Nazi-Duitsland

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Nazi-Duitsland
Deutsches Reich of Großdeutsches Reich

Vlag NAZI Duitsland.pngReichsadler der Deutsches Reich (1933–1945).svg Nazi Germany.svg.png Ein Volk, ein Reich, ein Führer.
Eén volk, één rijk, één leider.

Hoofdstad Berlijn
Aantal inwoners 69.314.000 (1939)
Oppervlakte 633.786 km² (1939)
Regeringsvorm Unitaire Dictatuur
Taal Duits
Munteenheid Reichsmark
Godsdienst Geen officiële staatreligie. Bestaande religies:
Protestantisme
Rooms-katholicisme
Heidendom
Occultisme
Volkslied Deutschlandlied
Portaal Portal.svg Duitsland en Geschiedenis

Nazi-Duitsland (door de nazi's ook wel Derde Rijk of het Duizendjarige Rijk genoemd) was tussen 30 januari 1933 en 23 mei 1945 een land in Europa. De leider van dit rijk was Adolf Hitler. Nazi-Duitsland werd in de Tweede Wereldoorlog (1945) door de geallieerden ingenomen nadat Hitler grote delen van Europa had veroverd.

De term "nazi-Duitsland" is overigens geen officiële geografische naam en die zul je ook in geen enkele serieuze atlas aantreffen. Het woord "nazi" was een aanduiding voor iemand die er extreme (racistische) politieke opvattingen op nahield. Tegenwoordig is het nog in gebruik als scheldwoord.

Ontstaan

Het Duitse Keizerrijk verloor de Eerste Wereldoorlog. Duitsland moest heel veel geld betalen om alle schade te vergoeden. Na een revolutie werd de Weimarrepubliek opgericht. Deze bleef bestaan tot 1933, want in 1933 kwam Adolf Hitler aan de macht met zijn partij de NSDAP. De nazi's werden de baas in Duitsland, vandaar de term nazi-Duitsland. Uiteindelijk stortte Hitler zijn land in de Tweede Wereldoorlog, door in 1939 Polen aan te vallen. En later al zijn buurlanden. De geallieerden wonnen na ruim vijf jaar de oorlog en Hitlers Derde Rijk ging in rook op. Er vielen alles bij elkaar tussen de 50 en 70 miljoen doden.

Beruchte nazi's

Hier staan een aantal beruchte en belangrijke nazi's:

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Nazi-Duitsland&oldid=524664"