Verbeter WikiKids vandaag nog!

Hindeloopen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hindeloopen
Hindeloopen Flag.svg       Hindeloopen wapen.svg
Geen afbeelding
beschikbaar
Land Vlag van Nederland Nederland
Provincie Friesland
Gemeente Súdwest-Fryslân
Burgemeester
Oppervlakte
Inwoners 853 (2011)
Dichtheid
Postcode(s) 8713
Netnummer(s) 0514
Rayons
Portaal Portal.svg Friesland

Hindeloopen is een kleine stad in de Nederlandse provincie Friesland. Hindeloopen ligt in de gemeente Súdwest-Fryslân. In 2011 had Hindeloopen 853 inwoners. Hindeloopen ligt aan het IJsselmeer en is één van de Friese elf steden. In het Fries wordt Hindeloopen Hylpen of Hynljippen genoemd. In het Hindeloopers wordt de stad Hielpen genoemd.

Hindeloopen met de oude vissershaven ervoor.

In 1225 kreeg Hindeloopen stadsrechten. Hindeloopen lag vroeger aan de Zuiderzee en was een belangrijke havenplaats. Toch had Hindeloopen alleen een ankerplaats en geen haven. Vanuit Hindeloopen werd handel gevoerd naar de Oostzee. Op de heenweg gingen schepen naar de landen rond de Oostzee om onder andere wol te verkopen. Ze kwamen terug met hout, dat vaak naar Amsterdam ging of naar de Zaanstreek. Tussen 1650 en 1790 ging het erg goed met Hindeloopen. In de Franse Tijd ging het minder goed. Tot en met 1984 was Hindeloopen een gemeente. Hierna is het samengevoegd tot de gemeente Nijefurd. Sinds 2011 ligt Hindeloopen in de gemeente Súdwest-Fryslân.

Hindeloopen is een klein plaatsje, maar heeft wel een aantal bezienswaardigheden. Zo is er de Westertoren uit 1593. De Grote Kerk bestaat sinds 1632. Het Oude stadhuis is tegenwoordig een museum. Het Sylhús was vroeger het havengebouw van Hindeloopen. De oude vissershaven dateert uit 1934, maar is vergaan. In 2006 is de haven precies nagemaakt en deze is nu weer te bezoeken. In het Museum Hindeloopen is van alles te vinden over de stad Hindeloopen en haar geschiedenis.

Hindeloopen is een beschermd stadsgezicht. Het stadje telt 33 rijksmonumenten. Daarnaast heeft Hindeloopen nog zijn eigen station, Station Hindeloopen. Vanuit hier zijn onder meer Stavoren, Sneek en Leeuwarden bereikbaar.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hindeloopen&oldid=699947"