Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden

Statenvlag.svgCoat of arms of the republic of the united Netherlands (after 1665).svg

Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.svg

Concordia res parvae crescunt
Eendracht maakt macht

Hoofdstad Geen, maar het bestuur zat in Den Haag
Aantal inwoners Rond de 1.500.000
Talen Nederlands, Nedersaksisch, Fries
Religie Rooms-katholicisme (eerst verboden), protestantisme, jodendom
Adellijk huis Huis Oranje-Nassau
Bestuursvorm Republiek (met stadhouder)
Munteenheid Gulden
Portaal Portal.svg Nederland en Geschiedenis

De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, Verenigde Provinciën of de Republiek was een land dat voor het grootste deel op de plaats ligt van het huidige Nederland. De Republiek is in 1588 ontstaan tijdens de Tachtigjarige Oorlog en eindigde in 1795 tijdens de Bataafse Revolutie. De Republiek heeft een groot aantal gebeurtenissen meegemaakt. Zo heeft het in de eerste paar jaar de Tachtigjarige Oorlog meegemaakt, daarna bijna 100 jaar lang de Gouden Eeuw. Na deze tijd ging het weer slechter met de Republiek en ontstond de Bataafse Revolutie.

Geschiedenis

Ontstaan

Het begon lang geleden tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Toen streden de Nederlanders tegen de Spanjaarden. De Nederlanden hoorden toen bij Spanje. Willem van Oranje stond aan het hoofd van de Nederlanders en Filips II van Spanje voerde het Spaanse leger aan. Het Leidens Onzet en het Turfschip van Breda zijn bekende slagen tijdens de oorlog. Door de inname van Den Briel (1572) door de Watergeuzen werd de Spanjaarden een grote slag toegebracht. Nu was het nog lang niet zover, dat de Spanjaarden het land werden uitgejaagd, maar het begin was er. De mensen zeiden: "Op 1 april verloor Alva (de Spaanse bevelhebber) zijn bril!" Hij verloor niet zijn bril, maar Den Briel en daarom maken wij grapjes op 1 april.

Uiteindelijk sloten de Noordelijke Nederlanden de Unie van Utrecht. Het Plakkaat van Verlatinghe zorgde ervoor dat de Spanjaarden Nederland verlieten. Uiteindelijk sloot Nederland vrede met Spanje tijdens de Vrede van Münster. Willem van Oranje heeft het einde van de oorlog nooit meegemaakt. In opdracht van Filips II werd hij vermoord.

Onenigheid

Ondertussen was het in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden allerminst koek en ei. Zo waren daar twee mensen die erg belangrijk waren. De raadspensionaris en de stadhouder. Prins Maurits van Oranje was stadhouder en Johan van Oldenbarnevelt was raadspensionaris. De onderlinge strijd om de macht die ontstond werd beslist toen Maurits na een enorme ruzie Oldenbarnevelt liet onthoofden. Ook was Hugo de Groot tegen Maurits. De Groot werd opgesloten in Slot Loevestein. Hij wist via een boekenkist te vluchtten naar Frankrijk.

Verval en einde

De Gouden Eeuw was afgelopen en het ging slechter met de economie en de handel. Er kwam zelfs een crisis. Terwijl het crisis was, leefde de stadhouder als een koning. Er kwamen op een geef moment twee partijen, de patriotten en de orangisten. De patriotten waren voor een "echt" republiek en de orangisten waren voor de stadhouder. De patriotten hadden ideeën die gebaseerd waren op de Amerikaanse Revolutie en de verlichting in Frankrijk. Na de Franse Revolutie was het zover. De Bataafse Revolutie begon.

Uiteindelijk wilden de Fransen de patriotten helpen. Zij vielen Nederland aan. Het begon met een aanval, maar eindigde met een bezetting. Voor veel mensen was dit geen bezetting, maar eerder een bevrijding. De stadhouder vluchtte met zijn gezin naar Engeland. Door het Verdrag van Den Haag werd gesloten dat de Fransen en de Nederlanders elkaar zouden steunen. Er zouden wel gebieden naar Frankrijk gaan, onder meer Venlo en Maastricht. Er kwam een einde aan de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en het nieuwe Bataafse Republiek werd geboren.

Bestuurlijke indeling

Geschiedenis van Nederland
Bourgondische Nederlanden
Habsburgse Nederlanden
Spaanse Nederlanden
Tachtigjarige Oorlog
Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden
Gouden Eeuw
Bataafse Revolutie
Bataafse Republiek
Bataafs Gemenebest
Koninkrijk Holland
Verenigd Koninkrijk der Nederlanden
Belgische Revolutie
Koninkrijk der Nederlanden
Portaal:Nederland

De Republiek was verdeeld in acht gewesten. Veel gewesten komen nu ook voor de namen van provincies. De gewesten hadden allemaal een hoofdstad. Deze staat in de lijst hieronder erachter. Dit zijn de gewesten:

Daarnaast waren er nog vier generaliteitslanden. Dit waren:

Zie ook

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Republiek_der_Zeven_Verenigde_Nederlanden&oldid=695905"