Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Kinckhorst

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

In 1509 liet Roelof van Munster, kasteelheer van Coevorden en Drost (hoofd van politie) van Drenthe, het kasteel de Kinckhorst bij Meppel bouwen. Op een heuvel bij het water. Hij wilde Drenthe onafhankelijk van de bisschop van Utrecht maken. Die bisschop was daar niet blij mee. De Hanzesteden ook niet. Roelof van Munster gedroeg zich namelijk als een soort roofridder en de steden Kampen, Zwolle en Deventer veroverden het kasteel in 1512 en versloegen de Drost. Het kasteel werd deels afgebroken.


Uitleg moeilijke woorden

  • Drost = hoofd van de politie
  • Hanzesteden = belangrijke en machtige steden behorend tot de Hanze, een handelsverbond tussen een groep steden in de middeleeuwen
  • Kinck = slakken
  • Horst = heuvel
  • Kinckhorst = slakkenheuvel

Het verhaal

Vroeger kon je in Drenthe niet zomaar overal heen. Drenthe lag vol met veen. Er waren drie steden die goed begaanbare wegen naar elkaar hadden. Dat waren Groningen, Coevorden en Meppel. Als je die drie steden had had je Drenthe en Noord Nederland.

Roelof van Munster, de Drost van Drenthe, aangesteld door de Bisschop van Utrecht, wilde op een heuvel naast het water een kasteel bouwen.Het was een prachtige plek voor een kasteel want hij keek uit op het water, zag alle schepen aankomen en dus kon hij er heel goed tol heffen. Maar de Hanzesteden waren daar niet blij mee, want als ze nu handel gingen drijven (dat deden ze altijd over het water) moesten ze tol betalen. En de Bisschop van Utrecht was er ook niet blij mee. Hij wilde er wel de baas worden en nu wil Roelof van Munster er een kasteel bouwen. Toen zeiden de Hanzesteden: zullen wij dat kasteel eens vernietigen. De Bisschop van Utrecht vond dat dan natuurlijk goed, en de Hanzesteden bouwden een enorme vloot en gingen over het water op het kasteel af. Het kasteel werd vernietigd, en Roelof van Munster wist nog net te ontsnappen via een geheime gang die naar de Meppeler toren liep (denkt men).

De Kinckhorst

In 1509 liet Roelof van Munster kasteelheer van Coevorden en Drost van Drenthe, het kasteel de Kinckhorst bij Meppel bouwen. Hij wilde Drenthe onafhankelijk van de Bisschop van Utrecht maken. Hij gedroeg zich namelijk als een soort roofridder en de steden Kampen, Zwolle en Deventer veroverden Het kasteel in 1512 en verdroegen de Drost. Het kasteel werd deels afgebroken.

Roelof van Munster was onder leiding van de Bisschop van Utrecht. Hij kreeg van hem het kasteel van Coevorden. Dus was hij kasteelheer van Coevorden. Hij bouwde de Kinckhorst, wat niet mocht van de Bisschop van Utrecht.

Roelof van Munster die zag in Meppel een boerderij op een heuvel. Hij vond het zo’n mooi uitzicht dat hij het wilde kopen. Het was een heel handig plekje. Je keek uit over het water. Alle vijanden wilden over het water. Dus kon hij ze zien aankomen. In 1512 werd het kasteel deels afgebroken.

Opgravingen

In 2002 zijn de resten van het kasteel in Meppel weer even zichtbaar geweest, bij de bouw van het gebouw DE KADE aan de Prinshendrikkade.

Weetjes

  • Waarom de naam Kinckhorst? Kinckhorst heeft de naam gekregen. Omdat op de heuvel waarop hij woonde heel veel slakken woonden. En een slak heet ook wel een Kinck. En een horst betekent heuvel. Daarom heet het Kinckhorst.
  • Sommige mensen hier in Nederland heten nog Kinckhorst!
  • Er was ook nog een musical van de Kinckhorst gepland maar die gaat niet door vanwege te weinig steun van de gemeenteraad.

Stamboom

Edzard Hendrik van Munster <-----> Agnes Vos van Steenwijk

Kind van Hendrik:Bernard van Munster <-> Anna Margarete van Reasfeld

Kind Edzard Hendrik: Roelof van Munster <----> Bawina van Heemstra

Kind Bernard: Hendrik van Munster <----> Elisabeth

Kind van Roelof van Munster: Jurgan van Munster

Kind van Bernard: Hendrik van munster <------> Sophia

Kind van Hendrik: Jurrien van Munster <-----> Judith

Tijdbalk

Opgraving.jpg
Kasteel 400.JPG

1509 - Kasteel De Kinckhorst gebouwd door de Drost Roelof van Munster in het kader van het zich onafhankelijk willen maken van Drenthe van de Bisschop van Utrecht.

1511 - De Bisschop en de Staten van Overijssel ontmantelen het kasteel De Kinckhorst.

1522 - Karel van Gelre laat het kasteel De Kinckhorst herbouwen als verdedigingswerk in zijn strijd met keizer Karel V.

1536 - Troepen van Karel V ontmantelen het kasteel De Kinckhorst voor de tweede maal.

Fotogalerij Kinckhorst anno 2009

Videolinks

Bronnen

  • Website van de Kinckhorst: [2]
  • Website van Marieke Geerlings [3]
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kinckhorst&oldid=504237"