Bataafs Gemenebest

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bataafsch Gemeenebest

Statenvlag.svg 120px

Een en onverdeelbaar sterk

Hoofdstad Den Haag
Aantal inwoners Rond de 2.178.000 (in 1806)
Talen Nederlands
Religie Rooms-katholicisme, protestantisme
Bestuursvorm Republiek
Munteenheid Gulden
Portaal Portal.svg Nederland en Geschiedenis

Het Bataafs Gemenebest was een republiek die tussen 1801 en 1806 bestond. Zij bevatte een erg groot deel van het huidige Nederland en is gevormd naar het idee van de Eerste Franse Republiek en die republiek heeft het Bataafs Gemenebest ook geholpen. Ook was het Bataafs Gemenebest een bondgenoot en vazalstaat van Frankrijk. Het Bataafs Gemenebest bestond van 1801 tot en met 1806. Het was de opvolger van de Bataafse Republiek en de voorganger van Koninkrijk Holland. De hoofdstad was Den Haag.

Geschiedenis

Hoewel het Bataafs Gemenebest maar zes jaar bestond, heeft het een lange geschiedenis die teruggaat naar de tijd ervoor. Vroeger ontstond de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden in de Gouden Eeuw. Toen deze Gouden Eeuw afgelopen was, bestond de republiek nog steeds. De mensen in de republiek vonden dat de stadhouder zich als een koning gedroeg en wilden daarom een echte republiek waarin iedereen gelijk was. In Frankrijk was dit al gebeurd tijdens de Franse Revolutie en in Nederland ontstond deze ook, de Bataafse Revolutie. De stadhouder en zijn gezin vluchtten naar Engeland en Nederland werd een republiek. Onder druk van de Fransen werd de Bataafse Republiek gesticht.

In 1801 veranderde Frankrijk de grondwet. Dit betekende het einde van de Bataafse Republiek, maar het Bataafs Gemenebest ontstond. De staatsinrichting veranderde haast helemaal. De gewesten werden weer hersteld naar de oude grenzen, er kwam een nieuw parlement (het Staatsbewind) en alles wat met rechten te maken had werd behandeld door een rechter. In 1805 wilde Napoleon dat het Bataafs Gemenebest een republiek werd met één leider. Hij vond dat Rutger Jan Schimmelpenninck dit moest zijn en deze werd vanaf toen raadpensionaris. Hij zorgde ervoor dat er vijf departementen (ministeries) kwamen. Dit waren Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken, Financiën, Marine en Oorlog). In 1806 vertrouwde Napoleon de republiek niet meer. Hij stichtte Koninkrijk Holland en zijn broer Lodewijk Napoleon Bonaparte werd koning. Dit betekende het einde van het Bataafs Gemenebest.

Bestand:1802bataafsgemenebest.svg
Ligging van de departementen.

Departementen

Het Bataafs Gemenebest bestond uit acht departementen. Ze zijn een beetje gelijk aan de huidige Nederlandse provincies. Alleen bestaan Flevoland en Limburg nog niet, Zuid- en Noord-Holland waren één departement en Drenthe hoorde bij Overijssel. De volgende departementen waren er (met hoofdstad erachter)

Geschiedenis van Nederland
Bourgondische Nederlanden
Habsburgse Nederlanden
Spaanse Nederlanden
Tachtigjarige Oorlog
Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden
Gouden Eeuw
Bataafse Revolutie
Bataafse Republiek
Bataafs Gemenebest
Koninkrijk Holland
Verenigd Koninkrijk der Nederlanden
Belgische Revolutie
Koninkrijk der Nederlanden
Portaal:Nederland
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bataafs_Gemenebest&oldid=695909"