Flevoland

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Deus flag Flevoland KL.png Over dit artikel en/of onderwerp bestaat er ook een portaal! Klik hier om het portaal te bekijken!
Flevoland
Flag of Flevoland.svg Flevoland wapen.svg

Flevoland in the Netherlands.svg

Hoofdstad Lelystad
Eigenschappen
Oppervlakte 2.412,30 km²
Hoeveelheid inwoners 403.280 (in 2015)
Bevolkingsdichtheid 285 inw./km²
Commissaris van de Koning Arjen Gerritsen (VVD)
Gemeenten 6
Volkslied Waar wij steden doen verrijzen...
Website www.flevoland.nl
Portaal Portal.svg Nederland
Satellietfoto van de Noordoostpolder
De Flevopolder: Oostelijk en Zuidelijk Flevoland samen

Flevoland is één van twaalf provincies van Nederland. Flevoland is de jongste provincie van Nederland. Waar vroeger de Zuiderzee lag, ligt nu Flevoland. Flevoland bestaat uit 3 landstreken: Noordoostpolder, Oostelijk Flevoland en Zuidelijk Flevoland. Ook de voormalige eilanden Urk en Schokland zijn bij deze provincie gevoegd. In het noorden grenst Flevoland aan Overijssel en Friesland. In het oosten aan Gelderland, in het zuiden aan Utrecht en Noord-Holland en ook in het westen aan Noord-Holland. Ook het grootste stuk van het Markermeer en het IJsselmeer hoort bij Flevoland.

Algemeen

In Flevoland is veel plek voor open ruimte en veel strakke indeling. Flevoland bestaat uit twee delen: de Noordoostpolder en de Flevopolder. De Flevopolder is een soort van eiland dat het vele bruggen, een spoortunnel en een dijk met het land is verbonden. De Flevopolder kan je weer verdelen in Oostelijk Flevoland en Zuidelijk Flevoland. Flevoland ligt ongeveer 5 meter onder de zeespiegel.

De Flevopolder

Zie Flevopolder voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De Flevopolder bestaat uit twee delen: Oostelijk Flevoland met de steden Dronten en Lelystad en Zuidelijk Flevoland met Almere en Zeewolde. Twee gemalen, gemaal van Blocq van Kuffeler en Gemaal Wortman waarvan een in elk gebied staat, zorgen voor de waterafvoer in de gebieden. In het Oosten en Westen liggen twee kanalen. De Hoge Vaart en de Lage Vaart. Deze twee kanalen worden door een ander kanaal met elkaar verbonden: de Larservaart. In het midden van de polder scheidt de Knardijk Oostelijk en Zuidelijk Flevoland van elkaar. In de Knardijk bevinden zich ook twee sluizen voor de Hoge en de Lage vaart. Deze heetten: de Hoge Knarsluis en de Lage Knardijksluis. Aan de zuidzijde van Lelystad bevindt zich een bos. Het Hollandse Hout. Ook ligt in het westen van de polder aan het Markermeer ligt het natuurgebied de Oostvaardersplassen. Ten oosten van Lelystad ligt Luchthaven Lelystad.

De Noordoostpolder

Zie Noordoostpolder voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De Noordoostpolder ligt helemaal in het noorden van Flevoland. Deze polder is helemaal aangesloten op het land. De voormalige eilanden Schokland en Urk liggen ook in de polder. De Noordoostpolder is niet aan gesloten op de Flevopolder. Via een brug kun de andere polders toch bereiken. Het Ketelmeer is een duidelijke scheiding tussen de Noordoostpolder en de Flevopolder. De Noordoostpolder was ook het eerste deel van de nieuwe provincie die droog werd gelegd.

Geschiedenis

In 1918 werd de Zuiderzeewet aangenomen en er werd begonnen met het droogmaken van de Zuiderzee. Na de Watersnood van 1916 kon dit. De Dienst der Zuiderzeewerken begon met dit plan. De alle werken duurde zo'n driekwart eeuw.

Culinair

Mensen uit Flevoland eten veel Urker Dikkoek. Er zijn heel veel verschillende recepten voor het maken van Urker Dikkoek.

Politiek

De 6 gemeenten van Flevoland

Gemeenten

Flevoland bestaat uit 6 gemeenten:

  1. Almere
  2. Dronten
  3. Lelystad
  4. Noordoostpolder
  5. Urk
  6. Zeewolde

Natuur

De meeste natuurgebieden in Flevoland zijn in bezit van Staatsbosbeheer. Ook heeft Flevoland sinds 1986 een eigen landschaporganisatie: Het Flevolandschap. De 3 belangrijkste natuurgebieden zijn:

  1. Oostvaardersplassen
  2. Lepelaarsplassen
  3. Hortsterwold

Zie ook

Externe Links


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Flevoland&oldid=842848"