Randmeer

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een randmeer is een water (meer) rondom een polder dat als doel heeft de waterhuishouding van de polder apart te houden van de waterhuishouding van het omliggende land. Het werkt zeg maar als een buffer. De term wordt vooral gebruikt voor de meren tussen Flevoland en het oude land dat vroeger rondom de Zuiderzee lag. De Wieringermeer sluit direct aan op het oude land van Noord-Holland en de Noordoostpolder sluit grotendeels direct aan op Overijssel en Friesland, met uitzondering van de zuidoosthoek.

De randmeren worden druk bevaren, zowel door watersporters als door de binnenvaart. Voor de binnenvaart ligt er een dieperliggende vaargeul voorzien van rode en groene tonnen. Daarnaast is het water een stuk ondieper. De hele ondiepe gedeeltes worden met gele tonnen aangegeven.

Zowel in de Flevopolder als in de Nooroostpolder en in de randmeren zijn de nodige scheepswrakken gevonden.

De randmeren worden als het ware opgesplitst door de wegverbindingen (bruggen, tunnel) die er liggen. Bij sommigen ervan ligt er een sluis.

De randmeren van west naar oost zijn:

Nuldernauw, Wolderwijd, Veluwemeer en Drontermeer vormen de Veluwerandmeren. De Randmeren Noord worden gevormd door het Vossemeer, Ketelmeer en Zwarte Meer.

De randmeren bij de Noordoostpolder zijn:

De 'randmeer' is ook een type middelgrote open zeilboot, ontworpen in de jaren 1980 om op de randmeren te kunnen varen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Randmeer&oldid=739406"