Help mee! Maak een account of meld je aan.
In februari staat WikiKids in het teken van Turkije! Doe jij ook mee?

Zandvoort

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
De watertoren van Zandvoort

Zandvoort is een gemeente in de Nederlandse provincie Noord-Holland. De gemeente heeft 16.605 inwoners. Zandvoort heeft een oppervlakte van 33,82 km².

Geschiedenis

Ruim 900 jaar geleden heette Zandvoort géén Zandvoort maar Sandevoerde. Tot 1722 was het gebied in handen van de heren van Brederode. Eeuwenlang leefde het dorp van de visvangst, maar in de 19e eeuw ontstonden er andere middelen om geld te verdienen. In het Verenigd Koninkrijk kwam het zeebaden op, en de Zandvoortse arts dr. Metzger introduceerde dit gebruik in Zandvoort. In 1828 werd het eerste badhuis in gebruik genomen. Tal van beroemdheden kwamen naar Zandvoort, onder wie vorstin Elisabeth van Oostenrijk-Hongarije in 1884 en 1885.

In de de 19e eeuw nam ook de aardappelteelt in de duinen een grote stap. In 1881 werd station Zandvoort aan Zee aangesloten op het spoorwegnet van Nederland, en in 1899 volgde een tramverbinding met Haarlem, dat later ook naar Amsterdam ging. Door deze veranderingen kwamen er meer mensen naar Zandvoort toe.

De Tweede Wereldoorlog had in Zandvoort veel schade aangericht. Op 23 mei 1942 werd de toegang tot het strand verboden. Enkele maanden later moest vrijwel geheel Zandvoort worden ontruimd. Badhuizen en boulevards werden afgebroken voor de aanleg van de Duitse Atlantikwall. Nog altijd zijn in het gebied tientallen bunkers aanwezig. Na de oorlog werden veel huizen weer opnieuw gebouwd waardoor er ook weer meer mensen naar Zandvoort toe kwamen.

Economie

De plaats leeft van het toerisme, en is ook bekend van een Formule 1 racecircuit, het Circuit Park Zandvoort. Ook ligt zandvoort langs het strand, daardoor komen heel veel mensen die niet in Zandvoort wonen hier naar toe.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Zandvoort&oldid=426917"