Middelburg (Zeeland)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Middelburg
Middelburg vlag.svg
Coat of arms of Middelburg.svg

NL - locator map municipality code GM0687 (2016).png

Provincie Flag of Zeeland.svg Zeeland
Talen
Inwoners 49.919
Oppervlakte 53,04 km²
Hoofdplaats(en) Middelburg
Hoofdstad
Burgemeester Harald Bergmann (VVD)
Gezaghebber
Bestuur
Religie
Munteenheid
Postcode(s) 4330-4341
Netnummer(s) 0118
Volkslied
Nationale feestdag
Website www.middelburg.nl
Portaal Portal.svg Nederland

Middelburg is een historische stad op het voormalige eiland Walcheren in de Nederlandse provincie Zeeland. Het is ook de hoofdstad van deze provincie. De stad had volgens cijfers van het CBS op 31 januari 2023 49.919 inwoners. Het heeft veel monumenten zoals de Lange Jan die je van verre al kunt zien.

Geschiedenis

Middelburg is in de 9e eeuw ontstaan, maar pas in 1125 werd de abdij gesticht. Dat was en is nog steeds de eerste kerk in Middelburg.

16e tot de 18e eeuw

Aan het einde van de 16e eeuw was Middelburg een voor die tijd grote handelsstad geworden. Tot het einde van de 17e eeuw had Middelburg ook de grootste haven van Zeeland. Toen kreeg Middelburg een VOC-Haven net als de steden Delft, Enkhuizen, Hoorn en Rotterdam. In 1700 had Middelburg 30.000 inwoners, zelfs zo veel dat het 18e stond in de meeste inwoners-lijst. In 1780-1784 werd de Vierde Engels-Nederlandse oorlog uitgevochten, wat leidde tot een economische crisis in de gehele Republiek (zo heette Nederland vroeger), zo ook in Middelburg.

19e tot 20e eeuw

Tussen 1870 en 1873 werd het Kanaal door Walcheren gegraven dat Middelburg verbindt met Veere. Het kanaal kwam door het natuurgebied Oranjezon. In de Tweede Wereldoorlog werd Zeeland ingenomen door de Duitsers. Bij het bombardement werd de binnenstad grotendeels verwoest en het Stadhuis zwaar getroffen. Na de oorlog heeft Middelburg gebouwen hersteld, die kun je herkennen aan het Adelaartje boven of naast de deur. Ook werden er nieuwe gebouwen bij gemaakt. En voordat Middelburg werd bevrijd, is door het bombardement van de geallieerden op de Westkapelse Zeedijk het lager gelegen gedeelte van Middelburg onder water komen te staan. Al op 6 november 1944 werd Middelburg bevrijd. Het zuiden van Nederland werd namelijk eerder bevrijd dan het noorden.

Monumenten

De Lange Jan

Middelburg heeft veel monumenten, bijvoorbeeld:

De Lange Jan

De Lange Jan is de kerk met de langste toren in Middelburg. Hij is van een katholieke kerk. De toren is 90 meter hoog, en hij is gebouwd in de 14e eeuw. Ook de Lange Jan werd zwaar getroffen door de Duitsers.

Stadhuis

Het oude stadhuis op de Markt is in 15e eeuw gebouwd. In de Tweede Wereldoorlog werd het door brand verwoest en daarna gerestaureerd. Het is nu in gebruik als universiteit.

Kloveniersdoelen

Het gebouw Kloveniersdoelen ligt aan de Pottenbakkerssingel. In de Franse tijd werd het gebruikt als hospitaal (ziekenhuis). Het is in 1907 verbouwd.

Oostkerk

De Oostkerk is een koepelkerk (een kerk die een bolvorm heeft). Het is een protestantse kerk en hij is gebouwd tussen 1648 en 1667.

Abdijcomplex

'De abdij' is een gebouwencomplex. De twee oorspronkelijke kerken zijn er nog. Nu zijn er ook het Zeeuws museum en een kantoor. Het bestuur van de Provincie Zeeland zetelt er.

Mini Mundi

Mini Mundi is een attractie- en miniatuurpark in Middelburg.

Kanaal door Walcheren

Het Kanaal door Walcheren loopt ook door Middelburg. Het kanaal begint in het Veerse Meer, en eindigt in de Westerschelde. Het werd aangelegd tussen 1870 en 1873.

Verkeer en vervoer

In Middelburg is een treinstation. Het ligt aan de spoorlijn van Roosendaal naar Vlissingen. Er rijden ook bussen in Middelburg.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Middelburg_(Zeeland)&oldid=821787"