Verbeter WikiKids vandaag nog!

Urk

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dit is een gevelmakelaar

Schepen komen de scheepswerf op bij Urk door middel van katrollen en blokken.

Urk
Urk vlag.svg Coat of arms of Urk.svg

Map - NL - Municipality code 0184 (2009).svg

Provincie Flag of Flevoland.svg Flevoland
Talen
Inwoners 20.342
Oppervlakte 109,91 km²
Hoofdplaats(en) Urk
Hoofdstad
Burgemeester Ineke Bakker
Gezaghebber
Religie
Munteenheid
Postcode(s) 8320-8324
Netnummer(s) 0527
Volkslied
Nationale feestdag
Website www.urk.nl
Portaal Portal.svg Nederland

Urk is het oudste dorp en kleinste gemeente in Flevoland. Het dorp heeft ongeveer 20.000 inwoners. Urk is een dorp en gemeente, gelegen aan het IJsselmeer in de Noordoostpolder. Het dorp heeft ruim 18.000 inwoners op een oppervlakte van ongeveer 11,5 km2. Het is de kleinste gemeente van Flevoland. Urk is ook één van de vier gemeenten met maar drie letters in de naam, de andere zijn Oss, Epe en Ede.

Tot 1939 was Urk een eiland in het IJsselmeer (daarvoor de Zuiderzee). In 1939 werd het laatste gat in de dijk van Urk naar Lemmer gesloten, zodat Urk officieel geen eiland meer was. In 1942 werd de Noordoostpolder drooggemalen en kwam Urk helemaal aan land te liggen. Toch hebben veel inwoners nog steeds een ‘eilandgevoel’.

Geschiedenis

Urk in 1852.

In 966 werd Urk voor het eerst genoemd. Toen schonk Keizer Otto I de Grote Urk aan het Sint-Pantaleonsklooster in Keulen. Toen woonde er al mensen op Urk. In de 13de eeuw was Urk in handen van graafschap Holland en later in handen van de burgemeester van Enkhuizen. Vanaf 1476 was Urk eigendom van de familie Zoudenbalch. Verschillende leden uit de familie waren eigenaar van Urk tot daar in 1614 een einde aan. Van 1614 tot en met 1660 was Urk eigendom van de familie Van de Werve. In 1660 werd het eiland verkocht aan de gemeente Amsterdam. Urk werd door verschillende Amsterdamse regenten bestuurd. Amsterdam kon door middel van Urk beter handelen, want Urk lag in het midden van de Zuiderzee. Tot 1792 hoorde Urk bij Amsterdam. Daarna werd het gegeven aan de provincie Holland, later Noord-Holland. Tot en met 1950 zou het bij Noord-Holland blijven. Urk was een geïsoleerde gemeenschap, dit betekent dat mensen op Urk niet vaak buiten Urk kwamen. In 1897 werd Urk voor het eerst verbonden met het vasteland, door middel van een telefoonverbinding. In 1912 kwam er een tweede bij. In 1939 werd Urk verbonden met een dijk aan het vasteland. Deze eindigde bij het Friese plaatsje Lemmer. De dijk werd gebouwd wegens de Zuiderzeewerken. Urk kwam te liggen in de Noordoostpolder. Urk werd niet betrokken bij de plannen voor de Noordoostpolder. Dit was omdat Urkers anders dachten vanwege het isolement. In 1948 kregen Urk autowegen. Toen de Noordoostpolder klaar was, werd Urk weggeven aan Overijssel. Hier zou het tot en met 1986 bij blijven. Na de Tweede Wereldoorlog was er een tekort aan woningen in Urk. Daarvoor gingen veel Urkers wonen in Tollebeek en Emmeloord. Nog steeds wordt Urk beschouwd als een eiland, want je zegt niet "ik woon in Urk", maar je zegt "ik woon op Urk".

Geografie

Het strand van Urk.

Urk ligt in het noordwesten van Flevoland. Urk wordt helemaal omringt door de gemeente Noordoostpolder en aan de andere kant het IJsselmeer. Aan de andere kant van het IJsselmeer liggen Enkhuizen, Hoorn, Marken, Lelystad en Hindeloopen. Voor de haven van Urk ligt de zogenoemde Val van Urk. Hier waren vroeger vaak zeestormen. Urk ligt nog altijd op een hoge heuvel, die Urk tegen het water moest beschermen.

Bezienswaardigheden

De haven van Urk.

Urk is samen met Schokland één van de oudste dorpen van Flevoland. In Urk zijn een hoop bezienswaardigheden. Zo is Urk een beschermd dorpsgezicht. Ook heeft Urk een eigen vuurtoren, de Vuurtoren van Urk. Deze is nog steeds in gebruik. Ook het Urker vissersmonument. Dit monument is geplaatst ter nagedachtenis aan de visserij. Het Kerkje aan de Zee is een kerk uit 1600. Het is één van de vele kerken in Urk. In het noorden van Urk is een bos, het Urkerbos.

Cultuur

Urk heeft een eigen dialect, een volkslied en een eigen vlag. De meeste Urkers zijn erg trots op hun cultuur. Vroeger liepen alle Urkers in klederdracht. Tegenwoordig wordt de klederdracht alleen nog gedragen tijdens Urker feestdagen.

Urk is een vissersgemeenschap en heeft de grootste vissersvloot van Nederland. Typisch is ook dat op Urk heel veel kerken te vinden zijn. In Urk zijn er een heleboel evenementen, elke maand is er wel één. Zo is er een evenement waarbij er fruittaarten worden gebakken voor Postduiven. Vroeger kon men namelijk alleen via postduiven contact houden met het vaste land.

Gevelmakelaar

In Urk staan op veel daken symbolen of tekentjes, dit zijn gevelmakelaars, mensen in Urk hebben deze op hun dak om te laten zien wat ze geloven, het mooi staat of om de windveren met elkaar te verbinden. Windveren zijn er om ervoor te zorgen dat er geen wind of regen onder de dakbedekking kan komen.

Bestuur

In Urk bestaat de gemeenteraad uit 17 zetels. De 17 zetels zijn verdeeld over 5 partijen. In de gemeenteraad zitten de partijen SGP, CDA, ChristenUnie, de Gemeentebelangen Unie en Hart voor Urk. De laatste twee zijn gemeentelijke partijen en bestaat alleen in Urk. De huidige burgemeester van Urk is Pieter van Maaren. Daarnaast heeft Urk nog drie wethouders. Dit zijn Freek Brouwer, Gerrit Post jr. en Geert Post.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Urk&oldid=699973"