Toerisme

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
"Goliath" in Eemshaven

Toeristen zijn mensen die naar een andere plek of plaats gaan voor ontspanning. Mensen kunnen ook in een andere plaats of in een ander land slapen zodat ze niet in de eigen woonomgeving zijn. Toeristen zijn niet alleen mensen die op vakantie gaan. Het kunnen ook mensen zijn die een dagje weg gaan naar een attractiepark of naar een museum. Toeristen hoeven niet meerdere dagen weg te zijn om een toerist te zijn. Het kan ook om een dagje weg gaan. Als toeristen langer dan één jaar wegbiljven, dan zijn het geen toeristen meer.

Geschiedenis toerisme in Nederland

In Nederland is het toerisme sinds 1883 pas echt ontwikkeld. De opening op 1 mei 1883 van de wereldtentoonstelling in Amsterdam en 1 juli de oprichting van de ANWB. Na de Tweede Wereldoorlog is er een grote groei geweest in het toerisme in Nederland. Grote groepen mensen kregen vakantie. Nu is het heel normaal dat jij en je ouders vakantie hebben en dat veel mensen een auto hebben maar vroeger was dit niet zo. Door de vakanties en de auto’s die mensen hadden, konden ze weg uit hun eigen woonplaats en zo nam het toerisme steeds meer toe. Toeristen kunnen ook informatie inwinnen over een stad of streek bij de VVV.

Waar komen toeristen op af?

 • attractieparken (Efteling en Walibi)
 • musea (Rijksmuseum Amsterdam en Van Gogh museum)
 • wellness (kuuroorden, sauna's en massages)
 • winkelen
 • uitgaan
 • sportwedstrijden
 • evenementen (Koningsdag en Dam tot Dam loop)
 • cultuur (Beeld en Geluid)
 • architectuur
 • natuur (Heide en bossen)

Waarom zijn toeristen belangrijk?

Er zijn veel redenen waarom het belangrijk is dat er veel toeristen naar een stad komen. Als eerste brengen toeristen heel veel geld binnen voor bedrijven. Doordat er geld wordt verdiend door bedrijven, kunnen bedrijven weer nieuwe dingen ondernemen. Denk maar aan Walibi Holland. Walibi is een pretpark en doordat er veel bezoekers komen, komt er veel geld binnen. Dit geld kan weer gebruikt worden om bijvoorbeeld het park groter te maken maar ook om nieuwe attracties te bouwen. Zonder toeristen komt er geen geld binnen. Zonder geld zouden bijvoorbeeld musea en attractieparken niet bestaan omdat het niet betaald kan worden. Ook zijn toeristen goed voor de banenmarkt. Hoe meer toeristen er komen, hoe meer personeel er moet zijn om al die toeristen op te vangen. Hierbij kun je denken aan café naast de Dam in Amsterdam. Veel mensen komen naar de Dam kijken en willen daarna iets te drinken hebben. Dit café moet dan genoeg personeel hebben om al de klanten te kunnen bedienen.

Op welke manieren kun je toeristen trekken?

Er zijn verschillende manieren waarop bedrijven en plekken het toerisme proberen te vergroten:

 • Een nieuwe inrichting van de ruimte. Het is nieuw en mensen komen vaak af op nieuwe dingen.
 • Het organiseren van eenmalige evenementen. Op evenementen komen veel mensen op af. Vaak is zo'n evenement eenmalig maar door het evenement hebben mensen de plek gezien en willen ze misschien nog wel een keer terug komen.
 • Reclame maken voor toeristen om te komen. Dit kan een folder zijn maar dit kunnen ook reclames op de televisie zijn.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Toerisme&oldid=816052"