Help mee! Maak een account of meld je aan.
In februari staat WikiKids in het teken van Turkije! Doe jij ook mee?
Stem nu op: Kolmarden Zoo

Fries (taal)

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Gebieden waar Fries wordt gesproken.

Fries (Frysk) is een Germaanse taal die vooral wordt gesproken in de Nederlandse provincie Friesland (Fryslân in het Fries). De taal wordt ook gesproken door kleine groepen in Duitsland en Denemarken.

Er zijn namelijk een paar varianten op Fries. Ten eerste is er het West-Fries (Westlauwers Fries), wat in Friesland door zo'n 400.000 mensen wordt gesproken, dan is er nog het Saterfries (Saaterland Frysk), dat nog door ongeveer 1000 mensen wordt gesproken in Duitsland. Rond de Deens-Duitse grens wordt door zo'n 10.000 mensen het Noordfries gesproken. Het Westerlauwers Fries heeft dus veruit de meeste sprekers.

De taal wordt al lange tijd gesproken. Het is een erg oude Germaanse taal en lijkt op het Engels. We weten al over de Friezen sinds de Romeinse tijd omdat de schrijver Tacitus over hen schreef. Ze spraken eerst Oud-Fries, toen Midden-Fries en nu tegenwoordig (hedendaags) "gewoon" Fries.

 
Germaanse talen

Noord-Germaanse Talen: Deens · Zweeds · Noors · IJslands · Faeröers
West-Germaanse Talen: Afrikaans · Duits · Engels · Nederlands · Fries · Luxemburgs · Jiddisch

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Fries_(taal)&oldid=389132"