Noord-Holland

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Noord-Holland
Flag of North Holland.svg Wapen van Noord-Holland.svg

Noord-Holland in the Netherlands.svg

Hoofdstad Haarlem
Eigenschappen
Oppervlakte 4.091,76 km²
Hoeveelheid inwoners 2.775.617
Bevolkingsdichtheid 1039 inw./km²
Commissaris van de Koning Arthur van Dijk (VVD)
Gemeenten 47
Volkslied Ik houd van het groen in je wei
Website www.noord-holland.nl
Portaal Portal.svg Nederland

Noord-Holland bestaat grotendeels uit een komvormig schiereiland tussen de Noordzee, de Waddenzee en het IJsselmeer. In het zuiden grenst de provincie aan Zuid-Holland en Utrecht, en in het noorden middels de Afsluitdijk aan de provincie Friesland. De hoofdstad van Noord-Holland is Haarlem. Er zijn echter geruchten dat Amsterdam de hoofdstad is maar dat is niet waar.

Geschiedenis

Vroeger hoorden Noord-Holland en Zuid-Holland bij elkaar. Het was toen één provincie Holland. In het Republiek der 7 Verenigde Nederlanden was Holland het belangrijkste gewest. In 1795 kwam de Bataafse Republiek tot stand. De regering van de Bataafse Republiek verdeelde Holland in 3 departementen:

  1. departement van Texel
  2. departement van de Amstel
  3. departement van de Delf

Het departement van de Schelde en Maas en departement van de Rijn lagen deels op het grondgebied van Holland. In 1801 werd het departement Holland gesticht. Hiermee werd Holland weer één provincie. In 1806 werd Koninkrijk Holland gesticht. Holland werd toen verdeeld in Amstelland (Noord-Holland) en Maasland (Zuid-Holland). In 1813 vluchtte de Fransen Nederland uit. In 1814 werd Holland weer één provincie. De provincie was zo groot dat ze twee gouverneurs kreeg. In 1840 werd Holland toch gesplitst in Noord- en Zuid-Holland. In 1942 werden de twee waddeneilanden Vlieland en Ameland teruggeven aan Friesland. Tot 1950 maakte Urk ook deel uit van Noord-Holland.

Geografie

De provincie kan worden onderverdeeld in een noordelijk en een zuidelijk deel, waarbij het Noordzeekanaal (en vroeger het IJ) als grens fungeert. De Nederlandse hoofdstad Amsterdam ligt in deze provincie, dit is ook de grootste stad van Noord-Holland. Ten zuiden van het IJ liggen de stedelijke gebieden van Amsterdam, Haarlem, de Haarlemmermeer met de luchthaven Schiphol en tevens Het Gooi, eveneens een dichtbevolkt gebied, maar met een landschappelijk geheel ander karakter (bosrijk en niet geheel vlak). De westkust van de provincie wordt grotendeels door duinen beschermd. Hier liggen bekende badplaatsen als Zandvoort, Egmond en Bergen. De streek tussen Haarlem, Velsen (aan beide zijden van het Noordzeekanaal), Beverwijk en Alkmaar heet Kennemerland. Ten het noorden hiervan ligt de oude marktplaats Schagen en op de noordpunt van het schiereiland de marinehaven Den Helder, tevens veerhaven voor Texel. Aan de oostkust liggen historische steden als Hoorn, Enkhuizen, Medemblik, Monnickendam en Edam en ook het eiland Marken en de opmerkelijke vissersplaats Volendam.

Cultuur

Dialecten

In Noord-Holland zijn een heleboel dialecten. Bekende dialecten zijn het Tessels, Markens, Volendams, Amsterdams, Zaans, Haarlems, Goois, Aalsmeers en West-Fries.

Musea

In Noord-Holland zijn een heleboel musea te vinden. De meeste staan in Amsterdam. Denk maar aan het Rijksmuseum. Dit museum staat op het Museumplein in Amsterdam. Maar ook het Van Gogh Museum, de Amsterdam Expo, het Scheepvaartmuseum en het Stedelijk Museum Amsterdam staan in Amsterdam. Ook het Zuiderzeemuseum is heel bekend. Dit museum staat in Enkhuizen en gaat over het leven aan de Zuiderzee. Naast een binnenmuseum is er ook nog een buitenmuseum met een heel dorp.

Culinair

In Noord-Holland eten mensen veel kaas, ook is Noord-Holland bekend om de Zaanse Mayo en Mosterd.

Politiek

Huidige gemeenten

Zie Lijst van gemeenten in Noord-Holland voor het hoofdartikel over dit onderwerp..

Op 1 januari 2019 bestaat Noord-Holland uit 47 gemeenten:


Gallery

Zie ook

Externe links

Provincievlag Klik hier voor een lijst van Noord-Hollandse steden, dorpen en buurtschappen
met een verwijzing naar de gemeente waaronder ze vallen.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Noord-Holland&oldid=721732"