelijk niet schrijven. Monniken konden wel schrijven, maar meestal deden ze dit alleen in het Latijn. Monniken schreven de Bijbel in het Latijn. In die tijd drukte men ook nog geen boeken. De boekdrukkunst is pas uitgevonden rond het jaar 1455.

Pas in de 16e eeuw kwam er een standaardtaal. Daarvoor had je dus nog niet zoiets als "het Nederlands", alleen maar dialecten waarvan de sprekers elkaar vaak niet eens begrepen.

Sindsdien is de manier waarop we het Nederlands moeten schrijven best vaak veranderd. De laatste grote verandering was in 1995.

Oudste stukje tekst

Een bekende oude Nederlandse tekst, Hebban olla vogala, komt uit 1150. Dit is geschreven door een monnik. Hij schreef het om zijn ganzenveer uit te testen. Het stukje is geschreven in Oudnederlands. Het stukje wat de monnik schreef is een gedicht:
Hebban olla uogala nestas hagunnan
Hinase hi(c) (e)nda thu
Uu(at) unbida(n) (uu)e nu
(De u kan ook een v zijn, uu is een w). Dit betekent in het Nederlands: Alle vogels zijn hun nesten begonnen
Behalve ik en jij.
Waar wachten wij nog op?

Woordenschat

Het Nederlands heeft in de loop van de tijd veel woorden geleend uit andere talen. Sommige van die leenwoorden zijn een vast onderdeel van de taal geworden, andere zijn weer in onbruik geraakt en verdwenen. Sinds de 20e eeuw leent het Nederlands vooral uit het Engels. Eerder leende het Nederlands veel uit andere talen, met name het Latijn en Frans. Vooral in de 19e eeuw zijn er veel woorden uit het Indonesisch overgenomen; Indonesië was toen een Nederlandse kolonie.

1 taal?

Vroeger was het Nederlands 1 taal maar toen het beneden stukje van Nederland later België werd, creëerde de belgen een eigen taal, namelijk Vlaams. Nederlanders kunnen Belgen verstaan en andersom ook maar kunnen horen dat het Belgen of Nederlanders zijn. Nederland heeft ook veel kolonies gehad, in die landen spreken ze ook Nederlands maar dan met een accent.

Dialect

Sommige mensen vinden Nederlands geen taal maar een dialect van het Duits omdat het heel erg op Duits lijkt. Ook omdat Nederlands uit andere talen ontstaan is.

Moeilijke taal

Over het algemeen vinden mensen die Nederlands leren het een erg moeilijke taal vanwege de velen uitzonderingen die de taal kent.


 
Germaanse talen

Noord-Germaanse Talen: Deens · Zweeds · Noors · IJslands · Faeröers
West-Germaanse Talen: Afrikaans · Duits · Engels · Nederlands · Fries · Luxemburgs · Jiddisch

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Nederlands&oldid=504112"