Lelystad

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lelystad
Flag of Lelystad.svg
Lelystad wapen.svg

Map - NL - Municipality code 0995 (2009).svg

Provincie Flag of Flevoland.svg Flevoland
Talen
Inwoners 77.893 (338 inw./km²)
Oppervlakte 765,45 km²
Hoofdplaats(en) Lelystad
Hoofdstad
Burgemeester Ina Adema (VVD)
Gezaghebber
Religie
Munteenheid
Postcode(s) 8200-8249
Netnummer(s) 0320
Volkslied
Nationale feestdag
Website www.lelystad.nl
Portaal Portal.svg Nederland


Lelystad, de hoofdstad van de Nederlandse provincie Flevoland, is gesticht in 1967, en werd in 1980 een gemeente. De stad telde op 1 januari 2019 77.893 inwoners. Lelystad is vernoemd naar Cornelis Lely, die een oud-Minister van Waterstaat was. Tot aan de instelling van de provincie Flevoland in 1986 viel de gemeente rechtstreeks onder de staat. Lelystad is de op één na grootste stad van Flevoland, alleen Almere is groter.

Geschiedenis

Lelystad is één van de jongste plaatsen in Nederland en heeft daarom een korte geschiedenis. In het oorspronkelijke plan van Cornelis Lely zouden er vier polders gebouwd worden. Dit waren de Noordoostpolder, Oostelijk Flevoland, Zuidelijk Flevoland en de Markerwaard. De laatste polder is nooit gebouwd. Als deze wel was gebouwd, lag Lelystad precies in het midden van Flevoland. Nu ligt het in het westen. In 1956 was de ringdijk voor Oostelijk Flevoland klaar. Nu kon de het water worden weggepompt, zonder dat het weer terug kwam. In 1957 viel de polder droog. Pas in 1967 kwamen de eerste mensen naar Lelystad. Door de bevolkingsgroei na de Tweede Wereldoorlog, was onder meer Amsterdam te vol geworden. Veel mensen konden nu verhuizen naar Lelystad en Almere. Oorspronkelijk moest Lelystad groter worden dan Almere, maar omdat Almere in de Randstad lag werd het groter. Op 1 januari 1980 werd Lelystad een gemeente.

Toekomst

Lelystad telt een heleboel huizen en weinig werkgelegenheid (plaatsen waar je kunt werken). De gemeente Lelystad wil nu meer een woonstad worden met een veel natuur en recreatie. Daarvoor heeft Lelystad een eigen vliegveld, Lelystad Airport. Om meer inwoners te trekken, is onder meer het hele centrum heringedeeld. Ook worden er veel bijzondere gebouwen neergezet, die Lelystad een eigen beeld moeten geven. Lelystad heeft een strand, maar hier is nooit iets opgebouwd. Doordat men tot 2006 dacht de Markerwaard werd aangelegd. Met het project Marker Wadden worden er een paar natuureilanden in het Markermeer aangelegd. Ook worden er meer woonwijken en winkels langs het water gebouwd.

Bezienswaardigheden

Er zijn best wel veel bezienswaardigheden. Het Nieuw Land Erfgoedcentrum is museum over het ontstaan van Flevoland. Ook komen er veel mensen naar Lelystad voor Batavia Stad. Dit is een groot gebied met winkels, waar veel kleding van bekende merken voor een lage prijs wordt verkocht. De Bataviawerf met de replica van de schepen Batavia en de Zeven Provinciën van Michiel de Ruyter (in aanbouw). De Oostvaardersplassen is een natuurgebied met herten, wilde paarden, Heckrunderen en vogels. Vroeger wilde men hier een industriegebied bouwen, maar omdat de grond niet goed droogde en er veel dieren op af kamen is het een natuurgebied geworden. Een park is Natuurpark Lelystad. Hier zijn onder meer otters, wisenten, elanden, ooievaars, Pater-Davidsherten, zwijnen, een bezoekerscentrum en een nagebouwd prehistorisch dorp. Aviodrome is een museum en attractiepark over de luchtvaart. Vroeger stond Aviodrome bij Schiphol, maar tegenwoordig bij het vliegveld van Lelystad. De zuil van Lely is een kunstwerk. Het is een grote obelisk met Cornelis Lely er bovenop. Het Agoratheater is een theater. Op de plek waar het theater staat, stond vroeger een ander theater. Alleen wilde de gemeente een nieuw theater. Het Observatorium Robert Morris is een serie van kunstwerken tussen Lelystad en Swifterbant.

