Wieringermeer

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Wieringermeer is een polder en een Voormalige gemeente in het noorden van Noord-Holland. De gemeente Wieringermeer telde 12.562 inwoners (op 31 dec. 2008) en had een oppervlakte van 309 km2 (waarvan 103 km2 water). De Wieringermeer was daarmee de dunst bevolkte gemeente op het Nederlandse vasteland. Nu hoort Wieringermeer bij de gemeente Hollands Kroon.

Geschiedenis

Rond het jaar 1000 zat de polder nog aan het vaste land vast. Het gebied was zelfs groter dan de huidige polder. Het is nog altijd onduidelijk of het gebied toen bij de gouw Texla hoorde of dat het een afzonderlijke gouw was. Doordat er in de twaalfde eeuw veel stormen waren, liep het gebied onder water. De Ulkediep en de Amsteldiep liepen door het gebied. In 1924 werd het gebied afgesloten met een dijk. In de dijk zaten drie gemalen:

Het eerste plan was om de polder pas aan te leggen als de Afsluitdijk klaar was. Maar Nederland had meer grond nodig. Daarom werd de polder sneller en eerder gebouwd. De dijk moest nu in de Zuiderzee worden aangelegd. Dit maakte het lastig. Daarom noemen we de polder ook geen IJsselmeerpolder, maar een Zuiderzeepolder of Noordwestpolder. Op 21 augustus 1930 was de polder drooggelegd. Er werden paar kleine dorpjes aangelegd. Men wilden de dorpjes niet te groot maken.

In 14 januari 1941 werd Wieringermeer een zelfstandige gemeente. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog maakten de duitser twee gaten in de dijk. Zo liep de volledige polder binnen twee dagen onder water. Na de tweede wereldoorlog werden de gaten weer de repareert. In 1956 werd Kreileroord gebouwd dit diende als kern van het dorp.

Plaatsen in de polder

Zie Ook


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wieringermeer&oldid=606430"