Inname van Den Briel

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Inname van Den Briel

´t Veroveren van Den Briel, op den eersten april des jaars 1572 (Jan Luyken, 1679).jpg

Datum 1 april 1572
Locatie Brielle (Den Briel)
Resultaat Watergeuzen
Strijdende partijen
Watergeuzen Spanjaarden
Leiders
Willem II van der Marck Lumey
Willem Bloys van Treslong
Onbekend
Troepensterkte
Onbekend Onbekend
Verliezen
Onbekend Onbekend
Portaal Portal.svg Geschiedenis

De inname van Den Briel was een belangrijke gebeurtenis tijdens de Tachtigjarige Oorlog. De inname vond plaats op 1 april 1572 in het plaatsje Den Briel (tegenwoordig Brielle) in de huidige provincie Zuid-Holland. De stad was toen bezet door de Spanjaarden. De watergeuzen wisten de stad in te nemen. De inname van Den Briel was zo belangrijk, omdat het nieuwe hoop in de Nederlandse Opstand gaf. De inname zorgde dat Willem van Oranje een nieuwe invasie begon, terwijl de Watergeuzen verschillende steden rondom Brielle probeerden in te nemen.

Watergeuzen

De Watergeuzen werden eerst geuzen genoemd, maar omdat ze de beeldenstorm begonnen (10 augustus 1566) werd Filips II boos op de (Water)geuzen die toen stuurde hij een zeer strenge hertog (Alva) om ze te vermoorden. Dat lukte niet doordat ze gingen vluchten naar de haven van Dover en gingen vanuit daar in het water, daardoor werden ze Watergeuzen genoemd. Ze wilden eerst naar Texel varen, maar door de wind voeren ze naar Den Briel. Geuzen is afgeleid van het Franse woord Gueux en dat betekent armoedzaaier.

Plundering

Op 1 april bleken er 26 schepen te liggen bij Den Briel. Watergeuzen vielen ze de stad aan om op te eisen voor de gevluchte prins Willem van Oranje, die tot 1567 stadhouder van Holland, Zeeland en Utrecht was geweest. Burgemeester Koekebakker en het stadsbestuur weigerden eerst, omdat de geuzen berucht waren om hun plunderingen en andere wandaden. Daarop bestormden de geuzen de Noordpoort en riepen:''In naam van Oranje, doe open die poort!'' Burgemeester Koekebakker weigerden dit en de geuzen braken de Noordpoort open.

Op 1 april Alva verliest zijn bril

Ze rekenden snel af met de paar Spanjaarden die in de stad waren en kregen de stad in handen. Zo werd Den Briel de eerste stad waar de opstandelingen de dienst uitmaakten. Alva had ook nog andere steden in bezit zoals Leiden en Breda. Alva werd op 29 oktober 1507 geboren. Op 11 december 1582 vond Alva de dood.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Inname_van_Den_Briel&oldid=688635"