Recreatie

In Lelystad is veel te doen. Er zijn musea, veel sportvoorzieningen, restaurants, winkels en nog veel meer. Er zijn veel sportvoorzieningen in Lelystad, zoals sportparken, sporthallen, een natuurijsbaan, midgetgolf, jeu-de-boules, hondensportpark, een skatebaan en sportcentrum De Koploper met een overdekt zwembad. Wandelen en fietsen kan in de bossen rond Lelystad. Er zijn daar veel watertjes, trimbanen en wandelpaden. Er zijn ook drie jachthavens en een grote plas, waar je kan zeilen en surfen. Het IJsselmeer biedt verder mogelijkheden te over voor alle vormen van waterrecreatie. Er zijn ook veel plekjes om te vissen.

Verkeer en vervoer

Lelystad wordt aan oostelijke zijde begrensd door de A6. De tweede verkeersader die door de stad loopt is de N302, die loopt van Hoorn naar Kootwijk. De stadsbusdienst wordt uitgevoerd door Connexxion, met als merknaam Lelybus. De stadsbusdienst heeft 6 buslijnen. De stadsbusdienst verzorgt op elke lijn elk kwartier een verbinding met het treinstation c.q. centrum. Daarnaast vertrekken er vanaf het station regionale lijnen naar Enkhuizen, Groningen (Q-liner), Harderwijk, Kampen, Swifterbant en Zwolle (Hanzeliner). Lelystad heeft nog twee treinstations. Dit zijn Station Lelystad Centrum en Station Lelystad Zuid.

Economie

Er zijn in Lelystad 4 grote bedrijventerreinen, Oostervaart in het noordoosten, Noordersluis in het zuidwesten en Flevo- en Larserpoort beide aan de zuidoostelijke zijde van de stad. In Lelystad zijn er een paar landelijk bekende bedrijven zoals McCain (patat-frites en andere aardappelproducten), Giant (fietsen), Donkervoort (sportauto's) en Scarlet (telecommunicatie). Er zijn ook nog een paar kleinere bedrijventerreinen zoals Groene Velden, Gildenhof, Kempenaar, Jol, Tjalk, Sont, Ketelmeerstraat en Griend met voornamelijk lokale bedrijvigheid. Deze bedrijventerreinen liggen vaak aan de rand van woonwijken.

Wijken

In Lelystad zijn veel wijken. Veel hebben de namen van boten of andere dingen die met het water te maken hebben. Een aantal wijken zijn:

 • Schans
 • Veste
 • Jagersveld
 • Kogge
 • Boeier
 • Punter
 • Karveel
 • Atol
 • Kempenaar
 • Jol
 • Tjalk
 • Golfpark
 • Golfresort
  • Birdielaan
  • Eaglelaan
 • Hollandse Hout
 • Waterwijk
 • Zuiderzeewijk

Bestuur

De gemeenteraad van Lelystad bestaat uit 35 zetels. Vijf daarvan zijn van de VVD, vijf van de Inwoners Partij Lelystad, vier van de PvdA, vier van de SP, drie van de Partij voor Lelystad, drie van D66, drie van de ChristenUnie, drie van GroenLinks, twee van het CDA, twee van Leefbaar Lelystad en één van OPA Plus. Leefbaar Lelystad, Inwoners Partij Lelystad en de Partij voor Lelystad zijn de drie stadspartijen van Lelystad. OPA Plus is een ouderenpartij. De huidige burgemeester van Lelystad is Ina Adema.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Lelystad&oldid=705620"