Zuid-Holland

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deus flag Zuid-Holland KL.png Over dit artikel en/of onderwerp bestaat er ook een portaal! Klik hier om het portaal te bekijken!
Zuid-Holland
Flag of Zuid-Holland.svg Zuid-holland wapen.svg

Zuid-Holland in the Netherlands.svg

Hoofdstad Den Haag
Eigenschappen
Oppervlakte 3.418,50 km²
Hoeveelheid inwoners 3.607.150 (in 2015)
Bevolkingsdichtheid 1282 inw./km²
Commissaris van de Koning Jaap Smit (CDA)
Gemeenten 52
Volkslied Zuid-Hollands volkslied
Website www.zuid-holland.nl
Portaal Portal.svg Nederland

Zuid-Holland is een provincie in het westen van Nederland. De hoofdstad van Zuid-Holland is Den Haag en de grootste stad is Rotterdam. Zuid-Holland is één van de meest dichtbevolkte gebieden ter wereld. In het zuiden grenst de provincie aan Zeeland, in het zuidoosten aan Noord-Brabant, in het oosten aan Gelderland en Utrecht, in het noorden aan Noord-Holland en in het westen aan de Noordzee.

Geschiedenis

Wat nu Zuid-Holland is behoorde in de middeleeuwen tot het Graafschap Holland en in de tijd van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden tot het Gewest Holland. Het vormde tot 1840 één geheel met wat nu Noord-Holland is.

Oudheid

Door de vondst van het skelet van de vrouw Trijntje weten dat er in ongeveer 5500 v. Chr. al mensen leefden in Zuid-Holland. Dit waren nomaden en ze leefden van het jagen en vissen. Zo'n 2000 jaar later gingen ze over op de landbouw en veeteelt. Ze gingen ook op een vaste plek wonen. Zo werden de eerste dorpen gesticht. Vlaardingen is daar een mooi voorbeeld van. Hier werden naalden, bijlen en de resten van een kano gevonden van hout en bot gemaakt.

In de tijd van de Romeinen liep de grens van het Romeinse Rijk precies door Zuid-Holland. De grens was namelijk de Oude Rijn. Al het gebied aan de zuidkant van de rivier was van de Romeinen en behoorde tot Germania Inferior. Aan de grens werden forten gebouwd. Bij Valkenburg, Katwijk, Leiden, Alphen aan de Rijn en Zwammerdam. In het hedendaagse Zuid-Holland lag ook een echte Romeinse stad, Forum Hadriani, het huidige Voorburg.

Middeleeuwen

Nadat het West-Romeinse Rijk viel, behoorde het gebied bij het Friese Koninkrijk. In 636 werd het weer veroverd door Koning Dagobert I van de Franken. In 690 zou Willibrord het hele gebied gekerstend hebben. Hij bekeerde de bevolking tot het christendom. Met het Verdrag van Verdun van 843 was het gebied onderdeel van het Midden-Frankische Rijk, maar dat sloot zich later aan bij het Oost-Frankische Rijk. Het Graafschap Holland was daarvan een leen. Pas na de Slag bij Vlaardingen (1018) werd het gebied helemaal zelfstandig. In 1248 gaf Graaf Willem II de opdracht om de Ridderzaal te bouwen. Later werd het Graafschap ook nog een vergroot door Graaf Floris V. In de veertiende eeuw was er een burgeroorlog wie Graaf Willem VI ging opvolgen.

Rond het jaar 1000 werd begonnen met het droogleggen van een aantal meren in het Groene Hart en in de dertiende eeuw werden er hoogheemraadschappen (waterschappen) gesticht.

In 1220 werd Dordrecht de eerste stad van Zuid-Holland. Toch was Dordrecht maar een kleine stad. Na 1500 veranderde dit, de stad ging groeien. Door een aantal stormvloeden verdronken er veel kleine dorpjes.

Moderne Tijd

In de Tachtigjarige Oorlog hebben er heel wat belangrijke gebeurtenissen plaats gevonden in Zuid-Holland: Inname van Den Briel in 1572, de Martelaren van Gorcum in 1572, de Eerste Vrije Statenvergadering in 1572, het Ontzet van Leiden in 1574 en de moord op Willem van Oranje in 1584 op het Prinsenhof in Delft. Na het ontzet van Leiden kreeg de stad een universiteit. Dit is ook meteen de eerste universiteit van Nederland!

In de Gouden Eeuw bracht Zuid-Holland vele historische personen voort. De wetenschappers Atonie van Leeuwenhoek en Chistiaan Huygens, de filosofen Baruch Spinoza en Pierre Bayle en de kunstschilders Johannes Vermeer, Jan Steen en Rembrandt van Rijn.

