Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Middelburg (Zeeland)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Middelburg
Middelburg vlag.svg
Coat of arms of Middelburg.svg

NL - locator map municipality code GM0687 (2016).png

Provincie Flag of Zeeland.svg Zeeland
Talen
Inwoners 48.445 (998 inw./km²)
Oppervlakte 53,04 km²
Hoofdplaats(en) Middelburg
Hoofdstad
Burgemeester Harald Bergmann (VVD)
Gezaghebber
Religie
Munteenheid
Postcode(s) 4330-4341
Netnummer(s) 0118
Volkslied
Nationale feestdag
Website www.middelburg.nl
Portaal Portal.svg Nederland

Middelburg is een historische stad in de Nederlandse provincie Zeeland. De stad heeft 47.310 inwoners. De stad heeft veel monumenten zoals de Lange Jan.

Geschiedenis

Middelburg is in de 9e eeuw opgericht, maar pas in 1125 werd de abdij gesticht. Dat was en is nog steeds de eerste kerk in Middelburg.

16e tot de 18e eeuw

In het einde van de 6e eeuw was Middelburg een grote handelstad geworden. Tot het einde van de 17e eeuw had Middelburg ook de grootste haven van Zeeland. Toen kreeg Middelburg een VOC-Haven samen met de steden Delft, Enkhuizen, Hoorn en Rotterdam. In 1700 had Middelburg 30.000 inwoners, zelfs zo veel dat hij 18e stond in de meeste inwoners-lijst. in 1780-1784 werd Middelburg ingenomen door de Fransen (Napoleon)

19 tot 20e eeuw

In 1817 werd het kanaal door Walcheren gegraven die zich verbond van Middelburg tot Veere. Het kanaal kwam door het natuurgebied Oranjezon. In de WO II werd Zeeland ingenomen door de Duitsers. Middelburg hoorde ook bij het bombardement de binnenstad is voor grotendeels verwoest het, en het Stadhuis is zwaar getroffen. Na de oorlog heeft Middelburg gebouwen hersteld, die kun je herkennen aan het Adelaartje boven of naast de deur. Ook werden er nieuwe gebouwen bij gemaakt. Op 6 november 1945 werd Middelburg bevrijd.

Monumenten

de lange jan

De Lange Jan

De Lange Jan is de hoogste kerk in Middelburg. Het is een katholieke kerk. De toren is 90 meter hoog, en hij is gemaakt in de 14e eeuw. Ook de Lange Jan werd zwaar getroffen door de Duitsers.

Stadhuis

Het stadhuis is in 15e eeuw opgericht; nu is er een nieuw stadhuis, omdat de oude verwoest was.

Kloveniersdoelen

Het gebouw Kloveniersdoelen ligt aan de Pot-en-baksingel in de Franse tijd werd het gebouw gebruikt als hospitaal (ziekenhuis) het is in 1907 verbouwd

Oostkerk

De Oostkerk was de eerste kerk in Middelburg. Het is een koepelkerk (een kerk die een bolvorm heeft) Het is een protestantse kerk; de kerk is gebouwd in 1648 tot 1667.

Abdij

De abdij is een gebouw (kerk) in Middelburg. Nu staat er een museum in het gebouw en een kantoorgebouw.

Kanaal door Walcheren

Het kanaal door Walcheren loopt door Walcheren en Zuid-Beverland. Het kanaal begint in het Veerse Meer, en eindigt in de Westerschelde. Het kanaal werd aangelegd in 1870 tot 1873.

Verkeer en vervoer

In Middelburg is een treinstation nu hoeven de mensen niet meer met de auto naar Noord-Brabant natuurlijk rijden er ook trams ze rijden meestal rond de nieuwe wijken. Er zijn ook bussen in Middelburg die rijden op alle wegen de merken zijn:

  • Connexxion
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Middelburg_(Zeeland)&oldid=653083"