Portaal:Tweede Wereldoorlog

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Portaal tweede wereldoorlog kop.jpg

Portaal
 
 
Gewenste artikelen
 
 
Inschrijving
 
 
Galerij
 

Welkom

Welkom op Portaal:Tweede Wereldoorlog, wat onderdeel van het Geschiedenisportaal is. Op dit portaal lees je alles over de Tweede Wereldoorlog. En je vindt naast informatie ook elke maand een uitgelicht artikel. Zo zie je elke maand iets anders. Vind jij de Tweede Wereldoorlog heel interessant en wil jij daarover meeschrijven? Neem dan een kijkje op de projectpagina van dit portaal. Hier zie je alle artikelen die nog niet af zijn of nog gemaakt moeten worden. Bekijk ook dit portaal en leer meer over de Tweede Wereldoorlog. Veel leesplezier!

Het begin

De Tweede Wereldoorlog was een belangrijke oorlog, waar niet alleen Europa mee te maken had, maar ook Afrika en Azië. De oorlogsdreiging hing al jaren in de lucht. Zo was Duitsland, de verliezer van de Eerste Wereldoorlog, bezig zich voortdurend militair te versterken. Maar toen het ook nog het in die oorlog verloren gebied wilde terugveroveren, grepen de overwinnaars van destijds, Engeland en Frankrijk in: ze verklaarden Duitsland in 1939 de oorlog. De Tweede Wereldoorlog was begonnen! Uiteindelijk veroverde Duitsland grote stukken van heel Europa.

In het verre oosten toonde Japan, de Duitse bondgenoot, zich al even agressief als Duitsland en kreeg het aan de stok met Amerika. Toen werd het een echte wereldoorlog! Hoe moest dit aflopen...

Bezetting

Second world war europe animation small.gif

Het kaartje dat hierboven wordt getoond laat zien van augustus 1939 tot juni 1945 hoe het verloop van de Tweede Wereldoorlog ging. De groene gedeeltes horen bij de Sovjet-Unie, de rode landen horen bij de Geallieerden en de blauwe landen zijn de landen die bezet zijn door Duitsland en zijn bondgenoten. In 1941 sloot Rusland zich aan bij de Geallieerden.

Concentratiekampen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden miljoenen Joden door de Duitsers naar concentratiekampen gebracht. Een bekend kamp is Westerbork, in Nederland. Dat was nog maar een doorgangskamp naar kampen in het oosten van Duitsland en in Polen. Was je daar eenmaal terechtgekomen, dan kwam je er meestal niet levend uit. Als je al niet doodging van de honger, of door besmettelijke ziekten, dan werd je wel doodgeknuppeld, opgehangen of vergast.

Symbool voor het lijden van het Joodse volk is het Joodse meisje Anne Frank. Ze was in Amsterdam "ondergedoken" (dat wil zeggen dat ze zich daar verborgen hield), maar ze werd verraden aan de Duitsers en ook naar een concentratiekamp gebracht. Daar is ze ook gestorven. Ze werd in de hele wereld bekend door haar dagboek, dat ze schreef op haar onderduikadres. Het huis waar ze toen woonde, dat ook wel het Achterhuis genoemd wordt, aan de Prinsegracht 63 om precies te zijn, heet nu het Anne Frankhuis, en is een museum.

Uitgelicht artikel

Op het portaal over de Tweede Wereldoorlog wordt er elke maand een artikel uitgelicht. Hieronder zie je het artikel van deze maand.

Adolf hitler.png

Adolf Hitler (Braunau am Inn, Oostenrijk, 20 april 1889 – Berlijn, Duitsland, 30 april 1945), was een bekende Duitse dictator en de leider van de politieke partij NSDAP (Nationaal-Socialistische Duitse Arbeiders Partij). Hij was de man die verantwoordelijk was voor het beginnen van de Tweede Wereldoorlog en de dood van tientallen miljoenen mensen uit verschillende landen. Ook bekend geworden met het boek Mein Kampf, dat hij schreef tijdens zijn gevangenschap in 1924.Toen Hitler 30 was, (in het jaar 1919) werd hij lid van de NSDAP (toen nog DAP geheten). Toen hij 32 was, (1921) werd hij leider van deze partij. Op zijn 35ste kwam de partij in het Duitse parlement (1924). De partij kreeg bij de verkiezingen van 1932 voor het eerst de meeste stemmen. Op 30 januari 1933, toen hij 43 was, werd Hitler minister-president van Duitsland (daar heette dat rijkskanselier). Lees verder

Na de Tweede Wereldoorlog

Na de Tweede Wereldoorlog bleek dat er wereldwijd 50 miljoen doden waren gevallen. In Nederland worden de gevallenen en slachtoffers van oorlogsgeweld en terreur herdacht bij de Nationale Dodenherdenking op 4 mei en wordt de Bevrijding van de Duitse bezetting gevierd op 5 mei. Er kwam ook een nieuwe "oorlog" tussen de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten: de Koude Oorlog. Duitsland werd opgedeeld. Pas in de Jaren 90 werd Duitsland weer één land. Maar ook na de Tweede Wereldoorlog gebeurde er van alles, dat de moeite waard was, zoals de eerste man op de maan en de val van de Sovjet-Unie. Hierover lees je meer in het volgende portaal: Portaal:van 1945 tot nu. Tot in het volgende portaal!

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Portaal:Tweede_Wereldoorlog&oldid=414378"