Houtribdijk

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
IJsselmeer satellite.jpg

De Houtribdijk, ook wel bekend als Markerwaarddijk, Markermeerdijk of Dijk Lelystad - Enkhuizen is een dijk tussen de Flevolandse stad Lelystad en het Noord-Hollandse Enkhuizen. De dijk werd aangelegd tussen 1963 en 1976. Eigenlijk zou hier een nieuwe polder komen: De Markerwaard. In 2003 is besloten dat deze polder er niet meer zou komen. Over de Houtribdijk ligt een weg. Deze weg is onderdeel van de N302.

De gemeente Lelystad gaf de dijk de naam Markerwaarddijk. Deze naam is officieel alleen het stuk tussen de provinciegrens en Lelystad. Maar deze naam wordt eigenlijk voor de hele dijk gebruikt.

De Houtribdijk is niet alleen de grens tussen Noord-Holland en Flevoland, maar ook de afscheiding tussen het Markermeer en het IJsselmeer.

Sluizen

In de Houtribdijk zitten 3 sluizen:

Marker Wadden

In 2014 is het project Marker Wadden gelanceerd. Dit project heeft als doel een aantal eilanden ten zuiden van de Houtribdijk te plaatsen.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Houtribdijk&oldid=618806"