Help mee! Maak een account of meld je aan.
Farm-Fresh new.png   WikiKids heeft een nieuw uiterlijk gekregen! Aan de manier waarop je met WikiKids werkt hebben we niets veranderd.
Stem nu op: Musicalfilm

Caribisch Nederland

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Caribisch Nederland
BES-eilanden

Nederlandse vlagNederlands wapen BES islands location map.svg

Oppervlakte 328 km²
Aantal inwoners 23.296 (in 2012)
Talen Nederlands
Engels (op Saba en Sint-Eustatius)
Papiaments (op Bonaire)
Munteenheid Amerikaanse dollar
Portaal Portaal.png Nederland

Caribisch Nederland is de naam voor 3 eilanden die bij Nederland horen en in de Caribische Zee liggen. De drie eilanden zijn Bonaire, Saba en Sint Eustatius. De drie eilanden zijn bijzondere gemeenten van Nederland. De drie eilanden worden ook wel de BES-eilanden genoemd. Sinds 2010 bestaat Caribisch Nederland.

Geschiedenis

In 1954 ontstonden de Nederlandse Antillen. In 1986 werd Aruba al onafhankelijk van de Nederlandse Antillen. Toen bestonden de Nederlandse Antillen nog uit 5 eilanden:

In 2010 werden de Nederlandse Antillen opgeheven. Curaçao en Sint Maarten werden net als Aruba een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Sint Eustatius, Saba en Bonaire werden gemeenten van Nederland. Zij kregen de naam Caribisch Nederland of de BES-eilanden.

Politiek

Caribisch Nederland bestaat dus uit 3 eilanden. Alle 3 zijn het gemeenten. De gemeenten worden net als iedere gemeente in Nederland bestuurd. Ze hebben een eigen burgemeester, een gemeenteraad en wethouders. Alleen heten deze dingen in Carabisch Nederland net even wat anders:

  • De gemeenteraad heet de Eilandsraad.
  • De wethouder heet de Eilandgedeputeerde.
  • De burgemeester heet de gezagshebber.

Verder verschillen de funtcies met de naam in Nederland en de naam in Caribisch Nederland niet heel veel.

Eilanden

Naam Oppervlakte inwoners Hoofdstad
Bonaire 288 km² 16.541 Kralendijk
Sint Eustatius 21 km² 3.791 Oranjestad
Saba 13 km² 1.971 The Bottom

Zie Ook

Externe Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Caribisch_Nederland&oldid=423457"