Help mee! Maak een account of meld je aan.
Van 1 t/m 28 juli staat WikiKids in het teken van de Griekse mythologie! Doe jij ook mee?

Christen-Democratisch Appèl

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf CDA)
Ga naar: navigatie, zoeken
Christen-Democratisch Appèl

CDA logo.svg

Oprichting 11 oktober 1980
Actief in Flag of the Netherlands.svg Nederland
Stroming/ideologie christendemocratie
Partijleider Geen
Partijvoorzitter Ruth Peetoom
Fractievoorzitters
- Tweede Kamer Pieter Heerma
- Eerste Kamer Ben Knapen
- Europees Parlement Esther de Lange
-
-
-
-
Zetels
- Tweede Kamer 19
- Eerste Kamer 9
- Europees Parlement 4
-
-
-
-
Portaal Portal.svg Politiek

Het Christen-Democratisch Appèl, afgekort CDA, is een Nederlandse politieke partij. Het CDA is in 1980 ontstaan.

Het CDA is een christelijke partij, maar niet zo streng als de ChristenUnie of de SGP. Het CDA is een zogeheten middenpartij Vraagteken2.png.

Geschiedenis

Dries van Agt (links) en Ruud Lubbers (rechts) waren bij elkaar 17 jaar minister-president van Nederland.

Het CDA werd officieel opgericht op 11 oktober 1980. Toen voegde drie politieke partijen zich samen, namelijk het de Christelijk-Historische Unie (CHU), de Anti-Revolutionaire Partij (ARP) en de Katholieke Volkspartij (KVP). Piet Steenkamp zorgde ervoor dat deze drie partijen werden samengevoegd tot één partij, hoewel er al sinds 1967 gesprekken hierover waren. De drie partijen hadden al vele jaren zetels in de Tweede Kamer.

In 1977 kon er voor het eerst worden gestemd op het CDA. Tussen 1977 en 1994 had het CDA steeds een plek in alle zes de kabinetten. Premiers waren Ruud Lubbers en Dries van Agt. In 1995 ging het minder goed met het CDA. Tijdens de verkiezingen voor de Provinciale Staten verloor de partij een hoop zetels, waardoor het ook zetels in de Eerste Kamer verloor. Na 1998 won het CDA steeds meer zetels. Tijdens de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2002 werd het CDA zelfs gekozen als grootste partij. Jan Peter Balkenende werd toen minister-president. Tot aan 2010 bleef hij minister-president. Na de verkiezingen van 2010 werd de VVD de grootste partij, maar toch bleef het CDA in de regering zitten. In 2012 was dit toch echt afgelopen. In datzelfde jaar werd Sybrand van Haersma Buma de nieuwe partijleider, als opvolger van Maxime Verhagen.

Standpunten

Hieronder vind je een aantal standpunten van het CDA:

  1. De dienstplicht moet opnieuw worden ingevoerd. Naast het leger, kan dit ook in de zorg of bij maatschappelijke organisaties.
  2. Er moet belasting op suiker en suiker bevattende producten worden geheven, zodat deze minder worden verkocht.
  3. Gezinnen moet worden gesteund door de overheid.
  4. De bonussen bij banken mogen maximaal drie keer een maandsalaris zijn.
  5. Mensen die gaan studeren moeten een vergoeding van de overheid krijgen, als ze het niet kunnen betalen.
  6. Het begrotingstekort moet in 2017 zijn gewerkt.
  7. Het moet aantrekkelijk voor starters zijn om te sparen.
  8. Er moet meer geld naar duurzame energie en de bouw van energiezuinige woningen.

Organisaties

Sybrand van Haersma Buma, de partijleider van het CDA.

Het CDA heeft als partij nog een aantal organisaties die onder het CDA vallen. Allereerst is er het Christen Democratisch Jongeren Appèl (CDJA). Deze organisatie komt op voor de belangen van jongeren en richt zich vooral op provincies en gemeenten. Het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA houdt zich bezig met politieke discussies en adviseert het CDA. Het CDA heeft ook, met een aantal andere partijen, het Nederlands Instituut voor Meerpartijendemocratie opgericht. Dit instituut steunt de ontwikkeling van een democratie in landen die dat voorheen niet hadden, zoals Mozambique en Honduras.

Ook is het CDA lid van de Christendemocratische Internationale (CDI). Dit is een vereniging van partijen overal op de wereld, die (ongeveer) dezelfde standpunten hebben als het CDA.

In het Europees Parlement

Het aantal leden van het CDA door de jaren heen.

Het Europees Parlement is het parlement van de Europese Unie. In het parlement zijn er 26 van de 751 zetels voor Nederland. Deze 26 zetels zijn weer verdeeld over de Nederlandse politieke partijen. Het CDA heeft 5 zetels in het Europees Parlement. In het Europees Parlement is het CDA lid van de Fractie van de Europese Volkspartij. Dit is een soort van grote partij. Partijen in verschillende landen van Europese Unie, met dezelfde standpunten, zijn lid van deze partij. Zo staan deze kleinere partijen samen sterker in Europa.

Leden & cijfers

Anno 2014 heeft het CDA 56.310 leden. Sinds 2003 neemt dit aantal steeds verder af. In Twente, op de Veluwe, in het Westland, het oosten van Noord-Brabant en in Limburg wonen veel CDA-stemmers. Ook op het platteland is het CDA populair. In grote steden en in Drenthe en Groningen is het CDA het minst populair. In de Tweede Kamer heeft het CDA 19 van de 150 zetels en in de Eerste Kamer 12 van de 75 zetels.

Externe links


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Christen-Democratisch_Appèl&oldid=570844"