Zuiderzee (water)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Zuiderzee was ooit een zee in het noorden van Nederland. Het was tot 1932 de grote binnenzee van Nederland. Tegenwoordig is deze oude zee opgesplitst in het IJsselmeer en het Markermeer.

De Zuiderzee was ontstaan in de 13e eeuw, nadat er eerst een aantal grote overstromingen waren geweest (Watersnood van 1287). Daarvoor bestond er al veel langer een binnenmeer, het Aelmere.

Eeuwenlang werd er op de Zuiderzee heel veel gevaren en gevist. Met name aan het eind van de 19e en het begin van de 20e eeuw was de visserij hier heel erg belangrijk. Er werd dankzij het zoute water ook allerlei vis gevangen die daar nu niet meer voorkomt, zoals paling en ansjovis. Maar er waren ook vaak grote overstromingen waarbij geregeld mensen omkwamen. Uiteindelijk werd na de stormvloed van 1916 definitief besloten dat de Zuiderzee moest worden afgesloten. Daarvoor gingen ze het plan dat Cornelis Lely had bedacht toepassen.

In 1932 werd de Afsluitdijk gedicht en vanaf dat moment was de Zuiderzee een meer. Het deel dat buiten de Afsluitdijk lag, werd onderdeel van de Waddenzee.

De vroegere Zuiderzee was veel groter dan het IJsselmeer en het Markermeer nu. Dit komt door de aanleg van de Wieringermeerpolder, de Noordoostpolder en Oostelijk- en Zuidelijk Flevoland.

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaNPO KennisGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia Commons (oud) • WikiKids Beeldbank
Clipjes: SchooltvBeeld & GeluidYouTube

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Zuiderzee_(water)&oldid=763861"