Kamp Westerbork

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Kamp Westerbork was in de Tweede Wereldoorlog een doorvoerkamp. Het ligt in de provincie Drenthe, nabij Hooghalen.

Vluchtelingen

Voor de oorlog werd Kamp Westerbork door Nederland gebouwd als Centraal Vluchtelingenkamp Westerbork. Ironisch genoeg was het doel van het kamp om de uit Duitsland gevluchte Joden op te vangen. Deze hoopten op een veilige plek in Nederland, maar deze hoop verdween toen ook Nederland werd aangevallen. Een van de bekendste uit Duitsland gevluchte Joden is Anne Frank.

Doorvoerkamp

Tussen 1942 en 1945 zijn er door de Duitse bezetter van hieruit mensen weggevoerd. Bijna iedere dinsdag vertrok er een goederentrein, vol met mensen, naar andere werkkampen. Van al deze 102.000 mensen zijn er maar 5.000 die dit overleefd hebben.

Monumenten

De 102.000 stenen

Kamp Westerbork is nu een plaats waar de levens van al deze omgekomen mensen in herinnering worden gehouden. Als herinnering aan al die mensen die hier hebben vastgezeten is er een monument gemaakt door een Nederlandse kunstenaar. Het monument bestaat uit 102.000 stenen. Deze stenen staan in de vorm van Nederland. De stenen variëren in hoogte. Elke steen staat voor één mens die ervandaan op transport is gezet en nooit meer teruggekomen is. Deze personen zijn dus overleden, soms door uitputting, honger, ziekte, maar vooral door mishandeling en moord. Elk sterretje staat voor een jood die is omgekomen in de vernietigingskampen, en elk vlammetje staat voor een Sinti of Roma die er is omgekomen, en elk steentje zonder icoon staat voor een omgekomen verzetsstrijder. Het monument wordt vaak bezocht, door nabestaanden, toeristen en schoolklassen.

Stootblok

Een ander monument is een stuk rails die eindigt bij een muur van stenen. Achter deze muur ligt het originele stootblok uit de Tweede Wereldoorlog. Aan de andere kant van de rails zijn de rails gebogen. Dit is het beeld dat de meeste mensen hebben van het kamp.

Herinneringscentrum

Externe link


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kamp_Westerbork&oldid=811780"