Help mee! Maak een account of meld je aan.
In februari staat WikiKids in het teken van Turkije! Doe jij ook mee?
Stem nu op: Kolmarden Zoo

Habsburgse Nederlanden

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Habsburgse Nederlanden

Flag of the Low Countries.svgCoA-Habsburg-Netherlands.png

Spanish Netherlands.svg

De Habsburgse Nederlanden, de stukken in paars en lila horen er niet bij.

Hoofdstad In feiten Brussel
Aantal inwoners Rond de 3.000.000
Talen Nederlands, Diets, Waals, Luxemburgs, Frans
Religie Rooms-katholicisme, Protestantisme (dit was toen verboden)
Adellijk huis Huis Habsburg
Bestuursvorm Monarchie
Munteenheid Gulden
Portaal Portal.svg Geschiedenis
Geschiedenis van Nederland
Bourgondische Nederlanden
Habsburgse Nederlanden
Spaanse Nederlanden
Tachtigjarige Oorlog
Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden
Gouden Eeuw
Bataafse Revolutie
Bataafse Republiek
Bataafs Gemenebest
Koninkrijk Holland
Verenigd Koninkrijk der Nederlanden
Belgische Revolutie
Koninkrijk der Nederlanden
Portaal:Nederland

De Habsburgse Nederlanden was de naam voor Nederland en België. Nederland en België werden toen geregeerd door Huis Habsburg. In 1482 werden de Habsburgse Nederlanden gesticht als opvolger van de Bourgondische Nederlanden. In 1581 werden de Noordelijke Nederlanden onafhankelijk en in 1795 de Zuidelijke Nederlanden. In 1581 werden namelijk de Noordelijke Nederlanden eigendom van Spanje, onder de naam Spaanse Nederlanden. Vanaf 1713 werden de Zuidelijke Nederlanden ookwel de Oostenrijkse Nederlanden genoemd.

Geschiedenis

Onstaan

In de 15de eeuw ontstonden de Bourgondische Nederlanden. De Bourgondische Nederlanden ontstonden vanuit het Frankische Rijk. De Bourgondische Nederlanden waren onderdeel van Hertogdom Bourgondië. Maria van Bourgondië was de laatste Bourgonische hertog van de Nederlanden. Zij was getrouwd met een Oostenrijker, die lid was van het Huis Habsburg. Zij gaf na haar dood de Nederlanden door aan haar zoon Filips I van Castilië. Maar omdat Filips te jong was, was Maximilaan I van Oostenrijk tijdelijk regent tot 1494. Filips was eigenlijk alleen maar een landsheer van de Nederlanden. Hij gaf meer macht aan de gewesten en wilde de Nederlanden buiten de oorlogen met Frankrijk en Engeland houden. In 1506 overleed Filips. Maximiliaan I van Oostenrijk werd opnieuw regent van de Nederlanden, omdat Filips zoon Karel te jong was. Maar Maximiliaan I liet zijn dochter, Margaretha van Oostenrijk, regeren. In 1515 werd Karel koning van de Habsburgse Nederlanden. Karel verliet in 1517 de Nederlanden om naar Spanje te gaan. Zijn tante Margaretha werd opnieuw regentes van de Nederlanden. In 1530 overleed zij en in 1531 werd Maria van Hongarije de nieuwe landvoogdes van de Habsburgse Nederlanden.

Uitbreiding

Karel werd later Keizer Karel V van Spanje. Hij zorgde dat de Nederlanden werden uitgebreid. In 1521 werd de stad Doornik veroverd en in 1522 werd Friesland onderdeel van de Nederlanden. De hertog van van Hertogdom Gelre, Karel van Gelre, veroverde Groningen, de Ommelanden, Overijssel en Drenthe. Hierdoor lag er naast de Nederlanden een groot hertogdom. Het hertogdom sloot ook een bondgenootschap met Frankrijk. Gelre viel daarom ook vaak Brabant, Holland en Utrecht. Er ontstonden een aantal oorlogen tussen Gelre en de Habsburgse Nederlanden, dit heten de Gelderse Oorlogen. In 1572 riep Bisdom Utrecht de hulp in van Spanje. Hierbij was wel een voorwaarde. Spanje mocht Bisdom Utrecht en Oversticht toevoegen aan hun rijk. In 1536 vielen Denemarken en Gelre de stad Groningen binnen. Hierdoor voegde Karel V ook Groningen en de Ommelanden bij zijn rijk. In 1539 kreeg Gelre een nieuwe hertog, Willem V van Kleef. In 1543 veroverde de Habsburgse Nederlanden de stad Düren. Hierdoor werd Gelre onderdeel van de Habsburgse Nederlanden.

Zeventien Proviniciën

Na de verovering van Gelre hadden de Habsburgse Nederlanden 17 gewesten. Dit waren:

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Habsburgse_Nederlanden&oldid=513782"