In de negentiende eeuw werd de grond bij Sassenheim, Lisse en Hillegom afgegraven. Een stuk grond bleef liggen, dit is nu de Bollenstreek. Ook vond in 1807 de Leidse Buiskruitramp plaats. Hierdoor werd een heel stuk van het centrum verwoest. In 1814 had de provincie Holland twee Commissarissen van de Koning.

In 1840 werd de provincie Holland opgesplitst in Zuid-Holland en Noord-Holland. Dit werd gedaan omdat de provincie Holland te groot was vergeleken bij andere provincies en te rijk aan bevolking, rijkdom en opbrengst. Later werden er ook Zuid-Hollandse steden bij de provincie Utrecht gevoegd. Oudewater in 1970, Woerden in 1989 en Vianen in 2002.

Met het uitgraven van de Nieuwe Waterweg in 1863 werd er een begin gemaakt met de Rotterdamse haven en de groei van Rotterdam.

In 1940 vond het Bombardement van Rotterdam plaats. Hierdoor werd een groot deel van Rotterdam verwoest. Op de Waalsdorpervlakte, bij Den Haag, werden tijdens de Tweede Wereldoorlog veel Joden gevangen genomen en verzetsleden geëxecuteerd (doodgeschoten). Aan de kust werd de Atlantikwall gebouwd om invasies tegen te gaan.

De Watersnoodramp van 1953 trof slachtoffers en schade in zowel Zeeland als Zuid-Holland. Na deze ramp werd er druk gebouwd aan de Deltawerken. In 1997 waren deze klaar.

Geografie

Zuid-Holland bestaat grotendeels uit polderland en zowel helemaal vlak, behalve de duinen. Het hoogste punt van Zuid-Holland ligt op 27 meter boven zeeniveau. Dit punt ligt in Attractiepark Duinrell in Wassenaar. Het grootste gedeelte van Zuid-Holland bestaat uit de Randstad en het Groene Hart. In het zuiden liggen de Zuid-Hollandse Eilanden.

Westen

In het Noordwesten ligt de Duin- en Bollenstreek. Rond Hillegom, Lisse, Sassenheim, Voorhout, Noordwijk en Noordwijkerhout worden veel Bloembollen geteeld. Katwijk en Noordwijk zijn twee belangrijke badplaatsen. Tussen Leiden, Alphen aan den Rijn en Katwijk is het dichtbevolkt en is een goede verbintenis. Onder de Oude Rijn is een overgang naar het stedelijk gebied. Via Katwijk loopt het naar Leiden en Zoeterwoude-Rijndijk. Ook in Oegstgeest, Voorschoten, Den Haag en Leidschendam-Voorburg is de bevolkingsdichtheid erg hoog. De Kagerplassen is een mooi natuurgebied. Tussen Rotterdam, Den Haag en Leiden is een zogenaamde Groenblauwe slinger. Die loopt helemaal door tot aan Midden-Delfland, Oude Leede, Pijnacker en het Land van Wijk en Woud. Zeer stedelijke gebieden zoals Delft, Zoetermeer, Den Haag en Leidschendam-Voorburg liggen hier ook. In het Westland zijn veel glazen kassen te vinden.

Oosten

In het noorden van Zuid-Holland vind je het Rijnland. Hier zijn veel plassen drooggemaakt en ingepolderd. In dit deel vind je de Nieuwkoopse plassen. Rond Boskoop is veel bomenteelt. Daarentegen vind je in de Zuidplaspolder heel weinig bomen. Toch is de Zuidplaspolder een van de oudste polders van Nederland en ook het laagste punt van Nederland. In de Zuidplaspolder ligt de gemeente Zuidplas. Om Zuidplas heen zijn de steden Gouda en Waddinxveen te vinden. Verder naar het zuiden vind je de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden. Ook stroomt de Lek hier langs.

Zuiden

In het zuiden van Zuid-Holland liggen de steden Rotterdam en Spijkenisse. Bijna alle Zuid-Hollandse eilanden zijn met dammen, tunnels en bruggen met elkaar verbonden, behalve Tiengemeten. In Rotterdam ligt een grote haven. Om precies te zijn de grootste van Europa. Hier is ook de Europoort, op het eiland Voorne-Putten. De Drechtsteden liggen hier ook, onder andere Dordrecht. Dordrecht ligt op het Eiland van Dordrecht. Spijkenisse ligt op het voormalige eiland Goeree-Overflakkee, dat tevens de grootste gemeente van Zuid-Holland is. Door middel van drie dammen is Zuid-Holland met Zeeland verbonden. Ook ligt een klein stukje van de Biesbosch is Zuid-Holland.

Politiek

Gemeenten

Zie Lijst van gemeenten in Zuid-Holland voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Zuid-Holland is verdeeld in 52 gemeenten:


Alle gemeenten in Zuid-Holland (2013)

Zie ook

Externe Links


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Zuid-Holland&oldid=856848"