Drenthe

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Deus flag Drenthe KL.png Over dit artikel en/of onderwerp bestaat er ook een portaal! Klik hier om het portaal te bekijken!
Drenthe
Flag of Drenthe.svg Drenthe wapen.svg

Drenthe in the Netherlands.svg

Hoofdstad Assen
Eigenschappen
Oppervlakte 2.680,37 km²
Hoeveelheid inwoners 488.871 (in 2015)
Bevolkingsdichtheid 185 inw./km²
Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma (PvdA)
Gemeenten 12
Volkslied Mijn Drenthe (officieus)
Website www.provincie.drenthe.nl
Portaal Portal.svg Nederland

Drenthe is een Nederlandse provincie. In het noorden grenst Drenthe aan de provincie Groningen. In het oosten aan de deelstaat Nedersaksen in Duitsland. In het zuiden de provincie Overijssel en in het westen aan de provincie Friesland. De hoofdstad van Drenthe is Assen.

Geschiedenis

Drenthe werd al bewoond in het Neolithicum. Daarom zijn er in Drenthe hunebedden te vinden. In Nederland staan er 53. In de provincie Drenthe staan er al 51, de andere twee staan in de provincie Groningen.

In 820 werd het eerste document in Drenthe geschreven. Daarin staat pago Treanth of ookwel gouw Drenthe. Vermoedelijk werd Drenthe tussen 1024 en 1025 een graafschap. De naam Drenthe komt van het wordt drie. Oorspronkelijk zouden er 3 dingspelen zijn geweest, maar nu blijkt dat dat er 6 waren. De stad Groningen met het Gorecht zouden ook bij het graafschap horen. Coevorden behoorde toen niet bij Drenthe. De Stellingwerven in Friesland behoorde ook tot Drenthe. In de veenstreken waren de grenzen tussen Drenthe en andere landen altijd erg moeilijk te zien. Veel Grensstenen en grenspalen zakte weg in het veen. In 1046 schonk de keizer Hendrik III het graafschap aan de bisschop van Sticht Utrecht. In 1227 versloeg een klein leger van Drentse boeren het leger van de bisschop. Deze veldslag noemen we de Slag bij Arne. Dit lukte omdat de boeren de paarden het moeras inlokten. Een jaar later geeft de nieuwe bisschop de leiding over Drenthe.

Hoewel Drenthe een eigen bestuur had, mocht Drenthe niet stemmen van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Zij vonden dat Drenthe een achtergebleven gebied was. Drenthe bleef wel een zelfstandige staat met een eigen bestuur. Hierdoor dachten veel mensen in andere delen van Nederland dat Drenthe bij Overijssel hoorde. Pas in 1815 tijdens het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden werd Drenthe erkend als provincie. In de negentiende eeuw was Drenthe een geïsoleerde landstreek. Door de vele heide en het vele veen kon je er niet goed wonen. Pas in de twintigste eeuw werd een groot deel van al het heide en veen afgegraven. Hierdoor gingen de Drentse dorpen hard groeien.

Politiek

Gemeenten

In Drenthe zijn er in totaal 12 gemeenten:

 1. Aa en Hunze
 2. Assen
 3. Borger-Odoorn
 4. Coevorden
 5. Emmen
 6. Hoogeveen
 7. Meppel
 8. Midden-Drenthe
 9. Noordenveld
 10. Tynaarlo
 11. Westerveld
 12. De Wolden

Geografie

Een heidegebied in Drenthe.

Het grootste gedeelte van de provincie Drenthe ligt op de landstreek het Drents Plateau. De provincie ligt vooral op de grondsoort Keileem. Hierdoor ligt een groot gedeelte boven NAP. Hierboven ligt vaak zand of veen. Op veel plekken in Drenthe vindt je heuvels. Denk bijvoorbeeld aan de Hondsrug. Dit is een grote stuwwal, maar in Drenthe vindt je ook kleine stuwwallen zoals de Havelterberg. Ook vindt je in de provincie vele riviertjes en beekjes. Het hoogste punt in de provincie ligt op 32 meter boven NAP. De heuvel ligt in de buurt bij Emmen. De randen van de provincie Drenthe liggen lager dan de rest. Delen in het noordwesten en zuidwesten liggen zelfs onder NAP. Ook wordt er in de provincie aardgas gewonnen.

Natuur

In Drenthe vindt je 3 nationale natuurgebieden:

Kanalen

Omdat de beekjes en riviertjes te smal waren om er in te varen werden er allerlei kanalen aangelegd. De belangrijkste kanalen zijn:

Grootste plaatsen

Nr. Plaatsnaam Aantal
1 Assen 67.579
2 Emmen 56.710
3 Hoogeveen 38.865
4 Meppel 28.000
5 Roden 17.430
6 Coevorden 14.752
7 Klazienaveen 12.010
8 Beilen 11.171
9 Eelde-Paterswolde 10.455
10 Zuidlaren 10.088

Cultuur

Bezienswaardigheden

Evenementen

Attracties

Musea

Eten en drinken

Muziek

Bekende Drenten

Externe links

Provincievlag Klik hier voor een lijst van Drentse steden, dorpen en

buurtschappen met een verwijzing naar de gemeente waaronder ze vallen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Drenthe&oldid=842839"