Portaal:Tweede Wereldoorlog

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Portaal Gewenste artikelen Inschrijving Galerij
Portaal tweede wereldoorlog kop.jpg
Welkom
Second world war europe animation large de.gif

Welkom op Portaal:Tweede Wereldoorlog, wat onderdeel van het Geschiedenisportaal is. Op dit portaal lees je alles over de Tweede Wereldoorlog. En je vindt naast informatie ook elke maand een uitgelicht artikel. Zo zie je elke maand iets anders. Vind jij de Tweede Wereldoorlog heel interessant en wil jij daarover meeschrijven? Neem dan een kijkje op de projectpagina van dit portaal. Hier zie je alle artikelen die nog niet af zijn of nog gemaakt moeten worden. Bekijk ook dit portaal en leer meer over de Tweede Wereldoorlog. Veel leesplezier!

Over de Tweede Wereldoorlog
De Tweede Wereldoorlog was een heel grote oorlog tussen de asmogendheden en de geallieerden, die duurde van 1939 tot 1945. Bij de geallieerden zaten de landen o.a. het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Canada, de Sovjet-Unie, Nederland, België en de Verenigde Staten. Bij de Asmogendheden zaten o.a. Nazi-Duitsland, Italië en Japan. Uiteindelijk wonnen de geallieerden de oorlog. De Tweede Wereldoorlog vond niet alleen plaats in Europa, maar ook in Azië, Afrika, Stille Oceaan en de Atlantische Oceaan. Lees verder

Farm-Fresh bullet terug.pngTerug naar PIM-systeem

Op het portaal over de Tweede Wereldoorlog wordt er elke maand een artikel uitgelicht. Hieronder zie je het artikel van deze maand.

FDRin1942.jpg

Franklin Delano Roosevelt (Verenigde Staten Hyde Park, 30 januari 1882 - Verenigde Staten Warm Springs, 12 april 1945) was de 32e president van de Verenigde Staten. Hij regeerde van 4 maart 1933 tot 12 april 1945 en was een neef van de eerdere (1901-08) president Theodore ("Teddy") Roosevelt. De Roosevelts kwamen oorspronkelijk uit Zeeland.Franklin D. deed als "running mate" van de Democratische kandidaat Cox mee aan de (verloren) presidentsverkiezingen van 1920. Een jaar later werd hij getroffen door kinderverlamming waardoor hij nooit meer zonder ondersteuning zou kunnen lopen. Pas in 1929 keerde hij terug in de politiek en werd in 1932 gekozen tot president. Zijn voornaamste taak bleef in de Jaren 30 de Verenigde Staten door de economische crisis te loodsen. In 1940 (in dat jaar was hij voor de tweede maal herkozen) was hem dat nog niet helemaal gelukt. Lees verder

Na de Tweede Wereldoorlog

Na de Tweede Wereldoorlog bleek dat er wereldwijd ongeveer 50 miljoen doden waren gevallen. In Nederland worden de gevallenen en slachtoffers van oorlogsgeweld en terreur herdacht bij de Nationale Dodenherdenking op 4 mei en wordt de Bevrijding van de Duitse bezetting gevierd op 5 mei. Er kwam ook een nieuwe "oorlog" tussen de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten: de Koude Oorlog. Duitsland werd opgedeeld. Pas in de Jaren 90 werd Duitsland weer één land. Maar ook na de Tweede Wereldoorlog gebeurde er van alles, dat de moeite waard was, zoals de eerste man op de maan en de val van de Sovjet-Unie.

Hierover lees je meer in het volgende portaal: Portaal:van 1945 tot nu. Tot in het volgende portaal!

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Portaal:Tweede_Wereldoorlog&oldid=807551"