Meppel

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Meppel
Flag of Meppel.svg
Coat of arms of Meppel.svg

Map - NL - Municipality code 0119 (2009).svg

Provincie Flag of Drenthe.svg Drenthe
Talen
Inwoners 33.573 (603 inw/km²)
Oppervlakte 57,03 km²
Hoofdplaats Meppel
Hoofdstad
Burgemeester Richard Korteland (VVD)
Gezaghebber
Religie
Munteenheid
Postcode(s) 7940-7945, 7947-7949, 7965-7969
Netnummer(s) 0522
Volkslied
Nationale feestdag
Website www.meppel.nl
Portaal Portal.svg Nederland

Meppel (Drents: Möppelt) is een gemeente en stad in het uiterste zuidwesten van de Nederlandse provincie Drenthe. De gemeente Meppel telde op 1 januari 2019 33.573 inwoners. De oppervlakte van de gemeente is 58 km², waarmee het de kleinste gemeente van de provincie Drenthe is.

Geschiedenis

Meppel werd al in 1141 genoemd in een oorkonde, maar in die tijd was het niet meer dan een groepje boerderijen. Meppel kwam in de 16e eeuw tot bloei vanwege de turfafgravingen in Noord-Nederland; de stad was een belangrijke doorvoerhaven vanwege de verbinding met de Drentsche Hoofdvaart en de Hoogeveense Vaart aan de ene kant en het Meppelerdiep aan de andere kant. Via het Meppelerdiep kon bij Genemuiden de Zuiderzee bereikt worden. In de 17e en 18e eeuw vestigden zich dan ook veel binnenschippers in het dorp. In 1809 kreeg Meppel stadsrechten.

In de twintigste eeuw zijn enkele grachten gedempt die dwars door het centrum van de stad liepen. Ook zijn enkele ophaalbruggen vervangen door vaste bruggen. Sindsdien is het onmogelijk geworden door Meppel heen Drenthe binnen te varen, ook vanwege de vernauwing van de Hoogeveense Vaart in 2005 ter hoogte van de Oosterboer.

In de binnenstad van Meppel bevinden zich twee molens, te weten De Weert en De Vlijt.

De Meppeler toren

De inwoners van Meppel worden ook wel "Meppeler Muggen" genoemd, naar aanleiding van een gebeurtenis in het verleden. Op een nacht dachten sommige inwoners dat de kerktoren in brand stond, omdat er een rookwolk om de Meppeler Toren hing. maar het bleek een zwerm muggen te zijn.

Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn bijna alle Joodse inwoners van Meppel door de Duitse bezetter naar de concentratiekampen vervoerd en hebben aldaar het leven gelaten. Van de 250 Meppelse Joden kwamen er 232 om en keerden slechts 18 terug.

Ogterop

Ogterop is een theaterzaal in Meppel,je kunt er musicals bekijken en optredens bekijken,Verder worden er prijzen uitgedeeld. Je kunt er ook wat drinken of eten. ogterop zit tegenover het station.

Het wapen van Meppel

In het wapen is de geschiedenis van de stad af te lezen: de drie klaverbladeren symboliseren de weidegrond rondom Meppel; de drie zwarte rechthoekjes stellen turven voor en staan voor de veenafgravingen en de turfhandel; de tien zilveren penningen in de rode rand vertegenwoordigen de tien zakken graan die het dorp Meppel met ingang van 1422 aan de kerk van Kolderveen (ligt naast Nijeveen, een dorpje dat aan Meppel grenst) betaalde.

Meppel kent een zeer actieve historische vereniging: Stichting Oud Meppel.

Economie

In het verleden waren landbouw en scheepsbouw een bron van inkomsten voor Meppel. Meppel had een belangrijke regiofunctie, en er was dan ook elke donderdag een grote markt. Die is er nu nog steeds. In de zomer vinden de "Donderdag Meppeldagen" plaats, feesten die hun oorsprong vinden in de marktdagen.

Tegenwoordig is de grafische industrie sterk vertegenwoordigd in Meppel, er bevinden zich verschillende drukkerijen. Het Drukkerijmuseum, waar dagelijks demonstraties worden gegeven van oude grafische zettechnieken (zoals lood- en steendruk) en het scheppen van papier trekt vele bezoekers. Er is ook een grote veevoederfabriek gevestigd.

De volgende bedrijventerreinen behoren tot de gemeente: industrieterreinen Ezinge, Oude Vaart, Oevers (A t/m D), Noord (I en II) en Zomerdijk West, en Bedrijvenpark Blankenstein.

Kernen

De gemeente Meppel telt dertien officiële kernen, waarvan de stad Meppel verreweg de grootste is.

Aantal inwoners per woonkern op 1 januari 2004 (Bron: CBS):

 • Meppel 26.380
 • Nijeveen 2660
 • Kolderveen 250
 • Kolderveense Bovenboer 140
 • Rogat 130
 • Nijeveense Bovenboer 120

Overige officiële kernen:

 • Broekhuizen
 • De Kolk (gedeeltelijk)
 • Havelterberg (gedeeltelijk)
 • Havixhorst
 • Lindenhorst
 • Nijentap
 • De Schiphorst

Ter vergelijking: rond 1900 had Meppel slechts 10.000 inwoners.

