Aruba

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Aruba
Aruba

Flag of Aruba.svg Coat of arms of Aruba.svg Aruba locator map.png

Hoofdstad Oranjestad
Aantal inwoners 111.050 (2021)
Oppervlakte 180 km²
Regeringsvorm Parlementaire monarchie
Koning Willem-Alexander (sinds 2013)
Gouverneur Alfonso Boekhoudt (sinds 2017)
Premier Evelyn Wever-Croes (sinds 2017)
Godsdienst Katholiek (82%)
Protestant (8%)
Taal Nederlands (Nederlands)
Papiaments (Papiamento)
Munteenheid Arubaanse florin
Volkslied Aruba Dushi Tera
Nationale feestdag Dia di Himno y Bandera (18 maart)
Landcode ABW
Portaal Portal.svg Nederland

Aruba is een eiland in Midden-Amerika dat bij de ABC-Eilanden hoort. Dat zijn dus Aruba, Bonaire en Curaçao. Alle drie de eilanden horen bij Nederland. De hoofdstad van Aruba is Oranjestad. Aruba wordt binnen het Koninkrijk der Nederlanden gezien als een land. Het Eiland is 180 km², Dat is ongeveer net zo groot als Texel. In 2012 telde het eiland 107.635 bewoners. Het is een best wel droog eiland met geen tropische beplanting. Het staatshoofd is Willem-Alexander der Nederlanden en de regeringsleider is Mike Eman. Het volkslied heet het Aruba Dushi Tera en de munteenheid is de Arubaanse florin.

Geschiedenis

Zie Geschiedenis van Aruba voor het hoofdartikel over dit onderwerp..

Aruba is ontdekt in 1499, door Alonso de Ojeda, Amerigo Vespucci en Juan de la Cosa. Samen met Curaçao en Bonaire werd het eiland geschonken aan Juan Martín de Ampués, de koning van Spanje. In 1636 kreeg Nederland het eiland. Op 1 januari 1986 werd het eiland afgescheiden van de Nederlandse Antillen en werd het een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden.

Bevolking en Taal

Oranjestad, de hoofdstad van Aruba.

Bevolking

De bevolking van Aruba stamt af van Europeanen (voornamelijk Nederlanders), Joden, de oorspronkelijke Indiaanse stammen en Afrikaanse slaven. De oorspronkelijke inwoners horen bij de Arowakken uit Zuid-Amerika. Lang geleden zijn ze van het vaste land vertrokken en water overgestoken naar Aruba. Een groot deel van de indiaanse bevolking moest werken in de mijnen van Santo Domingo. Later kwam er nog een groep bij de Afrikaanse slaven. Zij moesten werken op Aruba van de West Indische Compagnie. Dit blijkt uit een boek uit de 17de eeuw van A. O. Exquemelin.

Aruba is vrij dichtbevolkt. Ca. 581 mensen per km². Voor 80 procent bestaat het uit bewoners die in Aruba geboren zijn. Tien procent bestaat uit Nederlanders en de rest bestaat uit enkele europeanen en vele Zuid-Amerikanen.

Taal

De officiële taal op Aruba zijn Nederlands en Papiaments. Ook is er een eigen spelling, die niet hetzelfde is als op Bonaire en Curaçao. Alle kranten zijn Papiaments, behalve de Amigoe. Ook wordt deze taal gesproken bij vergaderingen en in de Politiek. Bijna iedereen spreekt deze taal.

Steden en dorpen

De hoofdstad van Aruba is Oranjestad. Maar er zijn ook andere steden zoals:

Klimaat en Landschap

Aruba heeft een Tropische klimaat met Zachte winters en warme zomers. In december is het 29 °C en in Augustus is het 32 °C. Gemiddeld valt 600 mm per jaar. Maar dit kan verschillen. In sommige jaren valt er misschien wel 1000 mm regen en in andere jaren een paar druppels. Het eiland wordt zelden getroffen door een orkaan.

Aruba heeft een rotsachtig en dor landschap. Er groeien veel cactussen en Dividivi-bomen. Er zijn zelfs hele bossen met deze bijzondere bomen. In het westen is het landschap vlak en hier is het ook dichtbevolkt. In het oosten is het eiland heuvelachtig. Hier ligt ook het Nationaal Park Arikok. De Jamanota is met 188 meter het hoogste punt op het eiland. De natuur is wat groener na het regenseizoen. Rondom het eiland is er een groot koraalrif.

Bezienwaardigheden

Eagle Beach, een van de vele stranden op Aruba.

Op Aruba zijn er een heleboel dingen te zien. De Natural Bridge is daar een goed voorbeeld van. Het is een Brug die door de Natuur gevormd is. Helaas is de brug in 2005 ingestort. De bergen Jamanota en De Hooiberg worden ook veel bezocht. maar ook de Natural pool, het Altovistakapel bij het plaatsje Noord en Natiaal Park Arikok.

Vieringen

Fauna

De Fauna op Aruba lijk een beetje op dat van Venezuela. De bekenste dieren zijn de Leguaan, de Kolibrie, de uil, de kikker, het Suikerdiefje, de Arubaanse Ratelslang, de Spotlijster en de Trupiaal. Verders leven er 12 zoogdieren op het eiland. Dit zijn de 4 soorten knaagdieren, 1 soort haas en 7 soorten vliermuizen.

Zie ook

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Aruba&oldid=765660"