Zandvoort

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zandvoort
Zandvoort vlag.svg
Zandvoort wapen.svg

NL - locator map municipality code GM0473 (2016).png

Provincie Noord-Holland
Talen
Inwoners 17.144 (534 inw./km²)
Oppervlakte 43,97 km²
Hoofdplaats(en) Zandvoort
Hoofdstad
Burgemeester David Moolenburgh (CDA)
Gezaghebber
Religie
Munteenheid
Postcode(s) 2040-2042, 2116
Netnummer(s) 023
Volkslied
Nationale feestdag
Website www.zandvoort.nl
Portaal Portal.svg Nederland

Zandvoort is een gemeente in de Nederlandse provincie Noord-Holland.

Geschiedenis

De watertoren van Zandvoort

Ruim 900 jaar geleden heette Zandvoort géén Zandvoort maar Sandevoerde. Tot 1722 was het gebied in handen van de heren van Brederode. Eeuwenlang leefde het dorp van de visvangst, maar in de 19e eeuw ontstonden er andere middelen om geld te verdienen. In het Verenigd Koninkrijk kwam het zeebaden op, en de Zandvoortse arts dr. Metzger introduceerde dit gebruik in Zandvoort. In 1828 werd het eerste badhuis in gebruik genomen. Tal van beroemdheden kwamen naar Zandvoort, onder wie vorstin Elisabeth van Oostenrijk-Hongarije in 1884 en 1885.

In de de 19e eeuw nam ook de aardappelteelt in de duinen een grote stap. In 1881 werd station Zandvoort aan Zee aangesloten op het spoorwegnet van Nederland, en in 1899 volgde een tramverbinding met Haarlem, dat later ook naar Amsterdam ging. Door deze veranderingen kwamen er meer mensen naar Zandvoort toe.

De Tweede Wereldoorlog had in Zandvoort veel schade aangericht. Op 23 mei 1942 werd de toegang tot het strand verboden. Enkele maanden later moest vrijwel geheel Zandvoort worden ontruimd. Badhuizen en boulevards werden afgebroken voor de aanleg van de Duitse Atlantikwall. Nog altijd zijn in het gebied tientallen bunkers aanwezig. Na de oorlog werden veel huizen weer opnieuw gebouwd waardoor er ook weer meer mensen naar Zandvoort toe kwamen.Economie

De plaats leeft van het toerisme, en is ook bekend van een Formule 1 racecircuit, het Circuit Park Zandvoort. Ook ligt zandvoort langs het strand, daardoor komen heel veel mensen die niet in Zandvoort wonen hier naar toe.

Aangrenzende gemeenten

   Aangrenzende gemeenten   
    Bloemendaal    
   Brosen windrose nl.svg  Bloemendaal 
    Noordwijk    
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Zandvoort&oldid=715029"