In 2005 is begonnen met de aanleg van een nieuwe woonwijk "Berggierslanden" waar naar verwachting zo'n 1000 woningen worden gerealiseerd. Het Masterplan "Nieuwveense Landen" richt zich op het ontwikkelen van een nieuw woongebied tussen Meppel en Nijeveen van 736 hectare. Nieuwveense Landen zal in 2030 plaats moeten bieden aan 5300 woningen.

Verkeer en vervoer

(Vaar)wegen:

Meppel ligt ten noordwesten van de autosnelweg A28 en is het beginpunt van de autosnelweg A32, die naar Leeuwarden loopt.

Het Meppelerdiep, de Drentsche Hoofdvaart en de Hoogeveense Vaart verbinden Meppel per schip met Zwartsluis, Assen en Hoogeveen. Aan de zuidgrens van Meppel is daar de Omgelegde Hoogeveense Vaart bijgekomen, om de beroepsvaart langs Meppel te leiden. Het Meppelerdiep is toegankelijk voor schepen tot 2000 ton. Natuurlijke wateren die door Meppel stromen zijn de Reest, die uitmondt in het Meppelerdiep en de Wold Aa.

Vanwege de vele grachten die Meppel rijk is wordt de stad ook wel eens het Mokum van het Noorden genoemd; dit als vergelijking met de grachten die Amsterdam rijk is.

Openbaar vervoer

Meppel ligt aan de voormalige lijn van de Staatsspoorwegen Arnhem - Leeuwarden en is het beginpunt van de aftakking naar Groningen. Vandaag de dag is station Meppel een halte voor stoptreinen: viermaal per uur verbonden met Zwolle (waarvan een doorrijdt als intercity naar Amsterdam en Schiphol en een doorrijdt naar Utrecht en Rotterdam), tweemaal per uur met Groningen en tweemaal per uur met Leeuwarden.

Meppel heeft ook een treintaxi.

De bussen in en rond Meppel worden verzorgd door Qbuzz, Syntus Overijssel, OV Regio IJsselmond en Connexxion Taxi Services (CTS).

Hoofdstraat

De hoofdstraat is een winkel straat in meppel. Er zijn winkels zoals hema, c&a, scooter en nog veel meer. Maar er zijn ook cafés, bakkers en boeken winkels waar je de mooiste boeken weg kan halen. in de hoofdstraat is het vaak druk ook al is het niet zo mooi weer. de hoofdstraat is ook dan de drukste staat in de stad.

Gezondheidszorg

Diaconessenhuis, (ziekenhuis) Reggersoord, verpleeghuis De Schiphorst, psychogeriatrisch verpleeghuis huis-artsen-post er is ook een bedplascentrum waar kinderen kunnen komen als ze last van hun urine hebben.

Sport

Het belangrijkste sportpark in Meppel heet Ezinge. Op dat park zijn 3 voetbalclubs gelocaliseerd.

 • MVV Alcides: 1e elftal speelt in 1e klasse Zondag.
 • MSC-Antaris: 1e elftal speelt in hoofdklasse C Zondag.
 • FC Meppel: 1e elftal speelt in 1e klasse zaterdag

Ook de McDonald's Atletiekvereniging de Sprinter heeft op Sportpark Ezinge de thuisbasis.

Red Giants Meppel is een basketbalvereniging.

De tennisclub heet MLTC Meppel. De club is vertegenwoordigd in de hoogste klasse.

Bad Hesselingen is een multifunctioneel zwembad, met een subtropisch zwemgedeelte. Bijzonder is det het deels wordt verwarmd met de restwarmte van de Ytong gipsblokkenfabriek. De Zwem- en waterpoloclub 'De Reest' biedt onder meer Waterpolo.

Naast het zwembad heeft beachvolleybalvereniging BeachMe haar terrein.

Blue Devils is de plaatselijke honkbalvereniging, die sinds 2006 haar wedstrijden speelt op de gloednieuwe locatie op het sportpark Koedijkslanden. Ook Korfbalvereninging Meko is gevestigd op Koedijkslanden.

De handbalvereniging heet Meppel AZ.

De grootste volleybalvereniging heet Fizz Reclame + Comunicatie Meppel AZ. De thuiswedstrijden worden op zaterdag in sporthal Koedijkslanden afgewerkt.

De badmintonvereniging heet Meppeler Meppers.

Je hebt ook de Meppeler Hockey Vereniging dat zit bij de bergiers landen op het sport park en daar naast zit tennis daar zijn ongeveer 12 tennis banen.

Media in Meppel

 • Meppeler Courant
 • De Nieuwe Meppeler
 • CityKrant Meppel
 • Omroep Meppel
 • NieuwsTV Meppel (Kabelkrant)
 • Dagblad van het Noorden
 • de Stentor
 • RTV Drenthe
 • Regio Meppel (internetkrant)

Kasteel

De Kinckhorst is een kasteel die hier in Meppel heeft gestaan het ligt nu onder de grond onder een appartement.

Externe links


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Meppel&oldid=586787"