Provinciale Staten

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken

De Provinciale Staten besturen de provincies in Nederland. Net zoals de gemeenteraad dat doet op gemeentelijk niveau en de Tweede Kamer dat doet op landelijk niveau. De leden van de Provinciale Staten kiezen de Gedeputeerde Staten. Dat is te vergelijken met de regering (maar dan van de provincie). Zij horen niet bij de Provinciale Staten. Aan het hoofd van de Provinciale Staten staat de commissaris van de Koning. Elke provincie heeft zijn eigen Provinciale Staten. De leden worden gekozen door de mensen uit die provincie. Eens in de vier jaar zijn er verkiezingen voor de Provinciale Staten. De leden van de Provinciale Staten kiezen ook de leden van de Eerste Kamer.

De Provinciale Staten houden zich bezig met onderwerpen die voor de provincie van belang zijn. Bijvoorbeeld als het gaat over economie, verkeer, natuur en landbouw.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Provinciale_Staten&oldid=470815"